4% των νέων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη

4% των νέων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη

Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα έφερε στο φως της δημοσιότητας, η έρευνα της εταιρείας YouGov στις ΗΠΑ.

Στη δειγματοληπτική έρευνα που έγινε σε 8.215 άτομα και είχε σαν ερώτημα , τι πιστεύουν ότι είναι η γη μας, σφαιρική ή επίπεδη, τα αποτελέσματα ξαφνιάζουν, ειδικά στους νέους.

Συγκεκριμένα, οι νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών δήλωσαν μόλις σε ποσοστό 66% ότι είναι απόλυτα σίγουροι ότι η γη μας είναι σφαιρική. Η βεβαιότητα αυξάνεται καθώς αυξάνεται και η ηλικία. Έτσι, από 25 – 34 ετών οι ερωτηθέντες ήταν απόλυτα σίγουροι για την σφαιρικότητα του πλανήτη σε ποσοστό 76%, από 34 – 44 ετών σε ποσοστό 82% και από 45 – 54 ετών σε ποσοστό 85%.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους νέους σε ηλικία 18 – 24 ετών όπου, το 4% απάντησε “πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι επίπεδος”. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ένα επιπλέον 5% απάντησε “πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι επίπεδος αλλά πρόσφατα έχω αμφιβολίες περί αυτού”, ένα 9% απάντησε “πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι σφαιρικός, αλλά πρόσφατα έχω αμφιβολίες γι’ αυτό” και ένα 16% απάντησε “δεν είμαι σίγουρος”.

Ένα συμπέρασμα που εξάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι το 34% των νέων 18 – 24 ετών δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι η Γη είναι σφαιρική.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι, το ποσοστό αυτών που είναι απόλυτα σίγουροι ότι η Γη είναι επίπεδη, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι 2%.

Το ποσοστό του 2% δεν είναι καθόλου μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 326 περίπου εκατομμύρια του πληθυσμού των ΗΠΑ, το 2% σημαίνει περίπου 6.500.000 ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 52% από αυτούς που δήλωσαν οπαδοί της επίπεδης Γης ήταν κατά ομολογία τους, βαθιά θρησκευόμενοι.

Στοιχεία επίσης που προέρχονται από τις αναζητήσεις της Google δείχνουν ότι από το 2016 και μετά, υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για θεωρίες περί επίπεδης Γης.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα