Έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε! Υπάρχουν τέσσερις πλευρές που πρέπει να σκεφτούμε όταν θέλουμε να αποφασίσουμε κάτι, ή να προβούμε σε κάποια πράξη.
Οι πλευρές αυτές είναι ο χρόνος, ο τόπος, τα άτομα και η ποσότητα.
Αυτά ισχύουν για οποιαδήποτε κατάσταση, με την κοινή λογική. Για παράδειγμα, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη μας τα άτομα που αφορά η κατάσταση, προτού προχωρήσουμε σε κάποια απόφαση ή πράξη.
Λαμβάνουμε επίσης υπ΄όψη μας τις περιστάσεις, τον τόπο και πόσα μπορούμε να κάνουμε.
Αν προσέξουμε αυτές τις τέσσερις πλευρές, μπορούμε να κρίνουμε αρκετά καλά τι να κάνουμε. Στη Σούτρα της Νιρβάνα βρίσκουμε την τελευταία διδασκαλία του Βούδα για τις Οκτώ Επιγνώσεις του Φωτισμένου Ατόμου.
Μοιάζει κάπως με την Οκταπλή Οδό στην πρώτη του διδασκαλία. Θέλω να τονίσω τις δύο πρώτες επιγνώσεις : να έχουμε λίγες επιθυμίες και να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.
Η πρώτη επίγνωση είναι να έχουμε λίγες ή λιγότερες επιθυμίες.
Δεν λέει να μη θέλουμε τίποτα, αλλά να έχουμε λιγότερες επιθυμίες. Υπάρχει υπέροχη σοφία στα λόγια αυτά. Να επιθυμούμε λίγο εκείνα που δεν έχουμε.
Αυτή και μόνο η επίγνωση είναι ένα σημαντικό στήριγμα για τη ζωή μας.
Πόσο πρέπει να θέλουμε;
Πώς ξέρουμε αν είναι πολύ ή λίγο;
Τι είδους πράγματα πρέπει να θέλουμε;
Το να θέλουμε λίγα πράγματα, είναι ένα καλό κριτήριο, αλλά δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε.Ποια είναι τα κριτήρια για να ασκηθούμε στο να θέλουμε λίγα πράγματα;
Ήδη έχετε ό,τι χρειάζεστε!
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να θέσετε τεχνητά κριτήρια. Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας.
Νομίζω ότι γνωρίζετε την απάντηση. Η δεύτερη επίγνωση είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε. Όταν το σκεφτούμε, θα δούμε ότι πραγματικά έχουμε αρκετά. Έχουμε αυτή τη ζωή. Σε κάποιο βαθμό μπορούμε να πούμε ότι όσα λιγότερα έχουμε, τόσο περισσότερη αφθονία έχουμε.
Όταν δεν έχουμε καθόλου υπάρχοντα, έχουμε την αφθονία όλου του σύμπαντος. Αυτό είναι το θαύμα της ζωής, αλλά εμείς αναζητάμε μάταια πράγματα. Όταν λοιπό θέλουμε λίγα και είμαστε ικανοποιημένοι, μπορούμε να είμαστε γαλήνιοι.
Αυτή η αρχή του μη-κέρδους ισχύει και για τη φώτιση. Εφόσον ήδη είμαστε στη φώτιση, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάτι. Ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη αντιμετώπιση απέναντι στην πρακτική μας, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.
Μπορούμε να το δούμε από δυο πλευρές.
Η μια πλευρά είναι : “Μην περιμένεις τίποτα”.
Η άλλη είναι : “Τα πάντα υπάρχουν ήδη!” Τι να περιμένει κανείς; Τι άλλο χρειάζεστε;
Έχετε τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Δεν χρειάζεται να γίνετε κάτι ή κάποιος άλλος! Είστε ήδη ολοκληρωμένος.
Δώστε αξία στη ζωή σας Ταϊζάν Μαεζούμι Ρόσι εκδόσεις Κέδρος