Οι Τέσσερις Συμφωνίες που μας βγάζουν από την προσωπική μας κόλαση

Οι Τέσσερις Συμφωνίες που μας βγάζουν από την προσωπική μας κόλαση

Ο Don Miguel Ruiz ζητά από κάποιον να κάνει τέσσερις συμφωνίες για να μπορέσει να μαθητεύσει δίπλα του. Αυτές οι τέσσερις συμφωνίες θα διακόψουν το ογδόντα πέντε τις εκατό από τις συμφωνίες που κρατούν κάποιον στην κόλαση, αλλά δεν γίνεται να λειτουργήσουν χωρίς συνεχή πρακτική. Μπορεί κανείς να κάνει θαύματα με λίγη καθημερινή άσκηση, μέχρι η δύναμή του να είναι αρκετή ώστε να μπορέσει να ελέγχει όλες τις συμφωνίες.

1.Να έχεις άμεμπτο λόγο

Αυτή η συμφωνία έχει βαθύ νόημα και μπορεί να σε βγάλει από την κόλαση από μόνη της. Ο λόγος είναι η δυνατότερη έκφραση του πνεύματος. Ο λόγος αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο που έχουμε ως άνθρωποι. Ο λόγος είναι θεϊκός. Αποτελεί καθαρή μαγεία. Είναι καθαρή δύναμη. Να λες μόνο αυτό που εννοείς.
Οι αληθινοί μάγοι χειρίζονται τον λόγο με τον καλύτερο τρόπο κι έχουν τον μεγαλύτερο σεβασμό για αυτόν. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι όλοι είμαστε μάγοι. Χρησιμοποιούμε το λόγο για να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο, για να κατηγορούμε, να εκβιάζουμε, να κουτσομπολεύουμε και να φλυαρούμε, να φλυαρούμε συνεχώς. Ο καθαρός εκβιασμός είναι καταστρεπτικός. Μέσω του λόγου κρατάμε ο ένας στον άλλον στην κόλαση. Απλώς δίνοντας την γνώμη μας, μπορούμε να φτιάξουμε ή να καταστρέψουμε κάποιον.

2.Να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά

Όταν η προσωπική μας σπουδαιότητα μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν γίνονται εξαιτίας μας, τότε παίρνουμε τα πάντα προσωπικά. Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο και να ενοχλούμαστε για αυτό που αποκαλούμε αδικία.

3.Να μην κάνεις υποθέσεις

Κάνουμε μια υπόθεση όταν νομίζουμε ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν ό,τι λέμε ή ότι εμείς καταλαβαίνουμε όσα λένε οι άλλοι. Χρειάζεται να βρούμε το κουράγιο να ρωτήσουμε τον άλλο τι εννοεί, ή τι θέλει, και τη δύναμη να πούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Χωρίς υποθέσεις τίποτε δεν μπορεί να σε ταράξει και δεν υπάρχει κανείς να κατηγορήσεις. Δεν χρωστάς τίποτα στη ζωή και η ζωή δεν σου χρωστάει τίποτα.

4.Να κάνεις πάντα ό,τι καλύτερο μπορείς

Όταν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αποφεύγουμε την απογοήτευση και την αυτοκατάκριση. Όταν είμαστε άρρωστοι ή ταλαιπωρημένοι ο καλύτερός μας εαυτός είναι διαφορετικός από τότε που είμαστε καλά. Επομένως αν και το καλύτερο μπορεί να αλλάζει, εμείς συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε. Όταν είμαστε φρέσκοι και υγιείς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε συνεχίζει να αλλάζει συνεχώς. Αν κάνουμε το καλύτερο ανεξαρτήτως των συνθηκών θα νιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Mary Carroll Nelson «Πέρα από το Φόβο – Οι διαδασκαλίες του Don Miguel Ruiz» από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα