4 αποτελεσματικοί τρόποι να γίνουμε πιο κοινωνικοί αν είμαστε εσωστρεφείς

4 αποτελεσματικοί τρόποι να γίνουμε πιο κοινωνικοί αν είμαστε εσωστρεφείς

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να εξισορροπήσουμε μέσα μας την εσωστρέφεια και την επιθυμία να συνδεθούμε φίλους και οικογένεια.

Από τη μία πλευρά, θέλουμε να κλειδωθούμε στο παλάτι της άνεσής μας και να διαβάσουμε το βιβλίο μας, να δούμε ταινίες και να αφοσιωθούμε στις σκέψεις μας. Από την άλλη πλευρά, επιθυμούμε βαθιά να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, επειδή μας κάνουν καλό.

Είναι παρανόηση ότι ως εσωστρεφείς δεν μας αρέσει να αλληλεπιδράσουμε με άλλους ανθρώπους. Μας αρέσουμε, έχουμε ένα απαιτητικό χαρακτηριστικό, αλλά λατρεύουμε την άνεση ενός απομονωμένου χώρου. Αυτή η αντίθεση οδηγεί τους εσωστρεφείς σε μια κοινωνική δυσπροσαρμοστικότητα. Πώς μπορούμε να είμαστε πιο κοινωνικοί, αν είμαστε εσωστρεφείς;

Ευτυχώς, είναι κάτι που όλοι μπορούμε να μάθουμε, επειδή αυτό που κυρίως απαιτεί είναι εξάσκηση και αποφασιστικότητα. Οι παρακάτω 4 τρόποι μπορούν να διευκολύνουν λίγο τα πράγματα.

4 αποτελεσματικοί τρόποι να γίνουμε πιο κοινωνικοί αν είμαστε εσωστρεφείς

Εξασκηθείτε στην έναρξη μιας συζήτησης

Ένα από τα δυσκολότερα στοιχεία που αντιμετωπίζουμε οι εσωστρεφείς είναι η νευρικότητα κατά την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη συζήτηση σημαίνει ότι παγώνουμε και μουδιάζουμε ακόμα και στην ιδέα να πούμε «γεια».

Το ειρωνικό σε όλο αυτό είναι ότι μπορούμε εύκολα να «μεταλλαχθούμε» σε κοινωνικά πλάσματα, αφού αρχίσει μια συζήτηση και νιώσουμε άνετα. Η αρχή είναι μόνο η δύσκολη. Γι’ αυτό, μπορείτε να έχετε στο νου σας ορισμένες φράσεις, όπως «Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά;» ή «Αν μπορούσες να έχεις ένα βιβλίο στο κομοδίνο σου, ποιο θα ήταν;».

Μπείτε στη σωστή διάθεση πριν μπείτε σε έναν χώρο με κόσμο

Τώρα που έχετε έτοιμες κάποιες φράσεις – εργαλεία για συζήτηση, ήρθε η ώρα να βρείτε την αντίστοιχη διάθεση. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Αρχικά, πάρτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε. Βρείτε το κέντρο σας ώστε όταν είστε έτοιμοι να βγείτε, να μπορείτε να συμπεριφέρεστε με απόλυτη καθαρότητα, αυτοέλεγχο και διάθεση. Αυτό θα κάνει τη διαφορά όταν κοινωνικοποιείστε.

Στη συνέχεια, αφού βρείτε το κέντρο σας, μπορείτε να μπείτε σε μια πιο εξωστρεφής στάση σώματος και νου. Σηκωθείτε, ενθουσιαστείτε και αν το νιώθετε, σκάστε και ένα χαμόγελο.

Βρείτε την κατάλληλη παρέα

Αφού πρόκειται να κοινωνικοποιηθείτε έτσι κι αλλιώς, γιατί δεν το κάνετε με έναν κατάλληλο άνθρωπο; Πηγαίνοντας σε ένα πάρτι ή σε μια συνάντηση με κάποιον που νιώθετε άνετα και για τον οποίο νοιάζεστε, θα δώσετε στον εαυτό σας μια μεγάλη ώθηση.

Αντί να χρειαστεί να βρείτε όλο το κουράγιο μόνοι σας, η παρέα σας μπορεί να σας ενθαρρύνει και να σας κινητοποιήσει να κοινωνικοποιηθείτε και να νιώσετε ποιο άνετα, όταν σαστίζετε ή μουδιάζετε.

Μη φοβάστε να κάνετε ένα διάλειμμα

Οι εσωστρεφείς είναι μοναδικοί και εξαντλούνται πιο γρήγορα όταν κοινωνικοποιούνται. Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι ότι δεν μας αρέσει να μιλάμε σε άλλους, είναι ότι έχουμε αυξημένη ευαισθησία σε όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες γύρω μας, οπότε και κουραζόμαστε ευκολότερα σε μεγάλες ομάδες.

Και λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν χρειάζεται να αυτομαστιγώνεστε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν νιώθετε πως θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα. Κλείνοντας, χρειάζεται να πούμε πως δεν χωριζόμαστε ξεκάθαρα σε εσωστρεφείς και εξωστρεφείς. Βρισκόμαστε ο καθένας σε κάποιο σημείο μια μεγάλης κλίμακας. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο στο να γνωρίσετε καλύτερο εκείνο το μέρος του εαυτού σας, ώστε να βρείτε τη μέγιστη καλύτερη εσωτερική ισορροπία.

Matt Valentine

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα