4 τρόποι για να πάρουμε ξανά τον έλεγχο της ζωής στα χέρια μας

4 τρόποι για να πάρουμε ξανά τον έλεγχο της ζωής στα χέρια μας

Αναρωτιέστε πώς να ξαναπάρετε τον έλεγχο της ζωής σας; Βέβαια, πρώτα χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι είναι έλεγχος για εμάς. Σημαίνει να έχουμε σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή; Ή να έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις;

Ο έλεγχος ορίζεται διαφορετικά από το κάθε άτομο και υπάρχουν πολλές φορές που τον αφήνουμε να γλιστρήσει από τα χέρια μας. Και μόλις καταλάβουμε ότι ο έλεγχος έχει γλιστρήσει, έχουμε δύο επιλογές: να τον ξαναπιάσουμε σφιχτά ή να τον αφήσουμε τελείως με αποτελέσματα όπως το φαινόμενο domino.

Τα πράγματα συνήθως φεύγουν από τον έλεγχό μας, όταν αρχίζουμε να παραμελούμε ή να αγνοούμε τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν σημασία για εμάς, ακόμα κι αν είναι προσωρινό. Χρειάζεται όμως να καταλάβουμε ότι μόλις αφήσουμε κάτι να γλιστρήσει από τα χέρια μας, γίνεται ευκολότερο μέσα από το φαινόμενο domino να χάσουμε κι άλλα. Γι’ αυτό, το κλειδί είναι πάντα η ισορροπία. Γι’ αυτό οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά αυτή την ισορροπία.

1. Κάντε μια ανασκόπηση/έλεγχο της ζωής σας

Ο έλεγχος της ζωής σας είναι το τέλειο εργαλείο για να εστιάσετε σε διαφορετικές πλευρές της ζωής σας – καριέρα, προσωπικές – οικογενειακές σχέσεις, συναισθηματική ευεξία, υγεία, οικονομικά, πνευματικότητα και δημιουργικότητα.
Όταν τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας, υπάρχει συνήθως ένα σημάδι που μας στέλνει το σύμπαν ότι χρειάζεται να επαναξιολογήσουμε τη ζωή μας.

2. Ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας

Η αυτοπεποίθηση ορίζει το πώς εμφανιζόμαστε στους άλλους καθημερινά και πώς αντιμετωπίζουμε τη μέρα μας. Δεν αρκεί να ξυπνάμε απλά και να πηγαίνουμε στη δουλειά, αλλά και το να ξεκινάμε με πρόθεση τη μέρα μας. Όταν νιώθουμε πως χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας, χάνουμε και την αυτοπεποίθησή μας• και το αντίστροφο.

3. Ξεκαθάρισμα σκέψεων

Κατά μέσο όρο, κάνουμε 50.000 – 70.000 σκέψεις την ημέρα. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε συνειδητή επίγνωση της κάθε μας σκέψης, υπάρχουν μέσα στο κεφάλι μας ορισμένες σκέψεις που διψούν για λίγη προσοχή, έμπνευση και ενθουσιασμό.
Το ξεκαθάρισμα των σκέψεων «τακτοποιεί» το νου μας και αποτελεί μια ευκαιρία να καθαρογράψουμε σε ένα κομμάτι χαρτί όλες μας τις ιδέες και σκέψεις. Ύστερα, μπορούμε να ανατρέξουμε και εξετάσουμε αυτές τις σημειώσεις και να θέσουμε προτεραιότητες σε κατηγορίες.

4. Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Όταν τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν κόντρα σε εμάς και στα θέλω μας, ορισμένες φορές βιαζόμαστε να πιέσουμε τον εαυτό μας να ξαναποκτήσει πλήρη έλεγχο και αμέσως. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει μέσα σε μια νύχτα και σίγουρα δεν είναι μονόπλευρη• αποτελείται από μια σειρά βημάτων και προσπαθειών. Επιπλέον, υπάρχουν όντως κομμάτια της ζωής που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να αυτομαστιγωνόμαστε γι΄αυτό.

Akina Chargualaf

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα