Για χρόνια έχει αναφερθεί ότι οι μελλοντικές γενιές θα υποστούν τις συνέπειες των λαθών των προκατόχων τους, αλλά τώρα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα αυτού που πραγματικά σημαίνει. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πιθανότατα επιδείνωσε την οικονομική ανισότητα, με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, να φτάνουν, οικονομικά, μέχρι το 30%, τις ευημερούσες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι, ο κόσμος δεν μπορεί να εξαλείψει την ακραία φτώχεια χωρίς να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο Global Citizen.
Αλλά, η μοίρα του πλανήτη και του λαών του δεν είναι προκαθορισμένη. Τα άτομα, οι εταιρείες, οι κοινότητες και οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την καταπολέμηση της ανισότητας. Εδώ είναι τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έχετε θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και να συμβάλλετε στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σήμερα.
Διαβάστε επίσης: Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
1. Μειώστε την προσωπική σας κατανάλωση
Το φαγητό που τρώμε, τα πράγματα που αγοράζουμε, ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτούμε τα σπίτια μας και το πώς επιλέγουμε να ταξιδέψουμε, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κάποιο τρόπο. Η παραγωγή των καθημερινών μας αντικειμένων απαιτεί όχι μόνο ενέργεια και πόρους που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Αλλά με τη μείωση της υπερβολικής πρόσληψης ζωικών προϊόντων, τη μετατροπή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιλογή πιο φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς – όπως η ποδηλασία προς την εργασία – μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθούν οι τιμές του άνθρακα και να προωθήσουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης . “Όπως αλληλοσυνδέονται τα προβλήματα, οι λύσεις για τη φτώχεια, την ανισότητα, την αλλαγή του κλίματος και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις είναι επίσης αλληλένδετες”, δήλωσε ο Liu Zhenmin , γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις.
2. Αποτρέψτε την είσοδο των αποβλήτων στους ωκεανούς
Ο ωκεανός είναι μία πηγή ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη, αλλά εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο λόγω ρύπανσης και κακής διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό ισοδυναμεί με ένα φορτηγό γεμάτο απορρίμματα που καταλήγει στον ωκεανό κάθε 60 δευτερόλεπτα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μόνο το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται. Μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι, κατά βάρος, θα υπάρξει περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια στη θάλασσα.
Μπορούμε όλοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας στη διατήρηση της καθαρότητας των ωκεανών από το πλαστικό, στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, στο περιβάλλον και στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος μειώνοντας την χρήση μας στο πλαστικό. Απορρίψτε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης προς όφελος της δικής σας επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας και φέρετε τα δικά σας επαναχρησιμοποιήσιμα φλιτζάνια σε καφετέριες – μερικοί μάλιστα προσφέρουν εκπτώσεις για να το κάνουν.
3. Αναλάβετε ενεργή δράση
Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να γίνουν αισθητές και στο δικό σας μέρος. Οι ολοένα και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, οι συχνότερες φυσικές καταστροφές και οι ακραίες θερμοκρασίες καθίστανται πλέον, ο κανόνας, σε πολλά μέρη.
Τουλάχιστον 749 δήμοι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αναγγείλει έκτακτες κλιματικές αλλαγές, αλλά χρειάζονται ακόμη επείγουσες ενέργειες – και μπορείτε να βοηθήσετε τους ηγέτες της κοινότητας να ενεργήσουν επί του θέματος αυτού, τώρα. Παρευρεθείτε σε κοινοτικές ακροάσεις, πολιτικές διαμαρτυρίες, εκπαιδευτικές συνομιλίες και συγκεντρώσεις εθελοντών και αφήστε να ακουστεί η φωνή σας.
4. Κάντε τους τοπικούς ηγέτες υπεύθυνους
Η ατομική δράση είναι καθοριστική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν αρκεί. Ζητώντας από τους τοπικούς ηγέτες να μεριμνήσουν για τις αλλαγές που θέλουμε να δούμε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε δράση σε υψηλότερο επίπεδο.
Erica Sanchez και Alexandria Misch