5 απλοί και επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι

5 απλοί και επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι  για να νιώσετε ευτυχισμένοι

Η ευτυχία είναι τόσο σημαντική, επειδή όλοι έχουμε διαφορετικές ιδέες για το τι είναι και πώς να την φτάσουμε. Φυσικά και όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι (ο καθένας με τον δικό του τρόπο). Γι’ αυτό και εδώ θα ανακαλύψουμε ορισμένους απλούς τρόπους για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, οι οποίοι είναι επιβεβαιωμένοι από την επιστήμη.

1. Γυμναστείτε περισσότερο – ακόμα και για 7 λεπτά

Αν νομίζατε ότι η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα για την οποία δεν έχετε αρκετό χρόνο, οι επιστήμονες τώρα μας λένε ότι δεν αρκεί πια ως δικαιολογία. Η άσκηση φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην ευεξία και στην ευτυχία μας και είναι αποδεδειγμένα μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Αλλά δεν χρειάζεται να έχετε κατάθλιψη για να ωφεληθείτε από τη γυμναστική. Η άσκηση απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση της μέρας, αυξάνει την ενέργεια του εγκεφάλου και φυσικά βελτιώνει την εικόνα του σώματος, ακόμα κι αν δεν θέλετε να χάσετε βάρος. Σημαντική έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health Psychology βρήκε ότι όσοι ασκούνταν ένιωθαν καλύτερα με το σώμα τους, ακόμα κι αν δεν έβλεπαν σωματικές αλλαγές.

2. Κοιμηθείτε περισσότερο – θα είστε λιγότερο ευάλωτοι στα αρνητικά συναισθήματα

Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος βοηθά το σώμα μας να αναρρώσει από τη μέρα, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε και να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επίσης σημαντικά για την ευτυχία μας.

Η αμυγδαλή είναι αυτή που επεξεργάζεται τα αρνητικά συναισθήματα. Οι θετικές ή ουδέτερες αναμνήσεις αποτελούν αντικείμενο του ιππόκαμπου. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τον ιππόκαμπο, παρά την αμυγδαλή. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν στερούμαστε ύπνου αποτυγχάνουμε να ανακαλέσουμε ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά για τις αρνητικές είναι πιο εύκολο.

Μελέτη του BPS Research Digest εστίασε στο πώς ο ύπνος επιδρά στη συνολική μας ευαισθησία απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας μια άσκηση αναγνώρισης εκφράσεων του προσώπου, οι επιστήμονες ερεύνησαν πόσο ευαίσθητοι ήταν οι συμμετέχοντες στα θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Όσοι δούλευαν μέχρι αργά το απόγευμα χωρίς να κοιμηθούν ήταν πιο ευαίσθητοι σε αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο και θυμό.

3. Χαμογελάστε – Ανακουφίζει από τον πόνο

Το χαμόγελο από μόνο του μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό, όταν συνοδεύεται από πραγματικές σκέψεις, σύμφωνα με έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan. Σε αυτή βρέθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε πόστα εξυπηρέτησης πελατών, που υποκρίνονταν ότι χαμογελούσαν επιδείνωναν τελικά τη διάθεσή τους και απομονώνονταν από την εργασία, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα.

Οι εργαζόμενοι, όμως, που χαμογελούσαν ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας θετικών σκέψεων βελτίωναν τη διάθεσή τους και απομονώνονταν λιγότερο. Τα χαμόγελα βελτιώνουν την προσοχή μας και μας βοηθούν να αποδώσουμε καλύτερα σε δραστηριότητες που απαιτούν γνωστικές ικανότητες.

Επιπλέον, το χαμόγελο είναι ένας σίγουρος τρόπος να ανακουφιστείτε έστω και λίγο από τον πόνο που νιώθετε σε διάφορες περιστάσεις: Το χαμόγελο είναι ένας τρόπος να μειώσετε τη δυσφορία που προκαλείται από μια δυσάρεστη κατάσταση. Οι ψυχολόγοι προσδιορίζουν αυτό το φαινόμενο ως «υπόθεση ανατροφοδότησης μέσω του προσώπου».

4. Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια – είναι σίγουρα κάτι που δεν θα μετανιώσετε

Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια είναι ένας από τους κύριους λόγους που κάποιος νιώθει μεταμέλεια όσο γερνά. Η ποιοτική κοινωνικοποίηση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη βελτίωση της ευτυχίας μας, ακόμα και για τους εσωστρεφείς. Πολλές έρευνες έχουν βρει ότι ο χρόνος που περνάμε με φίλους και οικογένεια κάνει τη διαφορά στο πόσο χαρούμενοι νιώθουμε γενικά.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η ικανοποίηση στη ζωή δεν έρχεται από τις αλλαγές (αυξήσεις) του εισοδήματος, αλλά από το πόσο στενές είναι οι κοινωνικές μας σχέσεις.

5. Διαλογιστείτε – επανασυνδέστε τον εγκέφαλό σας για την επίτευξη της ευτυχίας

Ο διαλογισμός θεωρείται μια πολύ σημαντική συνήθεια για τη βελτίωση της συγκέντρωσης, την καθαρότητα του νου και τη συγκέντρωση, αλλά και την εσωτερική γαλήνη. Φαίνεται ότι είναι επίσης χρήσιμη στη βελτίωση της ευτυχίας.

Σε έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εξέτασε τους εγκεφάλους 16 ατόμων πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε ένα σεμινάριο οκτώ εβδομάδων για ενσυνείδητο διαλογισμό. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ορισμένες εγκεφαλικές δομές των συμμετεχόντων που σχετίζονται με την συμπόνια, την ενσυναίσθηση και την αυτεπίγνωση είχαν μεγαλώσει και άλλες, οι οποίες σχετίζονταν με το στρες είχαν συρρικνωθεί.

Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι λίγα λεπτά μετά το διαλογισμό, βιώνουμε συναισθήματα ηρεμίας και ευχαρίστησης, όπως επίσης αυξημένη ενσυναίσθηση και επίγνωση. Και ότι η τακτική εξάσκηση του διαλογισμού μπορεί να επανασυντονίσει μόνιμα τον εγκέφαλο σε υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα