Το να μετακομίσουμε στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό μας, πάντα θα μας φαίνεται ένα αρκετά μεγάλο βήμα. Το αν κάνουμε καλά ή αν βιαζόμαστε, το πώς θα το πάρουν οι γονείς μας και πολλά ακόμη, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μας γεμίζουν με άγχος.
Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ο ενθουσιασμός μας είναι και εκείνος που μας κυριεύει, διότι, για να αποφασίσαμε να συγκατοικίσουμε με τον σύντροφό μας, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως τρέφουμε αρκετά βαθιά συναισθήματα γι αυτόν.
Μπορεί λοιπόν όλα τα παραπάνω να είναι προφανή, όμως, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που αξίζει να θέσουμε στο τραπέζι της συζήτησης για την συγκατοίκηση, καθώς αυτές οι ερωτήσεις, θα μας σώσουν από πολλές «εκπλήξεις» του μέλλοντος.
«Τις περισσότερες φορές, όταν τα ζευγάρια παίρνουν την απόφαση να συγκατοικήσουν, κάνουν υποθέσεις σχετικά με τις επιθυμίες του συντρόφου τους,» δήλωσε η Δρ Sabitha Pillai-Friedman, επίκουρος καθηγητής στο Πρόγραμμα Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο Widener. “Όταν τα θέματα αυτά τεθούν στο προσκήνιο και συζητηθούν, υπάρχει λιγότερο περιθώριο για απογοητεύσεις και δυσαρέσκεια αργότερα.”
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, υπάρχουν 5 ερωτήσεις που καλό θα ήταν να κάνετε στον σύντροφό σας πριν προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα.
Ποιος πληρώνει τι;
Ενώ οι ερωτήσεις που συμπληρώνουν την προηγούμενη είναι: Ποιος φέρνει τι; Τι θα αγοράζουμε μαζί; Τι χρειαζόμαστε ακόμη;
Γιατί αυτές οι ερωτήσεις είναι σημαντικές; «Είναι σημαντικό να συζητήσετε το θέμα των εξόδων πριν μετακομίσετε», τονίζει η ειδική των σχέσεων Andrea Syrtash. “Τα οικονομικά προβλήματα είναι συχνά σε μία σχέση, αλλά εάν συζητηθούν και συμφωνηθούν νωρίτερα, μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα στο μέλλον. Αποφασίστε εάν θα δημιουργήσετε μαζί έναν κοινό λογαριασμό για τα έξοδα του σπιτιού και ποιος θα είναι υπεύθυνος γι αυτό. Δεν είναι σπάνιο σε μία σχέση ο ένας να είναι εκείνος που αποταμιεύει και ο άλλος εκείνος που ξοδεύει. Και αυτό δεν είναι κακό, ούτε είναι κακό να μην συμφωνείτε σε όλα τα οικονομικά ζητήματα, αρκεί να θυμάστε πως όταν έχουμε μια σχέση, η λύση βρίσκεται κάπου στην μέση”.
Επίσης, μια ακόμη, πολύ σημαντική συζήτηση είναι εκείνη που αφορά τα κατοικίδια σας, εάν έχετε φυσικά. Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τον κτηνίατρο ή την φροντίδα του κατοικίδιου σας; Που επιτρέπεται να είναι; Μπορούν να ανεβαίνουν στον καναπέ ή στο κρεβάτι;
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της θρησκείας. Εάν δεν έχετε κοινή θρησκεία με τον σύντροφό σας, τι θρησκευτικά σύμβολα είναι επιτρεπτά για το σπίτι; Ποιες θρησκευτικές γιορτές θα γιορτάζετε και με ποιον τρόπο;
Είναι και των δύο τα ονόματα στο συμβόλαιο;
Μπορεί να είναι λίγο άβολο να συζητηθεί αυτή η ερώτηση, όμως είναι πολύ σημαντικό ώστε κανένας από τους δύο να μην βρίσκεται στο σκοτάδι αναφορικά με τα δικαιώματά του ή να βρεθεί προ εκπλήξεως στο μέλλον.
Πως θα διαχειριζόμαστε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και την διατροφή μας;
Εξίσου σημαντικές ερωτήσεις είναι και οι παρακάτω: Πόσο συχνά θα καθαρίζουμε το μπάνιο για παράδειγμα; Θα προτιμούσες να μαγειρεύεις ή να πλένεις τα πιάτα; Πότε και ποιος θα βγάζει έξω τα σκουπίδια;
Σύμφωνα με την Syrtash, αυτές οι ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καλό θα είναι να αναλυθούν συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες του καθένα μέσα στο σπίτι διότι το να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που έχει αναλάβει ο καθένας ξεχωριστά, είναι πολύ σημαντικό.
Τι πολιτική θα ακολουθούμε αναφορικά με τους καλεσμένους;
Σίγουρα δεν θα θέλατε να γυρνάτε σπίτι και για παράδειγμα η αδερφή του συντρόφου σας να είναι ξαπλωμένη στον καναπέ σας για τρίτο συνεχόμενο βράδυ μέσα στην εβδομάδα έτσι;
Καλό θα είναι να ορίσετε από πριν το ποιοι και πόσα βράδια μπορούν να διαμένουν στο σπίτι σας, αλλά και πόσες ημέρες νωρίτερα θα πρέπει να το έχετε συμφωνήσει.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος για τον οποίο μετακομίζουμε;
«Αυτό είναι κάτι, για το οποίο τα περισσότερα ζευγάρια δεν συζητούν ποτέ» σύμφωνα με την Pillai-Friedman.
Οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι οικονομικοί, επειδή μας αρέσει η παρέα του συντρόφου μας, επειδή σχεδιάζουμε να παντρευτούμε ή απλώς επειδή θέλουμε να δούμε πού θα πάει. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε κάνει αυτήν την συζήτηση με τον σύντροφό μας πριν συγκατοικίσουμε ώστε, κανένας από τους δύο να μην διατηρεί προσδοκίες που δεν θα έχουν αίσιο τέλος.
Με πληροφορίες από Ηuffpost