Οι 5 γλώσσες της αγάπης: Πώς να καταλάβεις ποια γλώσσα αγάπης μιλούν οι άλλοι

Οι 5 γλώσσες της αγάπης: Πώς να καταλάβεις ποια γλώσσα αγάπης  μιλούν οι άλλοι

1)Λόγια επιβεβαίωσης

Αν τα λόγια επιβεβαίωσης είναι η κύρια γλώσσα της αγάπης κάποιου, νιώθει ότι νοιάζεστε περισσότερο όταν του λέτε, με ευθύ και εκφραστικό τρόπο, πόσο καταπληκτικός πιστεύετε πως είναι, πόσο εκτιμάτε τον ίδιο και τη δουλειά του, και όταν τον ενθαρρύνετε με λόγια που εκφράζουν την πίστη που έχετε στα ταλέντα και τις ικανότητές του.

2)Ποιοτικός χρόνος

Αν η γλώσσα αγάπης κάποιου είναι ο ποιοτικός χρόνος, πρέπει να του αφιερώνετε όλη την προσοχή και το ενδιαφέρον σας όταν του μιλάτε ή κάνετε κάποια δραστηριότητα μαζί, όσο επουσιώδης και αν είναι.

3)Αποδοχή δώρων

Αν η κύρια γλώσσα αγάπης κάποιου είναι να λαμβάνει δώρα, πρέπει να του κάνετε ένα δώρο για να νιώσει ότι τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε.

4)Πράξεις Προσφοράς

Αν η γλώσσα αγάπης κάποιου είναι οι πράξεις προσφοράς, θα αισθανθεί ότι τον εκτιμάτε αν κάνετε κάτι γι’ αυτόν. Μπορείτε να προσέχετε τα παιδιά του για να πηγαίνει στο γυμναστήριο, να πλύνετε τα πιάτα χωρίς να σας το ζητήσει, να του φέρετε πρωινό στο κρεβάτι, να κάνετε τα θελήματά του ή να προσφερθείτε να τον βοηθήσετε σε κάποιο έργο που έχει αναλάβει.

5)Σωματική επαφή

Αυτή η γλώσσα αγάπης είναι ό,τι ακριβώς λένε οι λέξεις. Όταν η σωματική επαφή είναι η κύρια γλώσσα αγάπης κάποιου, νιώθει μεγαλύτερη αγάπη όταν τον αγκαλιάζετε, όταν τον φιλάτε, όταν κουρνιάζετε δίπλα του, όταν του κάνετε μασάζ, όταν του πιάνετε το χέρι ή κάνετε έρωτα μαζί του.
Και στον χώρο εργασίας, όταν του κάνετε μια πλατιά αγκαλιά, μια δυνατή χειραψία, όταν του δίνετε ένα χτύπημα στην πλάτη ή του κάνετε μασάζ στους ώμους.

Ένα από τα κυριότερα πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε με όλα αυτά είναι ότι μπορεί να μη μοιράζεστε την ίδια κύρια γλώσσα αγάπης με το άτομο στο οποίο επιθυμείτε να δείξετε την εκτίμησή σας.
Αν χρησιμοποιήσετε λάθος γλώσσα αγάπης για να δείξετε την εκτίμησή σας σε κάποιον, λ.χ. στον/στη σύζυγο ή την κόρη σας, ή σε κάποιον υπάλληλο ή συνάδελφο στη δουλειά, είναι σαν να μιλάτε γαλλικά σε κάποιον που μιλά μόνο κινέζικα. Δεν μπορούν να λάβουν το μήνυμα.

Να θυμάστε επίσης ότι όλοι έχουν μια δευτερεύουσα γλώσσα αγάπης, εκτός από την κύρια, την οποία κατανοούν και ανταποκρίνονται σε αυτήν.

Αν θέλετε, λοιπόν, να γίνετε πραγματικά καλοί στο να δείχνετε την ξεχωριστή εκτίμησή σας, πρέπει να μάθετε ποιο είδος γλώσσας επηρεάζει περισσότερο ένα συγκεκριμένο άτομο.
Παραθέτω εδώ τρεις εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τη γλώσσα αγάπης κάποιου.

1. Παρατηρήστε πώς συναναστρέφεται τους άλλους.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να καθορίσετε τη γλώσσα αγάπης κάποιου είναι να παρακολουθήσετε πώς αλληλεπιδρά με τους άλλους. Οι περισσότεροι “μιλούν” τη δική τους γλώσσα και, άρα, η συμπεριφορά τους μας δίνει στοιχεία για το τι είναι σημαντικότερο για εκείνους. Πώς συμπεριφέρονται κοινωνικά; Αγκαλιάζουν τους άλλους;
Εάν ναι, τότε η σωματική επαφή μπορεί η σωματική επαφή μπορεί να είναι η κύρια γλώσσα τους.
Μήπως είναι πάντα οι πρώτοι που κάνουν φιλοφρονήσεις; Σε αυτή την περίπτωση, η γλώσσα αγάπης γι’ αυτούς μπορεί να είναι τα λόγια επιβεβαίωσης. Αναζητήστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

2. Ακούστε τα πιο συχνά τους παράπονα

Τα πράγματα που τους ενοχλούν στους άλλους, δίνουν σημαντικά στοιχεία. Αν πουν “Ο σύζυγός μου πήγε διακοπές και δεν μου έφερε τίποτα για δώρο”, ή αν το πρόσωπό τους φωτίζεται κάθε φορά που τους κάνουν κάποιο δώρο, τότε τα δώρα μπορεί να είναι η κύρια γλώσσα αγάπης γι’ αυτούς.

3. Δώστε προσοχή στα αιτήματά τους

Ακούστε τι σας ζητούν. Οι άνθρωποι αποκαλύπτουν συχνά τη γλώσσα της αγάπης μέσα από μικρούς υπαινιγμούς, όπως όταν λένε: “Φέρε μου κάτι για έκπληξη από το ταξίδι σου”, “Αγκάλιασέ με!” ή “Κλείσε την τηλεόραση όταν σου μιλάω”.

Ως ένα βαθμό, πιστεύω ότι τα δώρα, οι πράξεις καλοσύνης και τα λόγια επιβεβαίωσης αρέσουν σε όλους.
Όμως, αν για παράδειγμα τα λόγια επιβεβαίωσης δεν είναι η κύρια γλώσσα σας, το μήνυμα δεν θα καταγραφεί το ίδιο βαθιά.
Έτσι, όπως και με όλα τα άλλα, πρέπει να πειραματιστείτε για να δείτε τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jack Canfield “Η Επιτυχία Βήμα Βήμα” από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα