5 λόγοι να ασχοληθείτε με τη χειροτεχνία

5 λόγοι να ασχοληθείτε με τη χειροτεχνία

Ο σύγχρονος πολιτισμός χαρακτηρίζεται από προϊόντα μαζικής παραγωγής τα οποία πωλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σχεδόν εκμηδενίσει φαινόμενα όπως οι τοπικοί πολιτισμοί. Το αποτέλεσμα είναι να μας φαίνεται είδος λαϊκής τέχνης μια κουβέρτα φιλοτεχνημένη στον αργαλειό ενός νησιού και να προτιμούμε μια κουβέρτα εργοστασίου, η οποία είναι φτιαγμένη από συνθετικό υλικό για τα χειμωνιάτικα βράδια μας.

Όμως είμαστε άνθρωποι και όσο κι αν μας βολεύει το εύκολο και φτηνό προϊόν, πάντα μας τραβούν τα χειροποίητα προϊόντα και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Ξέρουμε βαθειά μέσα μας πως όταν κάτι είναι “φτιαγμένο στο χέρι” αποκτά αμέσως αμέσως την αξία, που κανένα μηχάνημα παραγωγής δε μπορεί να δώσει: αποκτά μοναδικότητα!

Ακόμα και ο πιο… τελειομανής τεχνίτης του κόσμου, δεν μπορεί να φτιάξει δύο ολόιδια αντικείμενα στο χέρι. Μπορεί μόνο αυτός να μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές τους, όμως αυτό θα ισχύει πάντα: οι διαφορές θα υπάρχουν. Είναι έτσι το “χέρι του Θεού!” Πουθενά σε ολόκληρο το Σύμπαν, δεν έχει φτιάξει κάτι ολόιδιο με κάτι άλλο.

Το να ασχοληθούμε με την χειροτεχνία στη σύγχρονη εποχή, είναι μία ασχολία η οποία μπορεί να είναι η έξοδος κινδύνου από τα σύγχρονα αδιέξοδα. Ανεργία, κατάθλιψη, εθισμοί, και οικονομική εξαθλίωση, είναι μερικά από τα χρόνια προβλήματα που λύνονται καθώς πιάνετε ένα πλεχτό στα χέρια σας, καθώς μαθαίνετε μια σταυροβελονιά και καθώς περιφέρετε ένα κομμάτι πηλού μπροστά σας δίνοντάς του το σχήμα ενός αρχαίου αμφορέα.

Τα οφέλη της χειροτεχνίας

1. Υψηλή Αυτοπεποίθηση

Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει νοσήσει ψυχικά, πρώτα απ’ όλα έχει χάσει την πίστη στον εαυτό του, στο ότι μπορεί να τα καταφέρει σε κάτι. Μαθαίνοντας μια τέχνη, καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια την αξιοσύνη του. Νιώθει ικανός και άξιος, φτιάχνει όμορφα και χρήσιμα πράγματα, γίνεται ολοένα και πιο επιδέξιος. Γίνεται ένα χρήσιμο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας και αυτό τον φέρνει σε υγιή επαφή με το περιβάλλον του δίχως να νιώθει κατώτερος κανενός.

2. Κοινωνικότητα

Η επαφή με την χειροτεχνία πάντα μας φέρνει κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Θα πάμε σε μια δασκάλα για να μάθουμε να πλέκουμε πχ, ή θα εργαζόμαστε παρέα με κάποιους. Θα βγούμε στην αγορά αλλά και στη φύση προς αναζήτηση των πρώτων υλών ενώ θα συναναστρεφόμαστε ευχάριστα ανθρώπους που θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Τέλος θα προσελκύσουμε ανθρώπους που τους αρέσει η τέχνη μας και θα μας ευχαριστήσουν πολύ με την προτίμησή τους. Ευχαρίστως δεχόμαστε προσκλήσεις για ομαδικές δράσεις όπως εκθέσεις είτε στον τόπο μας ή σε άλλα μέρη και ταξιδεύουμε παρέα με ανθρώπους που μας δένουν πολλά κοινά.

3. Οικονομική ενίσχυση

Η χειροτεχνία ξεκινά συνήθως από μια αγαπημένη μας ασχολία. Η οποία, ακριβώς επειδή είναι αγαπημένη, εξελίσσεται συχνά σε επαγγελματικό επίπεδο. Από το να βγάλουμε έναν πάγκο στην παραλία του νησιού και να φτιάχνουμε βραχιολάκια από κλωστές και κοχύλια, μέχρι να κλείσουμε περίπτερο σε μία μεγάλη έκθεση αργυροχρυσοχοΐας, ένα  πράγμα είναι δεδομένο: οι πελάτες.

Όλοι οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με το να αναγνωρίζουν την αξία σε κάτι χειροποίητο, μα πολύ λίγοι συγκριτικά είναι εκείνοι η οποίοι μπορούν να φτιάξουν αξιόλογα χειροποίητα πράγματα. Είναι άνθρωποι με μεράκι και εκτιμούνται ιδιαιτέρως και αυτοί αλλά και η δουλειά τους.

4. Η αίσθηση της έμπνευσης

Η έμπνευση είναι μια αίσθηση που λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να τη νιώσουν. Μα πρόκειται για μία… ουράνια αίσθηση! Σε κάποιους συμβαίνει σαν κεραυνός εν αιθρία, ενώ άλλοι την απολαμβάνουν συνεχόμενα σαν αποτέλεσμα δουλειάς και εναρμόνισης με το αντικείμενο της χειροτεχνίας τους.

Όπως κι αν επισκεφτεί τον άνθρωπο η έμπνευση, σίγουρα αφήνει την αίσθηση πως κάτι πολύ σπουδαίο και όμορφο συμβαίνει, κάτι που προσφέρεται σαν δώρο στο χειροτέχνη για να το υλοποιήσει, κάτι που σίγουρα θα κάνει τον κόσμο πιο όμορφο και ίσως, λίγο πιο εύκολο.

5. Γείωση

Η γείωση στην περίπτωση της χειροτεχνίας απολαμβάνει πολλές έννοιες. Πρώτα η γείωση μιας ιδέας η οποία προήλθε από μια στιγμή έμπνευσης. Μία υπέροχη διαδικασία που δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση πως πράγματι, αυτός είναι που ενώνει τον ουρανό με τη γη.

Έπειτα είναι η γείωση του ίδιου του ανθρώπου. Αν ασχοληθεί κανείς με τη χειροτεχνία καταπιάνεται συνεχώς με τα εργαλεία και τα υλικά που η κάθε τέχνη απαιτεί. Σκύβει ταπεινά πάνω από τον πάγκο του προσπαθώντας να γίνει όλο και καλύτερος σε τεχνικές και λεπτομέρειες που θα τον κάνουν άριστο. Μαθαίνει να αφουγκράζεται τα μυστικά των εργαλείων και των υλικών του. Όσο ο χειροτέχνης γειώνεται η τέχνη του… απογειώνεται!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα