Κάποιες φορές, ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και θυμώνουμε, βλέποντας το αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν γυμναζόμαστε εδώ και τέσσερις μήνες, τίποτα δεν αλλάζει. Κι όλο και ακούμε άλλα άτομα να παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα.
Η γυμναστική και η διατήρηση ενός υγιούς σώματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση! Χρειάζεται επίσης να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί. Για κάποιους από εμάς είναι ευκολότερο να χάσουμε βάρος και να γυμναστούμε σε σύγκριση με τους άλλους. Μπορεί να τρώτε όλη τη μέρα στο γυμναστήριο ή να τρέχετε για χιλιόμετρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να φτιάξετε κοιλιακούς.
Παρακάτω παρουσιάζουμε 5 λόγους που μπορεί να μη βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε:
1. Κατάλληλη διατροφή
Η διατροφή είναι η μισή μάχη! Οι άνθρωποι μπορεί να γυμνάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα και να καίνε εκατοντάδες θερμίδες, αλλά αν δεν τραφούν σωστά, χαραμίζουν όλη τη σκληρή δουλειά. Ο οργανισμός χρειάζεται σωστή διατροφή, ώστε να μπορεί να στηρίξει τη δουλειά που κάνετε.
Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα και καλά λιπαρά αποτελεί τον σίγουρο τρόπο που θα τονώσει τα αποτελέσματα της γυμναστικής σας. Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με κινόα. Επιλέξτε το σνακ σας να είναι ξηροί καρποί, αντί για κρουασάν και πατατάκια. Επιλέξετε τον σολομό αντί για την μπριζόλα. Τέτοιες αποφάσεις θα διαμορφώσουν καλύτερα αποτελέσματα.
Μια άλλη κοινή παρερμηνεία είναι ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε τρία γεμάτα γεύματα την ημέρα, για να ολοκληρώσουμε τη σωστή διατροφή. Στην πραγματικότητα, πρέπει να καταναλώνουμε πέντε με έξι μικρά γεύματα ημερησίως.
2. Έλλειψη περιοδολόγησης
Περίεργη λέξη η περιοδολόγηση, σωστά; Τι να σημαίνει; Περιοδολόγηση είναι η περιοδική αλλαγή στο γυμναστικό σας πρόγραμμα. Είναι κάτι που σχεδόν όλοι παραβλέπουν και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ως προς τα αποτελέσματά σας.
Ας μιλήσουμε με ένα παράδειγμα. Είναι ένας μεσήλικας στο γυμναστήριο. Τον βλέπετε κάθε μέρα. τη Δευτέρα γυμνάζει τους δικέφαλους. Την Τετάρτη σηκώνει βάρη. Την Παρασκευή, τρέχει στο διάδρομο. Αυτό το κάνει κάθε μέρα για όλο το χρόνο. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα με το φίλο σας; Αρχικά, χρειάζεται να σταματήσετε να τον παρακολουθείτε (αστειεύομαι, όλοι χαζεύουμε στο γυμναστήριο λίγο). Πάντως, δεν πρόκειται να δει αποτελέσματα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ποικιλία. Για παράδειγμα, αν τρώγατε το ίδιο γεύμα κάθε μέρα για ένα χρόνο, θα το σιχαινόσασταν και θα θέλατε ένα νέο μενού. Το ίδιο συμβαίνει και στο σώμα μας. Χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο άσκησης, ώστε να δείτε αποτελέσματα.
Αλλάξτε τη γυμναστική σας κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αυτός ο χρόνος θα δώσει στο σώμα σας την ικανότητα να ασκηθεί σκληρά και να αλλάξει. Αλλά πριν αρχίσει να συνηθίζει τη ρουτίνα, εσείς το ξεγελάτε και εισάγετε κάτι καινούριο. Αυτή η αλλαγή θα σοκάρει τους μύες σας και θα τους αναγκάσει να ασκηθούν σκληρότερα, ώστε να συνεχίζουν την αλλαγή.
3. Έλλειψη έντασης
Είτε είστε άνθρωπος που ξυπνά νωρίς ή που κοιμάται αργά το βράδυ, η ποσότητα της προσπάθειάς σας κατά τη γυμναστική μπορεί να είναι και η καταστροφή σας. Πώς θα καταλάβετε όμως αν ασκήστε αρκετά σκληρά;
Ας ξεκινήσουμε με την εφίδρωση. Όλοι ιδρώνουμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά αν νιώθετε ότι η εφίδρωση είναι υπερβολική, μάλλον γυμνάζεστε πιο έντονα απ’ ότι θα θέλαμε. Η εφίδρωση είναι αντίδραση του σώματος στη ζέστη και η σωματική ζέστη εμφανίζεται όταν το σώμα κινείται. Εφίδρωση = αποτελέσματα.
Ας μιλήσουμε τώρα για την αναπνοή. Η βαριά αναπνοή σηματοδοτεί ότι το σώμα σας ασκείται σκληρά. Αν περιφέρεστε απλά στο γυμναστήριο, ίσως χρειάζεται να πιεστείτε λίγο παραπάνω, αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα.
Τέλος, αν και δεν θέλετε να πιέσετε τον εαυτό σας μέχρι του σημείου να καταρρεύσετε – χρειάζεται να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά έντονα. Και όσο ο καρδιακός σας παλμός αυξάνεται, μετακινείστε προς τη ζώνη άσκησης, όπου συμβαίνουν αλλαγές και βλέπετε αποτελέσματα!
4. Εστιάζετε σε μια μυϊκή ομάδα και μόνο
Ναι, και αυτό είναι σχεδόν σύνδρομο και μεταδοτικό μάλιστα. Δυστυχώς, οδηγεί σε ελάχιστα αποτελέσματα. Πολλοί είναι εκείνοι που εστιάζουν σε μια μυϊκή ομάδα. Όπως ας πούμε ότι ορισμένοι άνδρες εστιάζουν στο να σηκώνουν συνεχώς βάρη. Αλλά σημασία έχει να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης. Αυτό είναι που θα σας προσφέρει και τα μεγαλύτερα οφέλη.
Ένα παράδειγμα είναι να συνδυάσετε ασκήσεις για το στήθος με ασκήσεις για τη μέση τη μία μέρα. Αυτό θα σας παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα. Την επόμενη μέρα μπορείτε να εστιάσετε στο κάτω μέρος του σώματος, στους κοιλιακούς και στα πόδια.
5. Υπερπροπόνηση
Η πολύ προπόνηση μπορεί να μας δώσει αποτελέσματα. Σίγουρα αυτό ισχύει. Αλλά η ανάπαυση και η ξεκούραση είναι επίσης σημαντικές παράμετροι σε μια σωστή προπόνηση. Αν δεν δώσετε στο σώμα σας την τόσο αναγκαία ξεκούραση μετά από μια σειρά έντονων ασκήσεων, τότε το σώμα σας δεν θα παράγει τη μυϊκή μάζα που τόσο θέλετε. Στην πραγματικότητα, θα κάνει το αντίθετο, θα κάψει μυϊκή μάζα. Πολλές φορές, οι άνθρωποι υπερπροπονούνται σε σημείο κόπωσης ή τραυματισμού.
Πώς θα καταλάβετε ότι υπερπροπονείστε;
- Νιώθετε υπερβολική κόπωση και έλλειψη κινήτρου
- Κακή διάθεση
- Καθυστερημένος μυϊκός πόνος (ΚΕΜΑ)
Πώς να αποφύγετε την υπερπροπόνηση;
- Κοιμηθείτε καλά το βράδυ
- Φάτε καλά
- Ενυδατωθείτε σωστά
- Γυμναστείτε πέντε μέρες και τις δύο ξεκουραστείτε
Η προπόνηση δεν είναι μόνο σωματική. Είναι και πνευματική. Αν δεν βρίσκεστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση, τότε η αποδοτικότητά σας θα είναι μειωμένη και φυσικά αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Να θυμάστε ότι τα αποτελέσματα έρχονται δύσκολα, αλλά δεν είναι αδύνατα. Ορισμένες φορές, χρειάζονται κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα μας. Το fitness είναι διαφορετικό για τον καθένα.