5 λόγοι που αξίζει να μάθει κανείς Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και πως θα τον ωφελήσει

5 λόγοι που αξίζει να μάθει κανείς Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και πως θα τον ωφελήσει

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ασκείται συστηματικά εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ανατολή. Πρόκειται για ένα εμπειρικό σύστημα το οποίο από τον προηγούμενο αιώνα έχει διαδοθεί στη δύση. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική περιλαμβάνει θεραπευτικές μεθόδους όπως η διατροφή, ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία και άλλα υποσυστήματα των οποίων η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί επανειλημμένως. Ας δούμε όμως γιατί αξίζει κανείς να εντρυφήσει περισσότερο…

1.  Έχει σημαντική ομοιότητα με την Ιπποκράτεια ιατρική

Φαίνεται πως οι δύο πιο ανεπτυγμένοι πολιτισμοί της αρχαιότητας είχαν αρκετές συναφείς αντιλήψεις. Τόσο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική όσο και η Ιπποκράτεια ιατρική έβλεπαν τον άνθρωπο ολιστικά και κατανοούσαν ότι δεν είναι ένα μηχανικό κατασκεύασμα που αποτελείται από αποκομμένους μηχανισμούς. Κατανοούσαν τον άνθρωπο σαν ένα σύνολο. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η ανάδειξη της διατροφής ως ύψιστο παράγοντα υγείας, πράγμα που η σύγχρονη ιατρική κατανοεί μόλις τα τελευταία 60 – 70 χρόνια.

2.  Προσεγγίζει ολιστικά, τόσο τον φυσικό όσο και τον ψυχολογικό παράγοντα

Στην ΠΚΙ η κατανόηση του ανθρωπίνου σώματος γίνεται μέσα από μία ολιστική αντίληψη που συνδέει την Ύπαρξη με τους συμπαντικούς νόμους. Η σύνδεση αυτή παρουσιάζεται με πνευματικό τρόπο στο φιλοσοφικό σύστημα του Ταοϊσμού όπου τα πάντα είναι αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία διαδραστικά. Τίποτα δεν είναι αποκομμένο, τίποτα δεν είναι αποκλεισμένο. Τα πάντα αναλύονται και ερμηνεύονται με αναφορά στο όλον.

3. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μας βλέπει ως εξελισσόμενα, προσαρμοστικά όντα που αλλάζουν

Το σώμα είναι μία οργανική ολότητα που ενώνεται με τη μητέρα φύση στις διάφορες εναλλαγές της. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν επηρεάζεται μόνο από τον τρόπο ζωής και την έμφυτη προσωπική ιδιοσυγκρασία, αλλά και από την κυκλική κίνηση του ηλιακού φωτός, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και στην κάθε εποχή του χρόνου. Το σώμα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο την εποχή π.χ. της Άνοιξης από την εποχή του Φθινοπώρου και διαφορετικά στο κρύο από τη ζέστη.

4. Δεν υπάρχουν γενικές συνταγές θεραπείας. Κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη

Σημαντικό ρόλο στην οργανική κατάσταση του ατόμου παίζουν η εκάστοτε γεωγραφική θέση και οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Κατά συνέπεια, στην ΠΚΙ, το φυσικό περιβάλλον και η ποικιλομορφία του λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των παθήσεων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας παίζουν και τα συναισθήματα που βιώνουμε, ιδιαιτέρως όταν είναι πολύ έντονα ή διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος σκέψης και τα συναισθήματά μας είναι για το σώμα ενεργειακές συχνότητες, που επηρεάζουν άμεσα τα εσωτερικά μας όργανα και τις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΠΚΙ, μπορεί να εφαρμόζονται διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες ασθένειες, ενώ διαφορετικές παθήσεις να αντιμετωπίζονται με παρεμφερή τρόπο. Με άλλα λόγια, η ίδια πάθηση μπορεί να έχει διαφορετική κλινική εκδήλωση, όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και από εποχή σε εποχή ή από τόπο σε τόπο και να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο στη θεραπεία, ενώ διαφορετικές παθήσεις μπορεί να μοιράζονται το ίδιο σύνδρομο (κατά την ΠΚΙ) και να έχουν την ίδια αντιμετώπιση θεραπείας, μόνο και μόνο επειδή επιδρούν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο σώμα.

5. Το ζητούμενο είναι πάντα η ισορροπία

Η μελέτη της ΠΚΙ μάς βοηθά να ζήσουμε μία ζωή ισορροπίας, αρμονίας και ευεξίας. Αφυπνίζει τη δύναμη που θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα της έκφρασης των ατομικών ικανοτήτων και ταλέντων. Φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με τους νόμους της φύσης και ενοποιεί στην αντίληψή του το σώμα, το νου και την ψυχή,  δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να βιώσει μια μακρόχρονη και ουσιαστική εμπειρία υγείας με ενεργητικό τρόπο.

Η ΠΚΙ παρατηρεί και μελετά τους φυσικούς νόμους που διέπουν το εξωτερικό και το εσωτερικό -του σώματος- περιβάλλον, των οποίων οι αρχές δεν μεταβάλλονται από το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα παραμένει ένα απόλυτα ζωντανό θεραπευτικό και φιλοσοφικό σύστημα, που βρίσκει εφαρμογή σε όλο το φάσμα της φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Σχετικές εκδηλώσεις

Εργαστήριο Εκπαίδευσης στη Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ – TCM)Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στον Πολυχώρο Χείρωνα με την Άρτεμη Καρνέζη.

Μάθετε περισσότερα

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα