5 περίεργοι τρόποι για να συμφιλιωθείτε με…

5 περίεργοι τρόποι για να συμφιλιωθείτε με...

Η έννοια της συμφιλίωσης δεν έχει να κάνει μόνο με έναν άνθρωπο που τσακωθήκατε. Αυτό ίσως να είναι το τελευταίο και ίσως να μην υπάρχει κανένας λόγος να το κάνετε αν καταφέρετε να συμφιλιωθείτε με πολύ πιο δύσκολα… όντα, καταστάσεις και έννοιες. Κάποιοι χρειάζεται να συμφιλιωθούν με την έννοια του Θεού, άλλοι με τη Ζωή ενώ άλλοι χρειάζεται να συμφιλιωθούν με το παρελθόν.

Έπειτα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα με τα οποία είμαστε… τσακωμένοι. Κρυφές και ανομολόγητες επιθυμίες, κομμάτια του εαυτού μας που δεν εγκρίνουμε, η καθημερινότητά μας, η χαρά, το χρήμα, η υγεία…

Και πώς κάνουμε ειρήνη με όλα αυτά; Πώς μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι ο μισθός μας παραμένει ο βασικός; ο άντρας μας έχει πάρει 40 κιλά; εμείς έχουμε πάρει τα υπόλοιπα; Ακολουθούν πέντε περίεργοι, απλοί, ίσως αστείοι τρόποι για να απαλλαχτείτε από τον θυμό σας και να αποδεχτείτε τη… σκληρή πραγματικότητα.

1. Καθρέφτης

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να είναι θυμωμένος με κάποιον ή κάτι, χωρίς να σταματήσετε αυτό που κάνετε,  πχ. τον καβγά ή το κήρυγμα, πηγαίνετε και ρίξτε μια ματιά στον πλησιέστερο καθρέφτη… Σας έχετε ξαναδεί θυμωμένους; Σας έχετε δει να γκρινιάζετε; Ή θα φοβηθείτε και θα σταματήσετε αμέσως, ή θα βάλετε τα γέλια. Έτσι μπορείτε να γελάσετε και σε αυτό που σας θυμώνει.

2.  Πρόβες

Αν μονοπωλεί τη σκέψη σας ένας από εκείνους τους ατελείωτους μονολόγους όπου εσείς λέτε τα παράπονά σας σε κάποιον -τον προϊστάμενο ας πούμε- και αυτός δεν προλαβαίνει να κάνει “κιχ…”, παρά μόνο κάθε λίγο λέει και μια κουβέντα που σας εξοργίζει αφάνταστα και το… έργο συνεχίζεται, τότε στήστε το σκηνικό. Ναι, ναι! στήστε το σκηνικό. Που θέλετε να είστε όταν του τα λέτε; Στο γραφείο; στην καφετέρια απέναντι απ’ τη δουλειά; Στο πεζοδρόμιο;

Τοποθετήστε αναλόγως τα αντικείμενα και τα έπιπλα του χώρου σας, καρέκλες, τραπέζια κλπ, ντυθείτε όπως σας βλέπετε στο κεφάλι σας να του τα… “χώνετε” βάλτε τον να κάθεται κάπου απέναντι, που να σας ακούει αλλά να μη μπορεί να ξεφύγει, πάρτε του το κινητό, (ώστε να τον αναγκάσετε να σας προσέχει 100%) και ξεκινήστε. Πάρτε μια βαθειά ανάσα, ξεροβήξτε αν χρειαστεί να καθαρίσετε το λαιμό σας και πείτε του όλα αυτά που ακούτε μέρες τώρα (χρόνια;) στο κεφάλι σας.

Μετά από μερικές πρόβες θα έχετε ξεθυμάνει, θα ξέρετε ακριβώς τι σας ενοχλεί, θα έχετε ησυχάσει και θα έχετε ανακαλύψει το μεγάλο σας ταλέντο στην ηθοποιία, μα… που ήσασταν τόσο καιρό;

3. Παράσταση

Αν ο θυμός και η έχθρα επιμένουν, μπορείτε να καλέσετε τους κολλητούς σας -τους πολύ κολλητούς σας- και να τους παρουσιάσετε το αριστούργημά σας. Και πάλι, όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο: Σκηνικό, φωτισμός, κοστούμια, λόγια… τόσες πρόβες έχετε κάνει. Είναι σίγουρο, όχι μόνο ότι θα τους καταπλήξετε αλλά και το ότι θα νιώσετε ανακούφιση! Η συγκίνηση  είναι αναπόφευκτη και επιθυμητή. Το γέλιο επίσης!

4. Μαξιλαροπόλεμος

Υπάρχουν δύο είδους μαξιλαροπόλεμοι. Ο ένας είναι με το μαξιλάρι μόνο του και παθητικό, όπου του δίνετε όποια ονομασία θέλετε από αυτά που σας θυμώνουν, του κάνετε επίθεση, του ψέλνετε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του και εννοείτε πως ρίχνετε όλες τις μπουνιές και τις κλωτσιές που ονειρευόσασταν. Ο άλλος μαξιλαροπόλεμος συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του συγκάτοικου, του συντρόφου ή, ιδανικά, του παιδιού και των φίλων του! Παίρνετε από ένα μαξιλάρι ο καθένας, λέτε με ποιον έχετε θυμώσει και γιατί και, με το τρία, ξεκινάτε το μαξιλαροκόπημα… Αξέχαστο!

5. Rock party

Όχι δε θα πάτε σε κάποιο ροκ μπαρ ή, αφήστε αυτή τη λύση ως έσχατη. Προμηθευτείτε ηχεία για σοβαρά ντεσιμπέλ (αυτά του γείτονα που σας ξεκουφαίνουν), ξεθάψτε τα βινύλια, τραβήξτε όλα τα έπιπλα στην άκρη, σκίστε τα τζιν, καλέστε τους πάντες, πείτε τους να φέρουν και κανά ποτάκι, και σπάστε τα! μέχρι να καλέσουν την αστυνομία, εννοείται! We will Rock you!

Σχετικές εκδηλώσεις:

Η Τεχνική της Άδειας Καρέκλας: Πώς να ξεπερνάτε τα συνήθη λάθη, εμπόδια και κολλήματα

Ψυχόδραμα με τον Αντώνη Λιοδάκη

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα