5 από τις πιο αξιοσημείωτες συμπτώσεις στην ιστορία

5 από τις πιο αξιοσημείωτες συμπτώσεις στην ιστορία

Φυσικά και οι συμπτώσεις συμβαίνουν συνεχώς: σκεφτόμαστε κάποιον και ξαφνικά μας παίρνει τηλέφωνο ή έχουμε τους στίχους ενός τραγουδιού στο νου μας, όταν ξαφνικά αυτό παίζει στο ραδιόφωνο. Τις περισσότερες φορές δεν σημαίνουν κάτι, αλλά υπάρχουν και ορισμένες φορές που οι συμπτώσεις είναι σχεδόν τρομακτικές ή έχουν μεγάλη επίδραση στον κόσμο. Όταν αυτές οι συμπτώσεις είναι θετικές στη φύση τους, τις αποκαλούμε συγχρονικότητα· όταν δεν είναι θετικές, τις αποκαλούμε… καταστροφές.

1. Τιτανικός vs. ο Τιτάνας (the Titan)

Μία από τις τρομακτικότερες συμπτώσεις όλων των εποχών είναι η συγκεκριμένη. Το 1898, ο συγγραφέας Morgan Robertson (1861-1915) έγραψε μια νουβέλα με τίτλο «Futility, or the Wreck of the Titan», όπου μιλούσε για το ταξίδι ενός Βρετανικού πολυτελούς πλοίου, του HMS Titan, το οποίο συγκρούεται με ένα παγόβουνο, όταν διασχίζει τον Βόρειο Ατλαντικό και βυθίζεται με τεράστιες απώλειες- εν μέρει, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών σωστικών λέμβων. 14 χρόνια αργότερα, στην πραγματική ζωή, ο Τιτανικός συγκρούεται με ένα παγόβουνο, ενώ διασχίζει τον Ατλαντικό και βυθίζεται. Τόσο ο φανταστικός Τιτάνας, όσο και ο πραγματικός Τιτανικός ήταν πολυτελή πλοία σχεδόν 250 μέτρων που συγκρούστηκαν με ένα παγόβουνο τον Απρίλη, ενώ ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα (25 knots), προκαλώντας το θάνατο περίπου 2.500 ψυχών. Ορισμένες φορές, παράξενες συμπτώσεις συμβαίνουν, χωρίς να εμπλέκεται κάποιο στοιχείο υπερφυσικού.

2. Οι θάνατοι των Προέδρων της Αμερικής Jefferson και Adams

Αν και οι δύο άντρες κατέληξαν να είναι πολιτικοί αντίπαλοι αργότερα στην καριέρα τους (ο Jefferson ήταν ο αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Adams, μέχρι να τον κερδίσει στις εκλογές του 1800), οι δύο άντρες μοιράζονταν την ίδια αγάπη για την Αμερική. Έτσι και οι δύο άντρες είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στη σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, η οποία υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου του 1776. Αυτό που οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν είναι ότι και οι δύο άντρες πέθαναν την ίδια μέρα, στις 4 Ιουλίου του 1826, ακριβώς 50 χρόνια από τη μέρα που η Διακήρυξη υπογράφηκε. Τι να σημαίνει αυτή η σύμπτωση άραγε;

3. Διπλή ανθρωποκτονία- με 157 χρόνια διαφορά

Σε μια κάπως φρικιαστική σύμπτωση, φαίνεται ότι οι δύο γυναίκες, η Barbara Forrest και η Mary Ashford, ήταν και οι δύο θύματα ενός παρόμοιου εγκλήματος που συνέβη στο μικρό χωριό του Erdington στην Αγγλία. Και οι δύο 20χρονες κοπέλες- που τύχαινε να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια- βιάστηκαν και στραγγαλίστηκαν και οι δύο βρέθηκαν την ίδια μέρα- 27 Μαΐου- με διαφορά 157 χρόνων (1817 και 1974)!

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δύο επισκέφτηκαν έναν φίλο εκείνο το απόγευμα, και οι δύο είχαν βάλει ένα καινούριο φόρεμα εκείνο το βράδυ και οι δύο είχαν πάει σε ένα χορό (εκεί που πιθανότατα γνώρισαν το δολοφόνο τους). Κι αν δεν σας έφτασαν αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άνδρες που κατηγορήθηκαν για τα εγκλήματα ονομάζονται και οι δύο Thorton; Μετενσάρκωση; Σύμπτωση; Ποιος ξέρει;

4. O Γκαβρίλο Πρίντσιπ και ο Αρχιδούκας

Είναι απίθανο ο 20χρονος Σερβοβόσνιος χωρικός να είχε συνειδητοποιήσει ότι οι πράξεις του θα καθόριζαν την πορεία της ιστορίας του 20ου αιώνα, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη, όταν ο άνδρας έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε δύο φορές την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Αυστρο- ούγγρο Αρχιδούκα Franz Ferdinard και τη σύζυγό του, Sophie, ένα όμορφο πρωινό του Ιουνίου το 1914.

Σκοτώνοντας και τους δύο, ο θάνατός τους ενεργοποίησε μια σειρά γεγονότων που θα βύθιζε τον κόσμο στους πιο αιματοβαμμένους πολέμους στην ιστορία και που έσπειραν τους σπόρους για την ανάδυση του Ναζισμού λίγες δεκαετίες αργότερα. Και το λυπηρό είναι ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ αν δεν είχε υπάρξει μια μόνο, αξιοσημείωτη σύμπτωση· ο Princip φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας συμμορίας που είχε σκοπό να σκοτώσει τον Αρχιδούκα εκείνη την ημέρα, αλλά τα είχε μάλλον παρατήσει, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα ένας άνδρας απέτυχε να τον σκοτώσει με βόμβα.

Εκείνη τη μέρα περπατούσε στο δρόμο, μπήκε σε ένα καφέ για να φάει κάτι, ώστε να ξεχάσει την απογοήτευσή του και μόλις βγήκε έξω, εντόπισε το αμάξι του Αρχιδούκα να περνά από μπροστά του. Ο οδηγός είχε πιθανότατα πάρει λάθος στροφή και, προσπαθώντας να γυρίσει, είχε προκαλέσει κάποια ζημιά στη μηχανή του αμαξιού, αφήνοντας στάσιμους τον Αρχιδούκα και τη σύζυγό του. Σκεπτόμενος αυθόρμητα, τράβηξε το πιστόλι του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

5. Τα δύο αδέλφια από τη Φινλανδία

Η τελευταία αυτή ιστορία είναι παράξενη από όποια πλευρά κι αν την κοιτάξει κανείς. Το 2002, 2 δίδυμα αδέλφια 70 ετών από το Raahe της Φινλανδίας χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν από φορτηγό, ενώ οδηγούσαν με το ποδήλατό τους μέσα στη χιονοθύελλα. Σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά ατυχήματα την ίδια ακριβώς μέρα στο ίδιο σημείο του δρόμου. Επιπλέον, όταν συνέβη το δεύτερο ατύχημα λίγες ώρες μετά το πρώτο, ο δεύτερος αδελφός δεν είχε καν ενημερωθεί για το θάνατο του πρώτου (έτσι αποκλείεται η πιθανότητα αυτοκτονίας ως εξήγηση).

Φυσικά, τέτοιες συμπτώσεις ανάμεσα σε δίδυμα αδέλφια δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες· υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες υποθέσεις όπου τα αδέλφια χωρίστηκαν στη γέννα και ξανασυναντήθηκαν χρόνια αργότερα για να ανακαλύψουν ότι διαθέτουν παρόμοιους τρόπους συμπεριφοράς, προτιμήσεις για φαγητά, παρόμοιες δουλειές κλπ. Σε μια περίπτωση μάλιστα, ήταν ακόμα και παντρεμένοι και ύστερα διαζευγμένοι με συζύγους που είχαν το ίδιο όνομα και ύστερα ξαναπαντρεύτηκαν με άλλα άτομα που είχαν και πάλι το ίδιο όνομα!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα