Τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από διαφορετικές αναλογίες των πέντε στοιχείων, του νερού, της γης, της φωτιάς, του αέρα και του αιθέρα. Το κάθε στοιχείο αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα και συνυπάρχει με αυτά σε διάφορες αναλογίες.
Παρατηρούμε ότι ο αέρας, το οξυγόνο, υπάρχει στη δομή του ύδατος, αλλά και το στοιχείο της φωτιάς, επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το οξυγόνο, αφού κάθε φλόγα σβήνει σε κενό αέρος. Το στοιχείο της γης εξαρτάται από την απουσία του αέρα. Επίσης, είναι ευδιάκριτη η ομοιότητα των όρων «αήρ» και «αιθήρ».
Το κάθε στοιχείο έχει κάποια χαρακτηριστικά και κάποιες ιδιότητες. Η γη χαρακτηρίζεται από την ιδιότητα της βαρύτητας, ιδιότητα που λείπει από τον αέρα. Ο αέρας από την άλλη χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα – ευκινησία αλλά και από τάση προς αστάθεια, όταν βρίσκεται σε περίσσεια, σε αντίθεση με τη γη, που εκδηλώνει μεγάλη σταθερότητα αλλά ταυτόχρονα και δυσκινησία. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν φράσεις όπως «σταθερός σαν βράχος» ή «πήραν τα μυαλά του αέρα».
Δεν μπορούμε να πιάσουμε τον αέρα με τα χέρια μας παρά μόνο να τον αισθανθούμε, όταν φυσάει και πέφτει πάνω μας. Δεν μπορούμε να δούμε τον αέρα με τα μάτια μας, παρά μόνο τα αποτελέσματα της δράσης του επί των υπόλοιπων στοιχείων. Βασικό χαρακτηριστικό του αέρα, είναι η αορατότητα, καθώς αποτελεί λεπτοφυέστερο στοιχείο από τη γη, το νερό και τη φωτιά, αλλά χονδροειδέστερο του αιθέρα.
Η εναρμόνιση του στοιχείου του αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύκολη εναρμόνιση των κατώτερων στην ιεραρχία στοιχείων. Όπως αυτό συμβαίνει στη φύση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμβαίνει και στο σώμα μας που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία της φύσης.
Οι νοσηρές καταστάσεις οφείλονται σε υπερβολική έλλειψη ή περίσσεια κάποιου στοιχείου. Η υπερβολή στο στοιχείο της γης, θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη του αέρα. Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα την πτώση του ανοσοποιητικού, τη δημιουργία φλεγμονών και κύστεων.
Διαβάστε επίσης: Πώς τα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία
Η έλλειψη του αέρα σε συνδυασμό με υπερβολή φωτιάς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, δερματικά και παθήσεις του αναπνευστικού. Η υπερβολή του αέρα, μπορεί να οξύνει τα αρνητικά συναισθήματα ξεσηκώνοντας τη φωτιά, με αποτέλεσμα τον θυμό, την επιθετικότητα και την έξαρση παθήσεων του ήπατος και της χολής.
Οι δυσαρμονίες της αλληλεπίδρασης των στοιχείων έχουν άμεσο αντίκτυπο στα εσωτερικά όργανα και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού.
Αν μας ενδιαφέρει η υγεία μας και η ζωή μας, το δώρο που μας έχει δοθεί για να εξελιχθούμε, οφείλουμε να φροντίζουμε τι, πόσο και πότε τρώμε, δηλαδή να φροντίζουμε για την ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα της τροφής μας, την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα του νερού που πίνουμε.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε όμως το πιο σημαντικό: Την ποσότητα, ποιότητα και συχνότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ο σύγχρονος άνθρωπος, φυσικά, δεν δίνει σημασία στην ποιότητα της αναπνοής του και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλές ασθένειες θεραπεύονται δύσκολα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αναστάσιου Τσίπηρα «Η Τέχνη της Αναπνοής» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ