5 συμπεριφορές που βοηθούν την προσωπική μας ανάπτυξη

5 συμπεριφορές που βοηθούν την προσωπική μας ανάπτυξη

Τη στιγμή που θα βρεθείς αντιμέτωπος με την πρόκληση να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου στα χέρια σου και να αφιερωθείς στην προσωπική σου ανάπτυξη, είναι χρήσιμο να καλλιεργήσεις κάποιες συμπεριφορές που θα διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, είναι φρόνιμο να εξαλείψεις κάποιες άλλες που ίσως σταθούν εμπόδιο στο δρόμο σου.

Η στάση σου προς τα πράγματα προσδιορίζει τη σχέση που έχεις μαζί τους. Επομένως, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι επηρεάζει την πορεία σου.

Εάν στρέφεσαι ενάντια στον εαυτό σου, τότε πηγαίνεις αντίθετα στην ίδια σου τη ζωή. Εάν εναντιώνεσαι απέναντι στους άλλους, θα είσαι σε διαρκή σύγκρουση και θα καταναλώνεσαι σε σχόλια, κριτική και επικρίσεις, με ζήλεια και υπεροψία, δίχως να σου περισσεύει ενέργεια για να συνειητοποιήσεις πού πορεύεσαι ή ακόμα και για να εξελιχθείς.

Η συμπεριφορά σου είναι ή εκδήλωση ενός από τα βαθύτερα κομμάτια του εαυτού σου. Είναι το σθένος ή η ενέργεια που χρησιμοποιείς για να εκπληρώσεις αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις στη ζωή σου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό πο ονομάζουμε ελεύθερη βούληση.

Είτε έχεις επίγνωση είτε όχι, επιλέγεις διαρκώς την εξέλιξη της εμπειρίας σου και αφιερώνεις ενέργεια για την επίτευξή της. Το αποτέλεσμα είναι μία συγκεκριμένη στάση προς κάποιον ή κάτι. Στην περίπτωση που δεν έχεις αντίληψη αυτής της διαδικασίας, τότε το ασυνείδητο κρύβει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείς να φανταστείς.

Αναλογίσου τώρα τι θα συνέβαινε εάν οι επιλογές σου γίνονταν συνειδητά. Θα κατεύθυνες τη ζωή σου σύμφωνα με τις επιθυμίες σου, θα διάλεγες τις συμπεριφορές σου και θα χρωμάτιζες τις εμπειρίες σου όπως θα ήθελες.

Είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζεις λοιπόν ποια είναι πραγματικά η στάση που υιοθετείς σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Τη στιγμή που θα αποφασίσεις να την αλλάξεις, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσεις την ενέργειά σου και να εστιάσεις τη θέλησή σου στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, πιστεύοντας ακράδαντα πως την έχεις μεταμορφώσει.

Παράμεινε συγκεντρωμένος στο νέο στόχο και μέσα από καθημερινή παρατήρηση προσπάθησε να αποφεύγεις τις παλαιότερες τάσεις κάθε φορά που συνειδητοποιείς πως πάνε να εκδηλωθούν.

Στο ξεκίνημα, οι παρελθοντικές συνήθειες θα τείνουν να προβάλλουν συνεχώς λόγω της δύναμης της επανάληψης.

Έχοντας όμως επιμονή και σταθερότητα δεν είναι δύσκολο να διαμορφώσεις τις συμπεριφορές που θέλεις, αλλά και την ίδια σου τη ζωή.

Οι Μυστικιστές και οι Σοφοί του παρελθόντος μας έχουν διδάξει πως οι επόμενες πέντε αρχές στηρίζουν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πνευματικής εξέλιξης και περιέχουν βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης. Είναι οι εξής:

1.Να μην βλάπτεις
2.Να είσαι αληθινός
3.Να είσαι συμπονετικός
4.Να είσαι πολεμιστής
5.Να είσαι συνειδητός.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να Είσαι Ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα