5 συναρπαστικά στοιχεία για τον Carl Jung

5 συναρπαστικά στοιχεία για τον Carl Jung

O Carl Jung γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1875 στο Thurgau της Ελβετίας. Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε ο διεθνούς φήμης ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, ένας κλάδου της ψυχολογίας που εστιάζει στην εσωτερική ζωή του ατόμου, ώστε να το βοηθήσει να κατανοήσει πώς σκέφτεται, όπως και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Jung ήταν ένα περίπλοκος άνθρωπος. Εδώ, θα μάθουμε λίγα περισσότερα για τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τον εαυτό του μέσα από τα παρακάτω 5 στοιχεία της ζωής του, που είναι λιγότερο γνωστά:

1)O Jung επινόησε τους όρους «εσωστρεφής» και «εξωστρεφής»

Οι όροι «εσωστρεφής» και «εξωστρεφής» πρωτοεμφανίστηκαν στο Ψυχολογικοί Τύποι, ένα βιβλίο που εκδόθηκε στη Γερμανία το 1921. Στο μοντέλο του, οι διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη προσωπικοτήτων βασίζονται και συνοψίζονται στο ζήτημα της ενέργειας.
Οι εσωστρεφείς, όπως έγραψε ο Jung, λαμβάνουν την ενέργειά τους από τον εσωτερικό τους διάλογο και αμύνονται «ενάντια στους εξωτερικούς ισχυρισμούς» μέσω ντροπαλοσύνης ή άλλων μέσων. Οι εξωστρεφείς, από την άλλη πλευρά, είναι «φιλικοί και προσεγγίσιμοι χαρακτήρες» που συνεχώς αναζητούν την ενέργεια από εξωτερικές πηγές.

Αυτή η θεωρία είναι τόσο διαδεδομένη και αποτελεί πλέον τη βάση για αξιολόγηση μέσω ψυχομετρικών εργαλείων (Myers-Briggs Type Indicator). Αλλά ο Jung δεν πίστευε ότι όλοι κατατασσόμαστε είτε στον έναν τύπο, είτε στον άλλο απαραιτήτως. Δεν είμαστε εντελώς εξωστρεφείς ή εντελώς εσωστρεφείς, διάφορα στοιχεία συνδυάζονται μεταξύ τους.

2)Ο Jung έγραψε ένα βιβλίο για τα UFO

Το βιβλίο του λεγόταν Ιπτάμενοι Δίσκοι: Ένας σύγχρονος Μύθος των πραγμάτων στον ουρανό και εκδόθηκε το 1959.Στο κείμενο του βιβλίου, ωστόσο, αποδείχτηκε ότι ο Jung ενδιαφερόταν περισσότερο για τις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με τους εξωγήινους και το τι έδειχναν αυτές για τον ανθρώπινο νου, παρά για το αν υπάρχουν πραγματικά.

3)Συνεργάστηκε με έναν φυσικό, ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο Nobel

Ο Jung είχε μια “απίθανη φιλία» με τον θεωρητικό φυσικό Wolfgang Pauli. Ο Pauli, που είναι γνωστός για το ότι πρώτος πρότεινε την ύπαρξη του νετρίνο, ενδιαφερόταν για την ανάλυση των ονείρων, αλλά η φιλία του με τον Jung ξεπέρασε αυτό το σημείο.

Οι συζητήσεις και η αλληλογραφία τους εξερευνούσαν θεμελιώδεις ερωτήσεις που αφορούσαν στη φύση της πραγματικότητας μέσα από τους διπλούς φακούς της φυσικής και της ψυχολογίας. Η μακροχρόνια αλληλογραφία τους ενέπνευσε τον Jung με την ιδέα της συγχρονικότητας ή των «ουσιαστικών συμπτώσεων».

4)Συλλογίστηκε πάνω στο ζήτημα του αποκρυφισμού

Η φιλία των δύο επιστημόνων τους οδήγησε στον κόσμο του αποκρυφισμού. Η Amanda Gefter έγραψε για το New Scientist:

«Οι δύο μιλούσαν για ατέλειωτες ώρες στο γοτθικό αρχοντικό του Jung των ακτών της Λίμνης της Ζυρίχης, δειπνώντας, πίνοντας κρασί και καπνίζοντας τα εκλεκτότερα τσιγάρα, ενώ συζητούσαν πάνω σε θέματα από τη φυσική και για το αν υπάρχει κοσμικός αριθμός στη ρίζα του σύμπαντος σχετικά με την ψυχολογία, τα UFO, το Αρμαγεδδών, τον Χριστό, τα όνειρά τους και το ESP.

5)Πίστευε ότι ήταν δύο άνθρωποι (περίπου)

Η σπουδαία καινοτομία του Jung ήταν ότι έπαιρνε στα σοβαρά την εσώτερη πλευρά της ζωής του. Αυτό τον οδήγησε σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια, όπως το ότι αναγνώρισε δύο είδη ανθρώπων μέσα στο εαυτό του. Τους ονόμαζε No.1 και No. 2. Ο πρώτος ήταν το παιδί των γονιών του και της εποχής του. Ο δεύτερος ήταν άχρονος, δεν είχε έναν ήδη προσδιορισμένο χαρακτήρα, ήταν κάτι ενοποιημένο με μια συνολική θέαση της ζωής. Αργότερα στην καριέρα του, αυτοί οι δύο άνθρωποι παρείχαν τη βάση για την ιδέα του σχετικά με το εγώ και τον εαυτό.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα