Λίγα πράγματα είναι τόσο επώδυνα όσο η απόρριψη. Ασχέτως της μορφής που παίρνει – μια πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ, μία αρνητική απάντηση από μια δουλειά, μια αυστηρή κριτική ή μια αποτυχία. Κάθε «όχι» το νιώθουμε σαν μια πόρτα που κλείνει μπροστά μας.
Φυσικά, το ποσοστό της επίδρασης εξαρτάται κατά πολύ από τη θέση του ατόμου που λαμβάνει την απόρριψη και εκείνου που τη μοιράζει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να ανασυνταχθούν και να ανακάμψουν.
Οι έρευνες μας λένε ότι η απόρριψη δεν μας δίνει απλά μια νοητική παύση• παράγει επίσης σωματικό πόνο. Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue και της Καλιφόρνια το 2003 δείχνουν ότι η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές στον εγκέφαλό μας που σχετίζονται και με τον σωματικό πόνο.
Με λίγα λόγια, η απόρριψη πονά. Και μάλιστα, πολύ. Μα ο πόνος δεν είναι η μόνη αρνητική συνέπεια της απόρριψης. Μας κάνει να νιώθουμε πιο ανασφαλείς με τον εαυτό μας, τις αποφάσεις και τις επιλογές μας.
Η απόρριψη όμως είναι μέρος της ζωής. Όταν βέβαια πάρουμε απόσταση από αυτή, συχνά βλέπουμε ότι μας έκανε καλό, αν και όχι συναισθηματικά. Αν αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε, μπορεί να χρειάζεται να εργαστείτε στο να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, να ενδυναμώσετε τους κοινωνικούς σας δεσμούς πριν στραφείτε στο άγχος, στο θυμό και σε άλλα ζητήματα που εμφανίζονται από την απόρριψη.
1. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί
Πολλοί άνθρωποι έχουμε μεγαλώσει σε περιβάλλοντα που μας έπεισαν ότι είμαστε άχρηστοι. Αυτά τα μηνύματα συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Αν η αυτοπεποίθησή σας υστερεί, ξεκινήστε με μικρά βήματα. Κάντε μια λίστα κάθε μέρα με τουλάχιστον δύο ή τρία πράγματα που κάνετε καλά, που θεωρείτε θετικά σε εσάς.
2. Αλλάξτε σε θετικό εσωτερικό διάλογο
Η απόρριψη θα ενισχύσει τις θετικές σκέψεις, όμως εσείς αντισταθείτε. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, η απόρριψη συμβαίνει σε όλους. Προσέξτε τι λέτε στον εαυτό σας και επιλέξτε την αυτοπεποίθηση.
3. Να θυμάστε, όλα θα περάσουν
Υπενθυμίστε το στον εαυτό σας κάθε φορά που νιώθετε άσχημα. Όχι, δεν είστε άχρηστοι ή αποτυχημένοι. Μην επιτρέπετε σε μία απογοητευτική εμπειρία να μειώνει την αξία όλων όσων έχετε πετύχει.
4. Εξασκήστε την αναπλαισίωση
Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε ένα βήμα πίσω και απλά αναπνεύστε βαθιά και αργά για λίγα λεπτά. Πολλές φορές μια κατάσταση φαίνεται χειρότερη απ’ ότι είναι, επειδή χρειάζεται να την αναπλαισιώσετε θετικότερα. Αντί να σκέφτεστε «Κανείς δεν θα με αγαπήσει ποτέ», θα μπορούσατε να αναπλαισιώσετε σκεπτόμενοι «Οι σχέσεις είναι δύσκολες για τον καθένα κι εγώ δεν διαφέρω. Ήταν δύσκολο για εμένα, αλλά μπορώ να μάθω κάτι από αυτό. Ας εστιάσω στο τι μπορώ να μάθω».
5. Αφήστε το πίσω σας
Είναι εντάξει να νιώθουμε αναστατωμένοι με την απόρριψη. Άλλωστε, είμαστε άνθρωποι και έχουμε συναισθηματικές αποκρίσεις. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει πόνο, να κλάψει, να ξεσπάσει, αλλά ύστερα βάλτε όρια στο πόσο θα πενθείτε για μια απόρριψη. Κυριολεκτικά όμως. Ορίστε μια μέρα και μια ώρα που θα σταματήσετε πια να ασχολείστε με αυτό και θα το αφήσετε πια πίσω σας.