5 απλοί τρόποι να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη σε μια μακροχρόνια σχέση

5 απλοί τρόποι να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη σε μια μακροχρόνια σχέση

Σε μια μακροχρόνια σχέση, είναι εύκολο να συνηθίσουμε τόσο πολύ που να μην εκτιμάμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.

Είμαι με τη γυναίκα μου εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Γράφοντάς το, συνειδητοποιώ ότι είναι μικρότερο το διάστημα τελικά. Είναι τόσο δύσκολο, όταν παρασυρόμαστε από την καθημερινότητά μας, όταν εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας και να χειριστούμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, να θυμόμαστε να δείχνουμε στο/στη σύντροφό μας λίγη επιπλέον ευγνωμοσύνη.

Αλλά είναι τόσο σημαντικό. Ο αγαπημένος μας άνθρωπος έχει μείνει δίπλα μας σε όσα εύκολα και δύσκολα έχουμε ζήσει, και μας έχει στηρίξει όταν νιώθαμε πως καταρρέουμε, οπότε αξίζει την ευγνωμοσύνη μας.

«Καθώς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η υπέρτατη ευγνωμοσύνη προσφέρεται όχι μέσω των λόγων, αλλά μέσω της στήριξης» – John F. Kennedy

Αν αναζητάμε όμως κι άλλους τρόπους για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση, παρακάτω προτείνουμε ορισμένες ιδέες.

1. Αναλάβετε τις δικές τους δουλειές στο σπίτι για μια μέρα/εβδομάδα

Ο καλύτερος τρόπος να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας είναι να τη δείξουμε μέσω των πράξεών μας. Ένας τρόπος είναι να τους βοηθήσουμε να ξεκουραστούν. Προσφερθείτε να πλύνετε τα πιάτα αντί για εκείνους, καθαρίστε την κουζίνα εσείς και διαβάστε τα παιδιά. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να τους ανακουφίσετε. Πρόκειται για απλές χειρονομίες που όμως κάνουν τη διαφορά.

2. Ευχαριστείστε τους για τη στήριξη

Σε μια μακροχρόνια σχέση ο ένας βοηθά τον άλλο, τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο πετυχαίνουμε στη ζωή, καθώς νιώθουμε ότι έχουμε από πίσω μας ένα σύστημα στήριξης. Αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται να τους πείτε, να τους δείξετε πόσο ευγνώμονες είστε που είναι δίπλα σας.

3. Μείνετε δίπλα τους όταν το χρειάζονται

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πλήρως πώς νιώθει κάποιος άλλο, ακόμα και όταν είμαστε για χρόνια μαζί του. Όμως, αν κάνετε μια προσπάθεια, μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τι ενοχλεί τον άλλο. Και ακόμα κι αν δεν μπορείτε, ρωτήστε τους απευθείας ώστε να μπορέσετε να τους προσφέρετε τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται. Μια μακροχρόνια σχέση δεν είναι μόνο απόλαυση, είναι και στήριξη τη δύσκολη στιγμή.

4. Ή απλά δηλώστε την ευγνωμοσύνη σας με λόγια

Η υπερηφάνεια, ο εγωισμός ή η ντροπή μας εμποδίζουν να ψελλίσουμε την αλήθεια στον άνθρωπο που αγαπάμε. Ας το αλλάξουμε αυτό. Αντί να προσπαθούμε με πράξεις μόνο να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, ας τους το πούμε άμεσα.

5. Εκφράστε πιο δημιουργικά την ευγνωμοσύνη σας

Ίσως όντως να τους δηλώνετε πως τον/την αγαπάτε, τον/την εκτιμάτε και είστε ευγνώμονες. Ίσως το κάνετε τόσο συχνά που χάνει τη σημασία του. Αν όντως έτσι συμβαίνει, αλλάζοντας τον τρόπο που το εκφράζετε και το δείχνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πολύ συχνά μπορεί να μην προσέχουμε τις προθέσεις του/της συντρόφου μας, ακόμα κι αν είναι καλές. Για να προσέξουν λοιπόν την ευγνωμοσύνη που τους δείχνουμε, μπορούμε να σκαρφιστούμε εναλλακτικούς, διαφορετικούς τρόπους.

Matt Valentine

17 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email