Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο το φως επηρεάζει τη διάθεσή μας. Αλλά αν έχετε παρατηρήσει ότι χαμογελάτε περισσότερο στις ηλιόλουστες μέρες ή νιώθετε πιο δημιουργικοί όταν ο φωτισμός είναι λίγο χαμηλότερος, μάλλον δεν είναι σύμπτωση. Τα διαφορετικά είδη φωτός στα οποία εκτιθέμεθα επιδρούν άμεσα στη συναισθηματική μας υγεία και ευεξία.
5 τρόποι που το φως επιδρά στα συναισθήματά μας
1. Το έντονο φως ενισχύει τα συναισθήματά μας
Μπορεί να βιώνουμε τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά συναισθήματα πιο έντονα υπό έντονο φως. Σε μια μελέτη του 2014, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να αξιολογήσουν την επιθετικότητα ενός φανταστικού προσώπου, το βαθμό ελκυστικότητας τριών γυναικών και το πόσο νόστιμα ήταν διαφορετικές καυτερές φτερούγες κοτόπουλου. Ζήτησαν επίσης από εθελοντές να αναφέρουν πώς ένιωθαν με μια σειρά θετικών, ουδέτερων και αρνητικών λέξεων.
Οι εθελοντές που βρίσκονταν σε ένα φωτεινό δωμάτιο έκριναν τον χαρακτήρα ως πιο επιθετικό και τις γυναίκες πιο ελκυστικές σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν σε λιγότερο φωτεινά δωμάτια. Επίσης εξέφρασαν μια προτίμηση για τις καυτερότερε φτερούγες κοτόπουλου και οι λέξεις που χρησιμοποίησαν ήταν πιο θετικές και αρνητικές.
2. Το μπλε φως μας δίνει περισσότερη ενέργεια
Η έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια τη μέρας μας προσφέρει επιπλέον ενέργεια και μας κάνει να βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που εκτίθονταν σε μπλε φως σύντομου μήκους κύματος και υψηλής ενέργειας ήταν πιο παραγωγικοί: Μπορούσαν να εκπληρώσουν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια γνωστικές ασκήσεις, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Το μπλε φως αύξανε την εγρήγορσή τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά ακόμα και για μισή ώρα μετά από αυτή.
3. …Όμως, προκαλεί προβλήματα την ώρα του ύπνου
Αν και το μπλε φως μπορεί να μας δώσει την πολυπόθητη ενέργεια κατά τη διάρκεια τη μέρας, μπορεί επίσης να μας δυσκολέψει τη νύχτα. Η έκθεση σε αυτό από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τις ώρες πριν τον ύπνο καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία προκαλεί υπνηλία. Όπως θα έχετε προφανώς παρατηρήσει αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, η έλλειψη ύπνου προκαλεί συναισθηματικές και ψυχολογικές παρενέργειες, από κακή κρίση μέχρι έντονο στρες και υπέρταση. Αποφύγετε λοιπόν το μπλε φως λίγες ώρες πριν τον ύπνο.
4. Το φυσικό φως μας κάνει πιο χαρούμενους
Οι ακτίνες του ήλιου, το φυσικό δηλαδή φως κατά τη διάρκεια τη μέρας κάνει τη διαφορά. Μία μελέτη του 2014 βρήκε ότι όσοι είχαν παράθυρα στο γραφείο τους γυμνάζονταν περισσότερο, κοιμόντουσαν περισσότερο (κατά μέσο όρο, 45 λεπτά κάθε βράδυ) και είχαν καλύτερη αίσθηση της συνολικής ευεξίας από όσους δεν είχαν παράθυρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση σε φυσικό φως βοηθά το σώμα μας να συντηρεί τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του.
5. … Και μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Το φυσικό φως μπορεί ακόμα και να μειώσει συμπτώματα κατάθλιψης σε έρευνα του 2013, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D και κατάθλιψη, επτά εβδομάδες αυξημένης έκθεσης στον ήλιο, τους βοήθησε να ανακουφιστούν από ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη του 2015 επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα. Αντί να περνούν περισσότερο χρόνο έξω, οι εθελοντές συμμετείχαν σε θεραπεία φωτός, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τακτική, παρατεταμένη έκθεση σε λάμπες, σχεδιασμένες να μιμούνται το φυσικό φως. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνδυασμός αυτής και των αντικαταθλιπτικών ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης απ’ ότι τα αντικαταθλιπτικά από μόνα τους. Φυσικά, το φως από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυσικό φως μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της.