Οι μέλισσες είναι οι πιο βασικοί επικονιαστές του οικοσυστημάτος μας. Δυστυχώς όμως εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο για την διατήρηση της ισορροπίας αλλά και την επιβίωση όλων των έμβιων όντων. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι, προκειμένου να σταματήσουν οι μέλισσες να πεθαίνουν ή έστω να μειωθούν οι απώλειες.
«Οι μέλισσες πεθαίνουν, οι μέλισσες χάνονται», ακούν οι άνθρωποι χρόνια τώρα, αλλά πράγματι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Δυστυχώς ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται θάνατοι μελισσών αυξάνεται ραγδαία, εξαιτίας μίας διαταραχής που κάνει τις αποικίες των μελισσών να καταρρέουν.
Οι μέλισσες εγκαταλείπουν τα μελίσσια τους για διάφορους λόγους, αλλά ο βασικός είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους πύργους εκπομπής του σήματος της κινητής τηλεφωνίας. Αυτού του είδους η ακτινοβολία, μειώνει την ικανότητα που έχουν οι μέλισσες να προσανατολίζονται με τη βοήθεια των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουν από το περιβάλλον.
Άλλος ένας λόγος της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών είναι η ευρύτατη χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Ακόμα και οι ψεκασμοί που γίνονται για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών μιας περιοχής, έχουν τρομακτικά αποτελέσματα για τα υπόλοιπα έντομα, αφού τα εντομοκτόνα δεν κάνουν διακρίσεις.
Παρά τη σοβαρότητα αυτών των στοιχείων, ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά του για να βοηθήσει τις μέλισσες.
Τι μπορούμε να κάνουμε
1. Φτιάξτε μόνοι σας αυτοσχέδιες ποτίστρες
Για να βοηθήσετε τις μέλισσες, που κάνουν τόσο σημαντική δουλειά στην επικονίαση των φυτών και στη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση, μπορείτε μόνοι σας να κατασκευάσετε ποτίστρες για να μην αφυδατώνονται! Οι μέλισσες χρειάζονται πολύ λίγο νερό, το οποίο αν μπει σε σκεύος και είναι λίγο, εξατμίζεται, ενώ αν τοποθετήσουμε περισσότερο νερό μπορεί να πνιγούν.
Μία ωραία ιδέα είναι να πάρετε βόλους, σαν αυτούς που παίζαμε ως παιδιά, να τους βάλετε σε ένα σκεύος και να γεμίσετε το σκεύος νερό. Έτσι οι μέλισσες θα μπορούν να πίνουν, πατώντας στους βώλους, χωρίς να αντιμετωπίζουν κίνδυνο πνιγμού.
2. Φυτέψτε στον κήπο και στα μπαλκόνια σας λουλούδια
Δεν προσελκύουν όλα τα φυτά τις μέλισσες με τον ίδιο τρόπο. Για να εξασφαλίσουμε στους επικονιαστές τροφή, μπορούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να έχουμε στο χώρο μας διάφορα άνθη για να αποτελούν πηγή τροφής. Τα άνθη που είναι μπλε, μωβ ή και κίτρινα είναι η αδυναμία τους!
Α, και μην ξεχνάτε… οι μέλισσες τον χειμώνα, φτιάχνουν φωλιές από ξερά χόρτα και φύλλα, οπότε το να έχετε έναν εντελώς ευπρεπισμένο κήπο, χωρίς ίχνος ξερών υπολειμμάτων δεν τις βοηθάει καθόλου!
3. Αγοράζουμε μέλι από ευαισθητοποιημένους παραγωγούς
Συνήθως το μέλι το συλλέγουν οι μελισσοκόμοι το φθινόπωρο, αφήνοντας τις μέλισσες χωρίς αυτή την πολύτιμη αυτή πηγή ενέργειας που εργάστηκαν σκληρά να παράγουν. Έτσι αυξάνουν το κέρδος τους, αποσπώντας όσο περισσότερο μέλι μπορούν και αφήνουν στις μέλισσες φτηνά υποκατάστατα με ζάχαρη και φρουκτόζη, που είναι πολύ τοξικές τροφές για τις μέλισσες.
4. Διεκδικούμε τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων
Επειδή τα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των εντόμων, αποτελούν τον κυριότερο κίνδυνο για τη ζωή των μελισσών. Προκειμένου να μην υπάρχουν κουνούπια ή άλλα ενοχλητικά έντομα, οι χώροι ψεκάζονται, σκοτώνοντας και τις μέλισσες οι οποίες είναι ο βασικότερος επικονιαστής του πλανήτη, αλλά και βασική τροφή άλλων ειδών.
5. Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο όταν δεν το χρειάζεστε
Ελβετοί ερευνητές βρήκαν ότι οι μέλισσες που εκτίθενται στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας χάνουν την ικανότητα προσανατολισμού, εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και χάνονται. Η αίσθηση αποπροσανατολισμού είχε διάρκεια μέχρι και 12 ώρες αφού τα έντομα εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η ακτινοβολία αυτή, μπορεί να καταστρέψει ένα ολόκληρο μελίσσι σε μόνο 5 με 10 ημέρες.