5 τρόποι που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε δημιουργικά τις ημέρες της καραντίνας

5 τρόποι που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε δημιουργικά τις ημέρες της καραντίνας

Η ανθρωπότητα το τελευταίο διάστημα βιώνει αλλεπάλληλες αλλαγές και ιδιαίτερα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, εάν κάποιος μας έλεγε πως θα χρειαζόταν να παραμείνουμε στο σπίτι, πως θα κλείσουν τα καταστήματα, πως θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων και πως όλα αυτά γίνονται εξαιτίας μιας πανδημίας, θα ήμασταν σίγουροι πως μας εξιστορεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η αλήθεια όμως είναι, πως δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο, ούτε για κάποιο σενάριο μιας ταινίας, πρόκειται για την πραγματικότητα η οποία μας χτύπησε την πόρτα και στην Ελλάδα.

Το να θέτουμε τον εαυτό μας σε καραντίνα, να μην ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, να μην μπορούμε να αγκαλιάσουμε ένθερμα τους αγαπημένους μας και να χρειάζεται να απολυμαίνουμε συνεχώς χέρια και αντικείμενα είναι κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, καταπιεστικό και αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα αγχωτικό.

Το τελευταίο διάστημα αρκετός κόσμος βιώνει έντονο στρες και έντονα αρνητικά συναισθήματα λόγω του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν παρθεί για την μείωση της εξάπλωσής του.

Έχουμε λοιπόν, μια κατάσταση και δύο επιλογές.

Η κατάσταση είναι πως αναγκαστικά, θα χρειαστεί να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες προφύλαξης που μας δίνονται -από έγκυρες πηγές φυσικά- και να παραμένουμε στο σπίτι μας, ακόμη και αν δεν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα.

Η μία επιλογή, είναι να δούμε την κατάσταση ως ένα καταπιεστικό αποκλεισμό, μια «φυλακή» που αναγκαστικά θα πρέπει να υποστούμε για το επόμενο διάστημα. Να νιώθουμε συνεχώς άσχημα γι’ αυτό το κακό που μας κρατά σπίτι και να βιώνουμε ένα συνεχές άγχος για την κατάσταση γκρινιάζοντας.

Η δεύτερη επιλογή, είναι να κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών και να δούμε την κατάσταση από μια πιο φρέσκια και δημιουργική ματιά. Πως θα μπορούσαν οι ημέρες που περνάμε μέσα στο σπίτι να γίνουν πιο αναπαραγωγικές για εμάς;

Στον σύγχρονο κόσμο η καθημερινότητα είναι ένας συνεχής αγώνας επιτυχίας· στο εργασιακό περιβάλλον, στο οικογενειακό περιβάλλον κ.τ.λ. Δεν έχουν όλοι το προνόμιο, να ζουν με μειωμένους ρυθμούς και σε πιο χαλαρές συνθήκες. Εάν λοιπόν, σας δίνεται η δυνατότητα τώρα, γιατί να μην την εκμεταλλευτείτε;

Διαβάστε επίσης: Δέκα από τα πιο όμορφα και περίεργα μέρη του κόσμου!

Παρακάτω, θα βρείτε πέντε τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πιο όμορφης καθημερινότητας στις ημέρες του κορονοϊού.

1.Προσπαθήστε να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το άγχος και τους ρυθμούς σας

Τα πολλά πράγματα που χρειάζεται να πραγματοποιούμε καθημερινά σε μόλις 24ώρες, μερικές φορές ενδεχομένως μας βάζουν σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους που δεν αντιλαμβανόμαστε. Γι αυτό λοιπόν, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα, μερικές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να σταματάμε ότι κάνουμε για 60 δευτερόλεπτα, να κλείνουμε τα μάτια μας και να επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, σαν ένα μικρό time out.

Κάνοντάς το αυτό κάθε μέρα τώρα που είμαστε σπίτι, θα μας είναι πιο εύκολο να το υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας όταν αυτή επιστρέψει στους συνηθισμένους της ρυθμούς.

2. Ας εξασκηθούμε στην αυτοφροντίδα

Αυτές οι μέρες, θα μπορούσαν να γίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο. Άλλωστε, μαζί του μένουμε και στην καραντίνα αλλά και κατά την διάρκεια όλης της υπόλοιπης ζωής μας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, το να ανάψουμε το αγαπημένο μας αρωματικό κερί που κρατούσαμε για μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι μερικά -μικρά μεν διόλου περιττά δε- πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να καλομάθουμε λίγο τον εαυτό μας αυτές τις ημέρες που το χρειάζεται και περισσότερο.

3. Διατροφή και γυμναστική

Είναι εύκολο να βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο στον καναπέ μας αυτές τις ημέρες και ακόμη πιο εύκολο να υποκύψουμε σε όχι και τόσο υγιεινές επιλογές φαγητού. Το ότι χρειάζεται να παραμείνουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε και την γυμναστική μας στην άκρη. Σε μια μικρή γωνία του σπιτιού, μπορούμε να κάνουμε διατάσεις και ασκήσεις γυμναστικής ή να χορέψουμε στο αγαπημένο μας τραγούδι. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστούμε λίγο με το φαγητό μας και να δοκιμάσουμε νέες υγιεινές συνταγές που θα βρούμε εύκολα στο διαδίκτυο.

4. Οργάνωση σπιτιού

Εκείνες οι ντουλάπες που θέλαμε από καιρό να οργανώσουμε καλύτερα, ή η αποθήκη του σπιτιού που χρειάζεται ένα γερό καθάρισμα, είναι σίγουρα μερικές δουλειές που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε υπό τους συνηθισμένους μας ρυθμούς. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία και ας γλιτώσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και το σπίτι από την περιττή ακαταστασία.

5. Χρειάζεται να παραμείνουμε «συνδεδεμένοι» αυτήν την περίοδο

Πολλές φορές, ξεχνάμε πόσο καιρό έχουμε να πάρουμε τηλέφωνο αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουμε να μιλήσουμε καιρό. Το ίντερνετ και η τεχνολογία είναι πολύ ισχυρά εργαλεία τα οποία μπορούν να μας κρατήσουν «συνδεδεμένους» έστω και από απόσταση. Μια βίντεο κλήση με έναν φίλο, συνάδελφο ή συγγενή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για την διάθεσή τόσο τη δική μας όσο και του συνομιλητή μας.

Όλα τα παραπάνω, μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε λίγο πιο ανώδυνη την περίοδο που βιώνουμε. Κυρίως όμως, αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι το συναίσθημα πως ξέρεις ότι έπραξες το σωστό για όλους. Μπορεί να είμαστε μόνοι αυτήν την περίοδο και να βρισκόμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όμως ας μην ξεχνάμε, πως σε αυτήν την μάχη είμαστε μαζί.

Άρθρο γνώμης,
της Ελπίδας Ζαραδούκα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα