5 τρόποι να ξεπεράσετε την απογοήτευση

5 τρόποι να ξεπεράσετε την απογοήτευση

Η απογοήτευση είναι μέρος της ζωής. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασανιζόμαστε από την απογοήτευση μακροπρόθεσμα. Αν και ξέρουμε ότι πρόκειται να μας αιφνιδιάζει σε διάφορες περιόδους της ζωής μας, δεν χρειάζεται να πέφτουμε θύματά της.

Η απογοήτευση προέρχεται συνήθως από συνθήκες που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Ορισμένες φορές, προκαλείται από το παιδί σας, τον/τη σύζυγό σας ή έναν φίλο που σας πλήγωσε. Άλλες φορές, η απογοήτευση εμφανίζεται λόγω μιας κατάστασης στη δουλειά ή από εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία μας (π.χ. κατά την προσπάθειά μας να εξελίξουμε την επιχείρησή μας). Και υπάρχουν και εκείνες οι φορές που η απογοήτευση έρχεται από τον ίδιο τον εαυτό μας (το χειρότερο είδος).

Εδώ θα μοιραστούμε μαζί σας πέντε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το συναίσθημα της απογοήτευσης, χωρίς να το απωθήσετε ή να το καταπιέσετε.

1. Αποδεχτείτε τον πόνο που νιώθετε

Υποκρινόμενοι ότι δεν είστε απογοητευμένοι είναι σαν να υποκρίνεστε ότι δεν έχετε πατήσει μια καρφίτσα. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας όλη μέρα ότι δεν έχετε πληγωθεί, αλλά οι πράξεις σας θα σας λένε μια διαφορετική ιστορία.

Είναι φυσιολογικό να είστε απογοητευμένοι και να νιώθετε την απώλεια και τον πόνο σε ορισμένες καταστάσεις. Δεν πήρατε ή καταφέρατε αυτό που ελπίζατε. Ίσως κάποιος σας δυσαρέστησε, σας πρόδωσε. Η απογοήτευση είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και κατά κάποιο τρόπο είναι μια μορφή πένθους. Χρειάζεται να επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει, ώστε μετά να επουλωθεί. Η αναγνώριση της απογοήτευσης είναι το πρώτο βήμα για να την ξεπεράσετε.

2. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτή την εμπειρία

Μαθαίνουμε κάτι από κάθε εμπειρία στη ζωή μας, και από τις καλές, αλλά και από τις άσχημες. Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να αναρωτιέστε «Γιατί εγώ;», μπαίνετε στη θέση του θύματος και τίποτα θετικό ή υγιές δεν πρόκειται να βγει από αυτό. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πώς αντιδράτε σε μια κατάσταση. Δεν είστε θύμα.

Αντί να αναρωτιέστε λοιπόν «Γιατί εγώ;», δοκιμάστε να απαντήσετε στην ερώτηση: «Τι μπορώ να διδαχθώ από αυτή την εμπειρία;». Ό,τι σπείρετε, θα θερίσετε. Αν σπείρετε μια αρνητική στάση, εκείνη του θύματος, κατά τη διάρκεια της απογοήτευσής σας, αυτή είναι και που θα θερίσετε. Αλλά αν σπείρετε μια στάση εξέλιξης, θα θερίσετε και το ανάλογο αποτέλεσμα

3. Αναπλαισιώστε τον πόνο

Εν μέσω κρίσης, ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχετε είναι η ευγνωμοσύνη. Σας επιτρέπει να αναπλασιώσετε τον πόνο. Ένας τρόπος είναι να φτάσετε στο σημείο να νιώθετε ευγνώμονες με τον βαθμό απογοήτευσης που νιώθετε. Φτιάξτε μια λίστα με όλους τους τρόπους με τους οποίους η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Ας είμαστε ειλικρινείς· σχεδόν κάθε κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Αν εστιάσετε στους τρόπους που τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει χειρότερα, είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ενεργοποιήσετε την ευγνωμοσύνη και τη θετική σκέψη και πραγματικά προσθέτετε λίγο χιούμορ στην κατάσταση (να θυμάστε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό).

4. Βρείτε τους συμμάχους σας

Δεν γεννηθήκαμε για να πορευτούμε μόνοι μας στη ζωή. Όταν έχετε μπει βαθιά στο πιθάρι της απογοήτευσης, στραφείτε στους φίλους/συμμάχους σας, σε εκείνους τους λίγους ανθρώπους που αποδεδειγμένα νοιάζονται ειλικρινά για εσάς.

Οι σύμμαχοί σας δεν θα επιβεβαιώσουν μόνο τον πόνο της απογοήτευσής σας, θα ενδιαφερθούν αρκετά ώστε να σας πάρουν μια θεραπευτική αγκαλιά και να σας τραβήξουν έξω από το λάκκο. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια άλλη οπτική γωνία και να θα βαδίσουν μαζί σας, καθώς εσείς θα παλεύετε να ξεπεράσετε την απογοήτευσή σας.

5. Εστιάστε στον μελλοντικό εαυτό σας

Ανάλογα με την κατάστασή σας, θα εύχεστε ο «μελλοντικός σας εαυτός» να αναρρώσει από μια ασθένεια σε 10 μέρες ή σε 10 εβδομάδες ο «μελλοντικός σας εαυτός» θα έχει ξεπεράσει μια αποτυχημένη σχέση ή ο «μελλοντικός σας εαυτός» θα έχει ιδρύσει την επιχείρηση των ονείρων του σε 10 μήνες.

Όταν εστιάζετε στο καλό, στις μελλοντικές ευκαιρίες, σας βοηθά να αρχίσετε να κάνετε μικρά βήματα προς τα εμπρός. Ορισμένες φορές, όταν βρισκόμαστε εν μέσω καταιγίδας, όταν ο πόνος είναι τόσο έντονος, είναι υπέροχο να έχουμε κάτι για το οποίο να ανυπομονούμε.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε να βαδίσετε με πρόθεση στο μέλλον σας. Σε κάποιο σημείο, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον πόνο της απογοήτευσης. Είναι απλά μέρος του να είναι κανείς άνθρωπος.

Αλλάζοντας τη σκέψη σας και την νοοτροπία σας και περιτριγυρισμένοι από λίγους καλούς συμμάχους, θα ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα και θα βγείτε πιο δυνατοί και σοφοί στην άλλη πλευρά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα