Μέσα σε 24 ώρες από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, χιλιάδες μέλισσες έπεσαν νεκρές, με τα σώματά τους να σχηματίζουν σωρούς, όπως είδαμε στο Truth Theory.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου μελισσοκομίας του Rio Grande do Sul, συγκλονισμένος ανακάλυψε τις νεκρές μέλισσες. Τα φυτοφάρμακα είναι εκείνα που σκότωσαν τις περίπου 500 εκατομμύρια μέλισσες στη Βραζιλία μέσα σε τρεις μήνες, λένε οι ερευνητές και σημειώνουν ότι, η χρήση των φυτοφαρμάκων στη χώρα, αυξήθηκε κατά 770% μεταξύ 1990 και 2016.
Από όλα τα έντομα, οι μέλισσες είναι η πιο αποτελεσματική και πρακτική μέθοδος για την επικονίαση των καλλιεργειών. Μπορούν να εκτραφούν σε επαρκή αριθμό και να τοποθετηθούν οπουδήποτε και όποτε απαιτούνται, για αποτελεσματική επικονίαση. Έχει βρεθεί ότι η χρήση κυψελών μελισσών οδηγεί σε πολλαπλή αύξηση των αποδόσεων και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
Ωστόσο, η Βραζιλία σημείωσε αύξηση της χρήσης εντομοκτόνων κατά 150% μεταξύ του 2000 και του 2015, έναντι μιας ελάχιστης αύξησης της γεωργικής έκτασης κατά 8,1%, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, και τις κοινωνίες των μελισσών.
Η Greenpeace αναφέρει ότι το 40% των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τα χωράφια της Βραζιλίας είναι «εξαιρετικά τοξικά» και πολλά από αυτά δεν θα επιτρέπονταν ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Bolsonaro υπήρξαν “συνεχείς επιθέσεις κατά του λαού μας, της Μητέρας Γης και της διατροφικής κυριαρχίας”, κατήγγειλε ο Sonia Guajajara, ο ακτιβιστής και ηγέτης του Articulação dos Povos Indígenas do Brasil στο Unearthed, που αντιπροσωπεύει πάνω από 300 ιθαγενείς φυλές στη χώρα.
Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Μετέτρεψαν τις στάσεις των λεωφορείων σε κήπους για να βοηθήσουν τις μέλισσες
Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι, η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να εκφορτώνουν λιπάσματα που απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες. Ο θάνατος 500 εκατομμυρίων μελισσών θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της Βραζιλίας προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε 4 περιοχές της χώρας ενώ, τετρακόσια εκατομμύρια μέλισσες πέθαναν μόνο στο Grande do Sul. Ο θάνατος εξαπλώθηκε σαν μια επιδημία. Οι υγιείς μέλισσες μολύνθηκαν καθώς καθαρίστηκαν οι νεκρές μέλισσες από τις κυψέλες που εμφανίστηκε η ασθένεια.
Τα χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα φέρονται ότι περιείχαν χημικά προϊόντα απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η φιπρολίνη και τα νεονικοτινοειδή.
Έρευνες αποκάλυψαν ότι, στη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκαν 193 εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που περιέχουν απαγορευμένες χημικές ουσίες, η δε Βραζιλία είναι πλέον, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυτοφαρμάκων στον κόσμο.