55η Πανελλήνια έκθεση Κεραμικής – 6Ο Forum Ελληνικής Κεραμικής

55-panellinia-ekthesi-keramikis

9 Δεκεμβρίου Σάββατο  12:00 Εικαστική δράση
Εναλλακτικά ψησίματα: Τεχνική SAGGAR FIRING

Εντυπωσιακή εναλλακτική τεχνική ψησίματος με τους κεραμίστες Θοδωρή Γαλιγαλίδη και Μαριλένα Μιχοπούλου. Η διακόσμηση θα ξεκινήσει το πρωί και
νωρίς το μεσημέρι θα ανάψει το καμίνι. Θα ακολουθήσει ομιλία-παρουσίαση από τον καλλιτέχνη με θέμα «Δημιουργικότητα & απεξάρτηση στην κεραμεική»
Εργαστήρι κεραμικής ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»). Μετά το διάλειμμα θα ανοιχτεί το καμίνι και θα βγούν τα αντικείμενα και κατόπιν θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν επεξηγήσεις. (Εξέδρα Αλέας)

 SAGGAR FIRING

Το Saggar Firing είναι η μέθοδος δημιουργίας περιορισμένων ατμοσφαιρών μέσα σε ένα “δοχείο”. Στo δοχείο εμπεριέχεται το αντικείμενο που θέλουμε να διακοσμήσουμε. Το δοχείο μπορεί να κατασκευαστεί από οτιδήποτε, όπως αλουμινόχαρτο, κουτί κασσίτερου (κονσέρβας ή καφέ) και εφημερίδα την οποία κλείνουμε τελικά με πηλό. Πριν τυλίξουμε το αντικείμενο, έχουμε βάλει μέσα τα στοιχεία εκείνα που θα μας δώσουν ένα χρωματικό αποτέλεσμα, όπως χλωριούχο σίδηρο, αλάτι, ζάχαρη ή άλλες σκόνες για διάφορα εφέ στο αποτέλεσμα, τρίχες αλόγου, σύρμα χαλκού και φύλλα δέντρων-φυτών, κα. Συνήθως πυροδοτούμε αυτά τα δοχεία σε έναν κλίβανο raku, αλλά η τεχνική μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό φούρνο. Η θερμοκρασία δε θα πρέπει να υπερβεί τους 1350
βαθμούς F. Μετά το πέρας τής εκδήλωσης στίς 6:00 μμ θα ακολουθήσει η εξ αναβολής διάλεξη τής ζωγράφου-κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη.

Διάλεξη Έφης Σπηλιώτη «28 θεές της Θάλασσας»

10 Δεκεμβρίου Κυριακή 14:00 Παρουσίαση ομιλία: Η ιστορία της ζωής του Κώστα Παναρέτου Μέσα από την Κεραμεική

Ο Κώστας Πανάρετος θα μας πάρει μαζί του, με την σύντροφο του και συνεργάτη του Κλειώ Brenner, σε ένα ταξίδι τής πορείας του από το ξεκίνημά του στην κεραμεική έως σήμερα. Η καλλιτεχνική του και διδασκαλική του εμπειρία μαζί με τις πρωτοποριακές εφαρμογές της κεραμεικής που έχουν κάνει παρέα με την Κλειώ, συνθέτουν έναν νοερό πολυδιάστατο πίνακα που θα μας παρουσιάσει μέσα από την ομιλία του και από πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό οπτικό υλικό. (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ») Η τιμητική έκθεση με παλαιότερα έργα του ιδίου και καινούργια μαζί με της συντρόφου του, θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια τής Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής (Αίθουσα «Κεραμεικής Τέχνης» )

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα