6 απλές, θετικές δηλώσεις για τη συγχώρεση

6 απλές, θετικές δηλώσεις για τη  συγχώρεση

Η συγχώρεση είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Όλοι μας χρειαζόμαστε να κάνουμε δουλειά με τη συγχώρεση. Όποιος δυσκολεύεται να αγαπήσει τον εαυτό του έχει οπωσδήποτε κολλήσει σ’ αυτόν τον τομέα. Η συγχώρεση ανοίγει την καρδιά μας στην αγάπη για τον εαυτό μας. Είναι πολλοί εκείνοι που κουβαλούν μέσα τους παράπονα για ατελείωτα χρόνια.

Νιώθουν ότι είναι δικαιολογημένοι να τα έχουν, επειδή οι άλλοι τους έκαναν αυτό ή εκείνο. Εγώ λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κλεισμένοι στη φυλακή της “έχω δίκιο” μνησικακίας. Μπορεί να έχουν δίκιο. Ναι. Αλλά έτσι δε θα γίνουν ποτέ ευτυχισμένοι.

Σα να σε ακούω να μου λες: “Μα δεν ξέρεις τι μου έκαναν! Είναι ασυγχώρητο!” Με το να μη θέλεις να συγχωρήσεις, κάνεις κάτι τρομερό στον εαυτό σου. Όταν νιώθεις μέσα σου πικρία, είναι σα να καταπίνεις δηλητήριο, γουλιά γουλιά, τη μια μέρα μετά την άλλη. Συσσωρεύεται μέσα σου και σου κάνει κακό.

Είναι αδύνατο να είσαι υγιής και ελεύθερος όταν κρατάς τον εαυτό σου δεμένο στο παρελθόν. Ό,τι και αν έγινε έχει τελειώσει. Ναι, είναι αλήθεια ότι δε σου φέρθηκαν καλά. Αλλά έχει τελειώσει. Με το να συγχωρείς κάποιον, δε σημαίνει ότι τον δικαιώνεις γι’ αυτό που σου έκανε.

Ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά μαθήματα είναι να καταλάβουμε ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί κάθε στιγμή, ανάλογα με την κατανόηση, την επίγνωση και τη γνώση που έχει. Όποιος κακομεταχειρίζεται κάποιον άλλο, έχει σίγουρα υποστεί και ο ίδιος κακομεταχείριση όταν ήταν παιδί.

Παρακάτω αντιπαραθέτουμε θετικές δηλώσεις οι οποίες αντικαθιστούν αρνητικές πεποιθήσεις οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια όταν προσπαθούμε να συγχωρήσουμε και βρίσκουμε εμπόδια.

1. Δε θα τον/ην συγχωρήσω ποτέ

Αυτή είναι μια καινούρια στιγμή. Είμαι ελεύθερος-η ν’ απελευθερώσω

2. Αυτό που έκανε είναι ασυγχώρητο

Είμαι πρόθυμος-η να πάω πέρα από όλα όσα με περιορίζουν

3. Αυτός ο άνθρωπος μου κατέστρεψε τη ζωή

Αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου. Είμαι ελεύθερος-η

4. Το έκανε επίτηδες

Έκανε το καλύτερο που μπορούσε με τη γνώση, την κατανόηση και την επίγνωση που είχε εκείνη τη στιγμή

5. Πρέπει πρώτα να μου ζητήσει συγνώμη

Η πνευματική μου εξέλιξη δεν εξαρτάται από άλλους

6. Η μνησικακία μου με κάνει να νιώθω ασφαλής

Βγάζω τον εαυτό μου από τη φυλακή. Είμαι ελεύθερος-η και ασφαλής

“Έλκεις αυτό που δηλώνεις” Λουίζ Χέι, εκδ: Η δυναμική της επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα