6 ερωτήσεις που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τον αληθινό μας εαυτό

6 ερωτήσεις που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τον αληθινό μας εαυτό

Ποιος είναι ο αληθινός μας εαυτός; Έχουμε επενδύσει χρόνο στο να τον ανακαλύψουμε; Συνήθως, η κοινωνία παίρνει εδώ τα ηνία, χωρίς να της το ζητήσουμε, και ορίζει ποιο είναι το «σωστό» για τη ζωή μας· να βρούμε μια σταθερή δουλειά, ένα ασφαλές εισόδημα, να αυξήσουμε τις οικονομικές μας απολαβές κλπ. Και παράλληλα επιτάσσει να είμαστε εφευρετικοί, αυθεντικοί και δημιουργικοί. Και βέβαια να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να μένουμε ενημερωμένοι.

Αν όμως θέλουμε να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή, πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Κι αυτό δεν θα συμβεί αν μείνετε κολλημένοι από φόβο, δεν θα συμβεί αν μένετε μουδιασμένοι από αμφιβολία και σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς μια δραματική αλλαγή στην αντίληψή του προσωπικού σκοπού της ζωής σας.

Οι έξι παρακάτω ερωτήσεις, εμπνευσμένες από τα γραπτά του Dr. Joseph Nowinsk μπορούν να σας δώσουν κάποιες ιδέες για το πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στον βαθύτερη αληθινό σας εαυτό και γιατί βρίσκεστε εδώ σε αυτό τον μεγάλο, υπέροχο πλανήτη.

«Εαυτός» σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι το τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς ή η περσόνα που φοράτε έξω στην κοινωνία ή το πρόσωπο που πιστεύετε ότι πρέπει να δείξετε για να γίνετε αποδεκτοί. Ο αληθινός σας εαυτός είναι η μοναδικότητά σας, οι ιδιαίτερες ποιότητές σας και η ολόδική σας φωνή μέσα σε αυτό τον τεράστιο, τρελό κόσμο.
1. «Τι αγαπώ πραγματικά;»

Φυσικά, αυτή η ερώτηση δεν αφορά στην αγάπη σας για τη σοκολάτα. Είναι περισσότερο μια λίστα με όλα όσα αγαπάτε στον κόσμο και στους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Όλοι μπορούμε να γίνουμε κυνικοί και να ισχυριστούμε ότι ο κόσμος είναι ένα χάος, αλλά βαθιά μέσα μας έχουμε αρκετά πράγματα που αξίζουν για εμάς. Ας καταγράψουμε όλα αυτά που μας κινητοποιούν, που μας ενθουσιάζουν και εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί.
2. «Ποια θεωρώ ότι είναι τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μου στη ζωή;»

Πρόκειται για μια λίστα στιγμών για τις οποίες είστε πραγματικά περήφανοι και κάθε φορά που έχετε νιώσει επιτυχημένοι. Όταν αναγνωρίσετε τα επιτεύγματά σας, σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας βοήθησε να φτάσετε σε αυτή την επιτυχία – ήταν μια συμπεριφορά, μια πράξη ή μια σειρά στρατηγικών; Αυτά τα επιτεύγματα είναι τα σπουδαιότερα δυνατά σας σημεία.
3. «Ποιος θα ήταν ο σκοπός μου αν ήξερα ότι κανείς δεν θα με έκρινε;»

Είναι μια καθοριστική ερώτηση με τη δύναμη να αλλάξει πλήρως την πορεία που έχετε πάρει. Καταγράψτε όλα όσα θα κάνατε, όλα τα μέρη που θα πηγαίνατε, ακόμα και όλα όσα θα λέγατε, αν δεν φοβόσασταν καθόλου, αν δεν ανησυχούσατε για τις συνέπειες, αν δεν σας έκρινε κανείς για τις επιλογές σας, ακριβώς στην πηγή των βαθύτερων επιθυμιών και ονείρων. Μέσα σε αυτές τις απαντήσεις κρύβεται ο πραγματικός προσωπικός σας σκοπός ζωής.
4. «Αν δεν υπήρχαν όρια σε αυτό που θα μπορούσα να γίνω ή να θέλω από τη ζωή μου, τι θα ήταν;»

Όλοι λέμε συχνά το «φαντάσου τι θα μπορούσα να κάνω αν…». Περιγράψτε ακριβώς τι θα ήταν αυτό. Η ιδανική σας ζωή. Τι είδος άνθρωπος πιστεύετε ότι θα ήσασταν; Πόσα χρήματα θα κερδίζατε και πού θα ζούσατε; Πώς ζείτε τώρα; Αυτή η ερώτηση θα σας ανοίξει τα μάτια και θα μπορέσετε να καθορίσετε πόσο μακριά βρίσκεστε από τα βαθύτερα θέλω σας. Συνήθως οδηγούμε τη ζωή μας τόσο μακριά από αυτά, που πείθουμε μετά τον εαυτό μας ότι είναι δύσκολο πια να τα κυνηγήσουμε, αδύνατο να τα ικανοποιήσουμε.
5. «Αν είχα όλα τα χρήματα του κόσμου, τι θα έκανα;»

Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα θέλατε να δείτε να συμβαίνουν στη ζωή σας, σε περίπτωση που είχατε τα απαραίτητα γι’ αυτά χρήματα. Πολλοί από εμάς θα περιελάμβαναν ατέλειωτα ταξίδια, ένα τέλειο σπίτι, τη δική μας επιχείρηση, δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αλλά αφού τα κάνατε όλα αυτά και σας έμεναν κάποια χρήματα, τότε τι άλλο θα κάνατε; Εδώ μπορείτε να σκεφτείτε χωρίς περιορισμούς.

6. «Τι θαυμάζω περισσότερο;»

Εδώ βρίσκεται όλη η έμπνευση που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Τι ιδιότητες διαθέτει το άτομο που θαυμάζετε περισσότερο; Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά σας εμπνέει στον κόσμο. Τείνουμε να θαυμάζουμε εκείνα τα άτομα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας, αλλά που έχουν ξεφύγει των περιορισμών και έχουν αρνηθεί να φυλακιστούν λόγω του φόβου. Δεν είναι πάντα διάσημοι, έχουν καλλιεργήσει τη δύναμη της πίστης και της εμπιστοσύνης ασχέτων συνθηκών. Ζουν αυθεντικά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα