6 είδη ονείρων που βλέπουμε και τι σημαίνουν

6 είδη ονείρων που βλέπουμε και τι σημαίνουν

Τα όνειρα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη χαρακτηριστικά της ανθρώπινης εμπειρίας. Είτε είναι περιπετειώδη, είτε εφιάλτες, είτε βαρετά, τα όνειρα μαρτυρούν πολλά για το τι συμβαίνει στη ζωή και στις σκέψεις μας. Τα παρακάτω 6 είδη ονείρων, που συχνά βλέπουμε, θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στο υποσυνείδητό μας.

1. Όταν τα δόντια μας πέφτουν

Ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να περιλαμβάνει δόντια που πέφτουν, σπάνε ή βγαίνουν μέσα από ένα μικρό άνοιγμα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο όνειρο για πολλούς ανθρώπους, που όμως προκαλεί γενικότερη δυσφορία.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το όνειρο μπορεί να έχει τόσο θετικό, όσο και αρνητικό νόημα. Μπορεί να εμφανίζεται επειδή εκείνη την εποχή εξελίσσεστε ως άνθρωποι, ωριμάζετε ή/και επιδεικνύετε την επιθυμία να φροντίσετε τον εαυτό σας. Μπορεί όμως να σημαίνει ότι βιώνετε έντονο άγχος λόγω ανασφάλειας, μεγάλης ηλικίας ή σημαντικών αλλαγών στη ζωή. Συμπερασματικά, οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι τα όνειρα με δόντια εμφανίζονται σε περιόδους έντονων μεταβάσεων.

2. Όταν είμαστε γυμνοί μπροστά σε άλλους

Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας γυμνό σε διάφορα πλαίσια – δίνετε μία ομιλία, κοιτάτε προς τα κάτω και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι είστε γυμνοί. Βρίσκεστε σε μια οικογενειακή συνάντηση και ξαφνικά αντιλαμβάνεστε ότι είστε γυμνοί. Ουσιαστικά, το όνειρο συνίσταται από εσάς που κάνετε κάτι σημαντικό μπροστά σε άλλους και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι είστε γυμνοί. Οι περισσότεροι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό μαρτυρά βαθιά συναισθήματα ευαισθησίας και ντροπής. Φοβάστε ότι θα εκτεθείτε, ότι θα σας προσέξουν ή ότι θα σας κοροϊδέψουν.

Συχνά, αυτά τα όνειρα κάνουν την εμφάνισή τους όταν συμβαίνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας – μια μετακόμιση, μια νέα θέση εργασίας, μια αποφοίτηση κλπ. Συμπερασματικά, όλοι συμφωνούν ότι τέτοια όνειρα εμφανίζονται σε περιόδους έντονης αυτοαμφιβολίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

3. Όταν πέφτουμε από κάπου

Συνήθως ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε από ψηλά ή ότι παραπατάμε και πέφτουμε από κάποιο ψηλό σκαλοπάτι. Αυτό το όνειρο εμφανίζεται πιο συχνά από όλα τα όνειρα που έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πιστεύεται ότι δηλώνει πως κάτι στη ζωή μας βγαίνει εκτός ελέγχου, είτε αυτό είναι εργασία, οικονομικά, γάμος ή σχέση κλπ. Ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε όταν αγχωνόμαστε επίσης για το γεγονός ότι χάνουμε κάτι στη ζωή μας και εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη. Μαρτυρά ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο αυτό που μας βασανίζει και μας προβληματίζει.

4. Όταν δεν μπορούμε να τρέξουμε

Σε αυτό το όνειρο, νιώθουμε πως όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να τρέξουμε. Μπορεί να νιώθουμε πως τρέχουμε σε αργή κίνηση ή ότι προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από ένα αόρατο εμπόδιο και αποτυγχάνουμε. Αυτό το όνειρο υποδεικνύει ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μέσα στην οποία νιώθουμε αδύναμοι να δράσουμε. Αν αναζητάτε μια απλούστερη απάντηση, αυτό το όνειρο συνήθως εμφανίζεται λόγω της REM παράλυσης.

5. Κάποιος μας καταδιώκει

Αρκεί να το δούμε μεταφορικά και θα καταλάβουμε. Κάτι στη ζωή μας στρεσάρει έντονα. Αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο κάποιον ή κάτι. Αν σταματήσουμε, γυρίσουμε και το αντιμετωπίσουμε άμεσα, το όνειρο είναι πιθανότερο να μην επαναληφθεί.

6. Όταν πετάμε

Τα περισσότερα όνειρα όπου πετάμε είναι ευχάριστα, χαρούμενα και αναζωογονητικά. Πολύ συχνά αυτά τα όνειρα προσδιορίζονται ως συνειδητά (ή διαυγή) όνειρα, επειδή συχνά έχουμε επίγνωση ότι ονειρευόμαστε. Συχνά, όταν οι άνθρωποι έχουν τέτοια όνειρα, αρχίζουν να ελέγχουν την πλοκή τους και τις καταστάσεις και έτσι καταφέρνουν να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν στην πραγματική ζωή, όπως το να πετούν. Αυτό το όνειρο δεν δηλώνει συνήθως κάποια σοβαρή ανησυχία. Απλά βρήκατε την απάντηση στο ερώτημα «ποια υπερδύναμη θα επιλέγατε να έχετε, αν μπορούσατε;».

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα