Στον δυτικό κόσμο και μέσω της ιδιαίτερης κουλτούρας μας, έχουμε με το πέρασμα των χρόνων «χτίσει» ορισμένες διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για τον έρωτα, την αγάπη και τις σχέσεις. Μάλιστα, τις έχουμε καταστήσει τόσο ρομαντικές που δύσκολα καταρρίπτονται. Όμως, τελικά αποδεικνύονται προβληματικές και προκαλούν συχνά εσωτερικές και διαπροσωπικές συγκρούσεις. Ποιες είναι όμως οι κυριότερες;
1. Ο έρωτας δεν χρειάζεται προσπάθεια
Όποιος είπε ότι με το σωστό άτομο όλα έρχονται φυσικά, μάλλον σκεφτόταν τη σχέση που είχε κάνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ο πραγματικός έρωτας και η αγάπη χρειάζονται σκληρή δουλειά – έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Σκληρή δουλειά για να σχεδιάσουμε το μέλλον και για να επιλύσουμε κάθε διαφωνία και σύγκρουση που θα προκύπτει στην πορεία.
2. Ο σωστός άνθρωπος γνωρίζει διαισθητικά πώς να μας αγαπήσει
Όχι και πάλι όχι. Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα όντα, με διαφορετικές ιδέες, βιώματα και θέλω. Χρειάζεται επικοινωνία εδώ και ειλικρίνεια. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο ή διαισθητικό. Όταν θεωρούμε ότι οι άλλοι γνωρίζουν πώς πρέπει να μας φέρονται, τότε προκύπτουν οι περισσότερες παρεξηγήσεις. Όσο κι αν αυτό «γκρεμίζει» ένα τείχος ρομαντισμού, είναι αλήθεια.
3. Η αγάπη αρκεί για να λειτουργήσει μια σχέση
Η αγάπη και φυσικά ο έρωτας αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια σχέση. Αλλά από εκεί και πέρα απαιτείται αμοιβαία και συνειδητή προσπάθεια. Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα για να κάνουμε μια σχέση να ανθίσει. Σταθερότητα, κατανόηση, συμβιβασμός, διάθεση για εξέλιξη. Αν ορισμένα από αυτά τα στοιχεία λείπουν, τότε και οι δύο παγιδευόμαστε χωρίς να το θέλουμε σε μια τοξική σχέση.
4. Οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για ένα μέρος των συναισθημάτων μας
Ναι, χρειάζεται να ακούμε αυτό που μας λένε οι σύντροφοί μας και να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι οι πράξεις επηρεάζουν τα συναισθήματά τους. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί ανθυγιεινοί, χειριστικοί και τοξικοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι πρόθυμοι να μας εκμεταλλευτούν.
Στο τέλος της μέρας, όλα τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά. Αν ένας σύντροφος έχει μια θεμελιωδώς διαφορετική ιδέα για το τι τον πληγώνει σε μια σχέση σε σύγκριση με εσάς, είναι δική σας επιλογή να μείνετε ή να αποχωρήσετε εγκαίρως. Εκτός κι αν η άλλη πλευρά έχει πραγματική και συνειδητή πρόθεση να σας πληγώσει συναισθηματικά, είναι άδικο να κατηγορείτε τον άλλο για τα δικά σας συναισθήματα.
5. Είναι ευθύνη των άλλων να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα
Σχεδόν όλοι εκεί έξω έχουμε πληγωθεί από την αγάπη, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Οι περισσότεροι έχουμε προδοθεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Ορισμένοι έχουμε βρεθεί σε τοξικές ή κακοποιητικές σχέσεις και έχουμε γίνει διστακτικοί και καχύποπτοι.
Όλα αυτά προκαλούν έναν γενικό τρόμο απέναντι στις νέες σχέσεις. Αλλά η ευθύνη για την επούλωση των πληγών μας δεν πέφτει στους ώμους κανενός άλλου, εκτός του εαυτού μας. Πρόκειται για το δικό μας παρελθόν και χρειάζεται εμείς να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε.
6. Μπορούμε να σώσουμε ο ένας τον άλλο μέσα από τον έρωτα
Ο έρωτας διαθέτει μια εκπληκτική δύναμη – δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας καθοδηγήσει και να μας ανανεώσει. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει είναι να μας σώσει από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αν κάποιος δεν είναι έτοιμος να βοηθήσει τον εαυτό του, καμία αγάπη δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Καμία αγάπη δεν μπορεί να μας πάρει από το χεράκι και να μας κάνει να ασχοληθούμε με τα ψυχολογικά και συναισθηματικά μας προβλήματα. Κάποιες φορές, το μεγαλύτερο, πιο θαρραλέο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε ότι η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή.
Heidi Priebe