6 τρόποι να αποφύγετε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

6 τρόποι να αποφύγετε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο κουίζ. Τι από τα παρακάτω κάνετε, όταν επιστρέφετε από τις διακοπές;

  • Ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας και περιμένετε να έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά
  • Βγαίνετε για ένα ποτό και αγνοείτε πλήρως το χάος από υποχρεώσεις και λογαριασμούς που μαζεύτηκαν όσο λείπατε
  • Ανοίγετε την τηλεόραση και χαζεύετε ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ, αναστενάζοντας παράλληλα
  • Κοιτάτε το σπίτι σας με καθαρή αποστροφή και αναστενάζετε παράλληλα
  • Δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω

Ας είμαστε ειλικρινείς, αν όχι δραματικοί: Τελειώνοντας τις διακοπές σας μπορεί να νιώθετε ανταμοιβή, συναισθηματική ένταση, αλλά και μια ελαφριά αίσθηση έλλειψης ενέργειας. Μπορεί να νιώθετε ευφορία, ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμό, σαν να είστε ένα τελείως διαφορετικό άτομο. Αφού έχετε υπάρξει μάρτυρες μοναδικών εμπειριών, μπορεί να δυσκολεύεστε να προχωρήσετε. Και κάτι ακόμα πιο δύσκολο είναι το να αποφύγετε να μπείτε στη διαδικασία να συγκρίνετε τον τρόπο ζωής των διακοπών σας με την πραγματικότητα που σας περιμένει πίσω στο σπίτι.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε ορισμένες απλές ιδέες για να αποφύγετε την θλιβερή στασιμότητα μετά τις διακοπές, η οποία είναι επικίνδυνο να μετατραπεί σε κατάθλιψη. Αν και δεν πρόκειται να νιώσετε τέλεια, όπως νιώθατε στην παραλία ή λίγο πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας, μπορείτε να διευκολύνετε τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

Διαχειριστείτε τη στασιμότητα ή την έντασή σας

Τα ταξίδια, φτάνοντας στο τέλος τους, μάς αφήνουν με κάποια ένταση και με μια θλίψη από την οποία μπορεί να δυσκολευόμαστε να ξεφύγουμε. Εμφανίζεται επίσης ένα περίεργο φαινόμενο επιβράδυνσης τους χρόνου, καθώς στις διακοπές συνήθως κάνουμε πολλά περισσότερα και διαφορετικά πράγματα σε μία μέρα απ’ ότι κάνουμε σε μια εβδομάδα στο σπίτι.

Όταν επιστρέφετε, αυτή η αίσθηση ότι δεν κάνετε τίποτα «καινούριο και διαφορετικό» μπορεί να σας εκνευρίσει και να σας αγχώσει. Αυτή η ιδέα συνήθως υποχωρεί μέσα σε τρεις ή έξι εβδομάδες από τη στιγμή που θα επιστρέψετε στην καθημερινότητα. Αν έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα, δοκιμάστε να κάνετε μικρές εκδρομές του σαββατοκύριακου, ώστε να προσαρμοστείτε πιο ομαλά.

Γίνετε πιο δραστήριοι

Όταν ταξιδεύετε, μπορεί να συνειδητοποιείτε ότι δεν βρίσκεστε στη φόρμα που πιστεύατε ότι ήσασταν. Καθώς στις διακοπές και στα ταξίδια συνήθως κινούμαστε περισσότερο, βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση και παρατηρούμε ότι νιώθουμε καλύτερα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να σας εμπνεύσει να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή ένα άθλημα (ίσως κάποιο που δοκιμάσατε στις διακοπές). Όντας πιο δραστήριοι δεν θα βελτιώσετε απλά τη φυσική σας κατάσταση για το επόμενο ταξίδι, αλλά θα αποφύγετε και την κατάθλιψη που μπορεί να παραφυλά στη γωνία του σπιτιού σας. Μπορεί επίσης να μπείτε στη διαδικασία έτσι να χάσετε και το περιττό βάρος που αποκτήσατε από τις επισκέψεις σας στις ταβέρνες και στα εστιατόρια.

Ασχοληθείτε με το σπίτι σας

Σας φαίνεται περίεργη σαν πρόταση. σωστά; Εκτός από το ότι είναι προφανώς πρακτική κίνηση, αν καθαρίσετε το σπίτι σας, θα καθαρίσετε και το μυαλό σας και θα επανασυνδεθείτε με το οικείο σας περιβάλλον. Μετά από ένα ταξίδι, το ίδιο σας το σπίτι μπορεί να μοιάζει ξένο, ακόμα και παράξενο, αν είχατε μείνει σε τετράστερο ή πεντάστερο ξενοδοχείο.

Καθαρίζοντας, θα κάνετε και χώρο για τα νέα σας αποκτήματα από τις διακοπές και θα παρακινηθείτε να αδειάσετε την ανοιχτή και, αφημένη στην τύχη της, βαλίτσα. Τέλος, είναι ευκαιρία να εκτυπώσετε κάποιες φωτογραφίες και να διακοσμήσετε με αυτές κάποιο δωμάτιο, ώστε να αναπολήσετε τις καλύτερες στιγμές σας.

Ξεφορτωθείτε όσα δεν χρειάζεστε

Παρατηρώντας τη βαλίτσα μας, κάποιοι μπορεί να συνειδητοποιήσουμε πόσα λίγα πράγματα τελικά χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Πολλοί άνθρωποι εμπνέονται στην επιστροφή τους και ξεφορτώνονται πράγματα που χρησιμοποιούν ελάχιστα και πιάνουν χρήσιμο χώρο. Υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία να πουλήσουν κάποια αντικείμενα στο διαδίκτυο, ώστε να μαζέψουν χρήματα για το επόμενο ταξίδι.

Τα λίγα υπάρχοντα θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε περισσότερο στην παρούσα ζωή σας και να νιώσετε μεγαλύτερη ελευθερία. Και είναι προτιμότερο και σοφότερο να επενδύσετε χρήματα στα ταξίδια παρά στα νέα ρούχα.

Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας (και ειδικά στο εξωτερικό) εκτίθεστε σε πολλά νέα και διαφορετικά πράγματα, ή στα ίδια πράγματα που έχετε συνηθίσει, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο. Ένα ενδιαφέρον χόμπι που μπορεί να έχετε όρεξη να ξεκινήσετε είναι να μάθετε να μαγειρεύετε τοπικές συνταγές ή να μάθετε τη γλώσσα της χώρας που επισκεφθήκατε. Τέτοια χόμπι δεν απαιτούν πολλά χρήματα, ούτε και χρόνο και σας θυμίζουν την υπέροχη εμπειρία που ζήσατε στις διακοπές σας.

Χρησιμοποιήστε το φαινόμενο του αποπραγματοπισμού για να αλλάξετε το πώς βλέπετε τους άλλους στη ζωή σας

Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται ειδικά μετά από ταξίδια στο εξωτερικό είναι εκείνο του αποπραγματοπισμού. Νιώθουμε σαν το περιβάλλον μας να μην είναι ακριβώς πραγματικό. Σε ένα νέο μέρος διαφορετικό από το σπίτι, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορές που όταν απορροφώνται από το κέντρο των αισθήσεων για τις πρώτες λίγες ώρες ή μέρες, εμφανίζεται μια αποσύνδεση από τις συνηθισμένες συνειδητές ή ασυνείδητες προσδοκίες σας.

Για πολλούς, αυτή η αίσθηση είναι σαν να βρίσκονται σε όνειρο ή να παίζουν σε ένα σουρεαλιστικό φιλμ, αλλά ποτέ στο βαθμό που κάποιος να μη γνωρίζει έστω και λίγο τι του συμβαίνει. Όταν λοιπόν επιστρέφουμε από ένα ταξίδι, μπορούμε να βρούμε καταφύγιο σε ένα είδος αντίστροφου αποπραγματοπισμού. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δει φίλους και αγαπημένους με έναν νέο τρόπο, με μεγαλύτερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του τι σημαίνουν για εσάς. Με τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο, μπορείτε να δείτε μια διαφορετική λάμψη στις σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους και ακόμα και ολόκληρη τη ζωή σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα