6 τρόποι για να σταματήσουμε την τροφική σπατάλη και να βοηθήσουμε τον πλανήτη

6 τρόποι για να σταματήσουμε την τροφική σπατάλη και να βοηθήσουμε τον πλανήτη

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε την τροφή;

Περίπου το 1/3 της τροφής σπαταλιέται παγκοσμίως σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο globalcitizen.org.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει υπερπροσφορά τροφίμων, αλλά απέχει πολύ από την ομοιόμορφη κατανομή. Σύμφωνα πάντα με το Ίδρυμα Επισιτιστικής Βοήθειας, εκτιμάται ότι 795 εκατομμύρια, 1 στους 7 του παγκόσμιου πληθυσμού, υποσιτίζονται, ενώ το ένα τρίτο των τροφίμων χάνεται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτή η αποσύνδεση είναι άσχημη για πολλούς λόγους, αλλά ειδικά για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον – τα απορρίμματα τροφίμων που εισέρχονται σε χώρους υγειονομικής ταφής απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αερίου μεθανίου, γεγονός που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να μειωθεί με τον περιορισμό των απορριμμάτων ή την επανεξέταση των αχρησιμοποίητων τροφίμων – βοηθώντας αυτό που είναι γνωστό ως «κυκλική οικονομία».

Η Helen White  από την καμπάνια “Love Food Hate Waste” εξηγεί: «Μια κυκλική οικονομία σημαίνει ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται επανειλημμένα και αποτελεσματικά για να διασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα χαθεί. Το να μην σπαταλάτε τα τρόφιμα είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε και να απολαύσετε κάθε μπουκιά, δίνοντας όλα τα βρώσιμα μέρη του φαγητού σας που δεν θα φάτε, π.χ. στο σκυλάκι σας – win-win!».

Σε πολλές χώρες, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται σύμφωνα με το metro – τον Μάρτιο του 2019 παρατηρήθηκε ο υψηλότερος πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων σε έξι χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία – οπότε η μείωση των αποβλήτων μπορεί να ωφελήσει και το πορτοφόλι σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές μικρές, απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε, καθώς και εφαρμογές και ιστότοποι για να σας βοηθήσουν.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές κορυφαίες συμβουλές:

1. Αγοράστε έξυπνα

Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να ξεκινήσετε από το κατάστημα τροφίμων σας, τη διαδικασία μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ψωνίζετε συχνότερα, αλλά θα αγοράζετε πολύ λιγότερα, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μόνο ό, τι χρειάζεστε για τις επόμενες μέρες.

Ένα άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι, να πηγαίνετε μεν μία φορά την εβδομάδα για να ψωνίσετε αλλά έχοντας σχέδιο φαγητού. Γράψτε λίστες αγορών και μην πάτε για ψώνια με άδειο στομάχι.

“Αγοράστε ό, τι χρειάζεστε. Εάν δεν θα φάτε το επιπλέον, απλά μην το αγοράζετε “, λέει η White. “Προσπαθήστε να τραβήξετε μια φωτογραφία των περιεχομένων του ψυγείου σας προτού επισκεφθείτε τα καταστήματα, ώστε να μην καταλήξετε να αγοράσετε κάτι που έχετε ήδη”.

2. Χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε

Μόλις προμηθευτείτε τα πράγματα που χρειάζεστε, χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας και χρησιμοποιήσετε πρώτα, τα πράγματα που υπάρχουν ήδη.

«Φάτε ό,τι αγοράζετε» λέει η White. «Από τις φλούδες του ψωμιού μέχρι τη φλούδα της πατάτας, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιείτε σχεδόν κάθε βρώσιμο κομμάτι του φαγητού σας».

3. Αποθηκεύστε σωστά τα πάντα

Η αποθήκευση των υπολειμμάτων σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε σαν ενήλικας και θα σας χαρίσει περισσότερη ελευθερία. Δεν χρειάζεται να φάτε το φαγητό που περίσσεψε το μεσημέρι το βράδυ. Μπορείτε να το πάρετε την άλλη μέρα στη δουλειά ή να το φυλάξετε στην κατάψυξη και να το φάτε μια άλλη μέρα.

Διαβάστε επίσης: Οι δηλώσεις του επικεφαλής μιας φυλής ιθαγενών προς τον “πολιτισμένο” κόσμο συγκλονίζουν

“Κάποια τρόφιμα (τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά) μπαίνουν καλύτερα στο ψυγείο, μερικά (ψωμί, πατάτες) καλύτερα στο ντουλάπι” λέει η White. “Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν όλα, μπορούν να παγώσουν με ασφάλεια, μέχρι την ημερομηνία που συνιστάται”.

4. Μοιραστείτε φαγητό με φίλους … και γείτονες!

Το μαγείρεμα για κάτι περισσότερο από τον εαυτό σας είναι ένας καλός τρόπος για να μαγειρέψετε πιο αποτελεσματικά – και είναι επίσης και μια καλή δικαιολογία για να μοιραστείτε με ανθρώπους, κάποια από την τροφή σας.

Όπως λέει και η ιδρύτρια της Olio, Tessa Cook «μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον αν οι πιο πολύτιμοι πόροι μας μοιράζονται και δεν πετιούνται».

5. Δωρίστε φαγητό

Αν μετακομίζετε και δεν θέλετε να μεταφέρετε πολλά κουτιά από τρόφιμα μαζί σας, μπορείτε να δωρίσετε από αυτά, σε μια τοπική τράπεζα τροφίμων.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο προμηθευτή τραπεζών τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, το Trussell Trust, πάνω από το 90% των τροφίμων που προσφέρουν, δωρίζεται από το κοινό.

6. Χρησιμοποιήστε έναν κάδο λιπασματοποίησης

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, ένα απαράμιλλο, αλλά βασικό στοιχείο για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο κομποστοποίησης.

Προμηθευτείτε ένα και χρησιμοποιήστε το περιεχόμενό του στην κήπο σας. Τα φυτά σας θα σας ευχαριστούν γι’ αυτό.

Η κομποστοποίηση παλαιών ή αχρησιμοποίητων τροφίμων σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως λίπασμα εδάφους ή ακόμη να μετατραπούν σε βιοαέριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμο.

Helen Lock

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα