7 αρχές για να πετύχετε σπουδαίες σχέσεις

7 αρχές για να πετύχετε σπουδαίες σχέσεις

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται, τελικά, από την ποιότητα των σχέσεών σας.

Με τους πελάτες σας, με τους προμηθευτές σας, με τους ανθρώπους που αγαπάτε, με τον εαυτό σας.

Δεσμευτείτε ότι θα έχετε αδιανόητα καλές σχέσεις και θα έχετε αδιανόητα σπουδαία ζωή. Και είναι πολύ εύκολο να είστε ένας σπουδαίος κόμβος σύνδεσης των ανθρώπων.

Να θυμάστε ότι η επιτυχία έχε τελικά να κάνει με την αρχιτεκτονική συνέπεια από θεμελιώδη πράγματα.

Οι επόμενες επτά Πρώτες Αρχές είναι βαθύτατα απλές αλλά και απλά βαθιές – αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις μεγάλες αλήθειες;

1.Να είστε οι πρώτοι που λένε «γεια σας» όταν συναντάτε κάποιον άλλο άνθρωπο. Με άλλα λόγια, να είστε πρώτα εσείς ευγενικοί (που χρειάζεται κουράγιο, επειδή όλοι φοβόμαστε την απόρριψη).

2.Να χαμογελάτε πολύ. Είναι από τους καλύτερους τρόπους να σας ανοιχτεί κάποιος. Να θυμάστε ότι δημιουργούμε μόνιμες εντυπώσεις στους ανθρώπους μέσα στα πρώτα λίγα λεπτά που τους συναντούμε.

3.Να χρησιμοποιείτε τα ονόματα των ανθρώπων. Είνα πραγματικά πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι νοιάζεστε και είναι σημάδι σεβασμού.

4.Να κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια όταν τους μιλάτε.

5. Να γίνετε ακροατές παγκόσμιας κλάσης. Αν το κατορθώσετε σωστά, θα κερδίσετε τον τίτλο του «Σούπερ σταρ των σχέσεων».

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν προσεκτικά. Ο περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο αφοσιωμένοι στον εαυτό τους ώστε δεν κατορθώνουν να κάνουν σωστές ερωτήσεις όταν συναντούν άλλους ανθρώπους.

Ακούγοντας προσεκτικά και κάνοντας ερωτήσεις δείχνετε ταπεινοφροσύνη.

Δείχνετε το ενδιαφέρον σας. Είναι απόδειξη ότι συμμετέχετε – και ότι δεν είστε ερωτευμένοι με τον εαυτό σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ακούν σημαίνει ότι περιμένουν να σταματήσει να μιλάει ο άλλος για να παρέμβουν.

6.Να επαινείτε με ειλικρίνεια. Οι έπαινοι είναι δωρεάν. Μη χάνετε ποτέ την ευκαιρία να τιμήσετε και να δώσετε αξία στους άλλους, στη δουλειά και στο σπίτι σας. Έτσι θα έρθετε σε επαφή με ό,τι καλύτερο έχουν μέσα τους. Και θα σας δώσουν κι εκείνοι ό,τι καλύτερο διαθέτουν. Αφήνετε τους ανθρώπους έχοντας κατορθώσει να τους κάνετε να νιώθουν καλύτερα από ό,τι ένιωθαν πριν τους συναντήσετε.

7.Να φέρεστε στον καθένα σαν να είναι βασιλιάς (και το εννοώ λέγοντας στον «καθένα»· με τρομάζει κάθε φορά που κάποιος φέρεται πραγματικά ευγενικά σ’ εμένα αλλά χυδαία στον σερβιτόρο – καμία συνέπεια δεν υπάρχει εδώ).

Να φέρεστε σαν να μην πρόκειται να τους ξαναδείτε ποτέ. Κάθε μέρα, όταν γυρίζω σπίτι από τη δουλειά, τα παιδιά μου έρχονται τρέχοντας από όπου κι αν βρίσκονται και με αγκαλιάζουν. Με κάνουν να νιώθω βασιλιάς.

Ασφαλώς, οι προηγούμενες επτά ιδέες είναι απλές. Όμως κάντε κτήμα σας αυτές τις Πρώτες Αρχές και θα φτάσετε στην κορυφή του δικού σας βουνού πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεστε. Το μεγαλείο έρχεται από την αριστοτεχνική αξιοποίηση των θεμελιωδών πραγμάτων.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή Νο 2» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα