7 καθημερινοί παράγοντες που προκαλούν ανεπάρκεια της βιταμίνης D

7 καθημερινοί παράγοντες που προκαλούν ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για διάφορους λόγους, όπως η διατήρηση υγιών οστών, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, η λειτουργία των πνευμόνων, η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Παίρνουμε κυρίως τη βιταμίνη από την έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά και μέσω των τροφίμων και των συμπληρωμάτων. Απορροφάται από τα έντερα και μεταφέρεται στο ήπαρ. Το συκώτι μετατρέπει τη βιταμίνη D έτσι ώστε, να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα ενώ τα νεφρά τη μετατρέπουν σε καλσιτριόλη, μια βιολογικά ενεργή μορφή της βιταμίνης D.

Το σώμα χρειάζεται μια υγιή παροχή βιολογικά ενεργών μορφών βιταμίνης D που βοηθούν το σώμα να αποκαταστήσει τον οστικό ιστό.

Ωστόσο, παρόλο που αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία μας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ανεπάρκειά της.

Αυτοί είναι καθημερινοί παράγοντες που συχνά παραβλέπουμε.

1. Έλλειψη ηλιακού φωτός

Ο ήλιος είναι η πρωταρχική πηγή που διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D. Η μειωμένη πρόσληψη φωτός είναι η κύρια αιτία της έλλειψης της βιταμίνης D. Χρειαζόμαστε το φως του ήλιου για υγιές δέρμα και καλό μεταβολισμό. Παρά την παραπληροφόρηση, η σωστή εφαρμογή του αντιηλιακού δεν επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D. Αντίθετα, ένα καλό αντηλιακό μπορεί να συμβάλλει πολύ, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

2. Τρώγοντας τρόφιμα που προκαλούν παχυσαρκία

Διαβάστε επίσης: 7 στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Το φυσιολογικό λίπος δεν παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να απορροφά τη βιταμίνη D. Αντίθετα, το υπερβολικό λίπος στα κύτταρα απορροφά υπερβολικά τη βιταμίνη D. Επομένως, αυτό μειώνει την ποσότητα βιταμίνης D που διατίθεται για κυκλοφορία σε άλλες περιοχές του σώματος. Πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και να προκαλείτε παχυσαρκία. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τηγανητές πατάτες, καραμέλα, λευκό ψωμί ή άλλους επεξεργασμένους κόκκους, κόκκινο κρέας κ.λ.π.

3. Αυστηρή vegan δίαιτα χωρίς τη συμπλήρωση της βιταμίνης D

Μια αυστηρή δίαιτα βίγκαν είναι υγιής και ευεργετική για πολλούς λόγους. Ωστόσο, καλό είναι, να παίρνει κανείς συμπλήρωμα βιταμίνης D σε αυτή την περίπτωση. Τα τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D αλλά, οι vegans δεν έχουν αυτά τα οφέλη στη διατροφή τους. Καλό είναι λοιπόν, εκτός από τη συμπληρωματική βιταμίνη D, να τρώνε περισσότερα μανιτάρια Maitake και Portobello καθώς και γιαούρτι σόγιας.

4. Καθημερινός τρόπος ζωής

Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία. Το φυσικό για εμάς τους ανθρώπους δεν είναι να κάνουμε καθιστική ζωή, η φύση μας έχει σχεδιάσει με διαφορετικό τρόπο. Τα δύο υποπροϊόντα του καθιστικού τρόπου ζωής είναι η χαμηλή έκθεση στο φως του ήλιου και η κακή καρδιαγγειακή υγεία.

5. Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου

Τόσο το ασβέστιο όσο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για ισχυρά οστά. Το σώμα μας πρέπει να έχει βιταμίνη D για να απορροφά το ασβέστιο και να προάγει την ανάπτυξη οστών. Ωστόσο, μια μελέτη αναφέρει ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου επιδεινώνει επίσης τις συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης D. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πρόσληψης ασβεστίου και της κατάστασης της βιταμίνης D έχουν καταδειχθεί σε πειράματα αρουραίων και γενικά, υποδεικνύουν ότι, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι καλή για την οικονομία της βιταμίνης D.

6. Ζώντας σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου

Σύμφωνα με μια μελέτη, παρατηρήθηκε έλλειψη της βιταμίνης D στα παιδιά που ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα, σε ποσοστό 93% του πληθυσμού. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά. Ο υψηλός βαθμός ανεπάρκειας της βιταμίνης D έχει καταγραφεί σε διάφορα μέρη της Ινδίας που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που κάνει την επιδερμίδα τους πιο μελαμψή και τον οργανισμό τους να παράγει περισσότερη μελανίνη.

Η μελανίνη με τη σειρά της, μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D ανταποκρινόμενη στην έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν η ηλιοφάνεια είναι καλή για τη βιταμίνη D, εάν μαυρίσετε ή έχετε σκούρο δέρμα, υπάρχει περισσότερη μελανίνη στο δέρμα σας για να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις των ακτίνων του ήλιου. Ωστόσο, αυτό το γεγονός, θα αποτρέψει επίσης τον ήλιο να προωθήσει την παραγωγή βιταμίνης D μέσα στο σώμα σας. Έτσι, μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι η σωστή προσέγγιση.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα