Παρόλο που δεν μπορεί κανείς, να ελέγξει τη μόλυνση στην οποία εκτίθεται, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι, για να ελέγξουμε σε ένα μεγάλο βαθμό, τη μόλυνση και τις τοξίνες που υπάρχουν στο σπίτι μας. Οι οδηγίες που ακολουθούν μπορούν να μειώσουν τα ανεπιθύμητα χημικά στο εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού μας , βοηθώντας στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού και οικολογικού σπιτιού.
1) Για να μειώσετε τις μολυσματικές ουσίες που συσσωρεύονται στο σπίτι σας, ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε να μπει και να κυκλοφορήσει φρέσκος αέρας. Δεκαπέντε λεπτά το πρωί και δεκαπέντε το βράδυ είναι αρκετά. Αν υπάρχει καπνιστής στο σπίτι, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα καθαριστή αέρα.
2) Αποκτήστε τη συνήθεια να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι. Αυτή είναι μια πρακτική που συμβάλλει στο να μη φέρνετε στο σπίτι σας τις βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο έδαφος.
3) Αποφύγετε το στεγνό καθάρισμα των ρούχων. Πολλά στεγνοκαθαριστήρια χρησιμοποιούν περχλωροαιθυλένιο, ένα διαλυτικό που εμποτίζει τα ρούχα σας και είναι επικίνδυνο. Αν στέλνετε τα ρούχα σας για στεγνό καθάρισμα, φροντίστε πριν τα κρεμάσετε στη ντουλάπα, να τα αερίζετε για αρκετές μέρες, κατά προτίμηση έξω από το σπίτι.
4) Ελέγχετε τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, κάνοντας τον ετήσιο έλεγχο. Αλλάζετε στο χρόνο που χρειάζεται, τα φίλτρα από τις συσκευές που διαθέτουν, καθαρίζετε συχνά το τζάκι σας και χρησιμοποιείτε μόνο ξερά ξύλα. Φροντίστε για τη σωστή συντήρηση του καυστήρα, καμινάδων κλπ. και κρατήστε έτσι, τον αέρα του σπιτιού σας καθαρότερο.
5) Η διατήρηση της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα βοηθά να ελεγχθούν η μούχλα, οι μύκητες και τα ακάρεα της σκόνης. Ο σωστός εξαερισμός διατηρεί την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα. Εγκαταστήστε εξαεριστήρες στο μπάνιο και απορροφητήρα στην κουζίνα, με σωλήνες που να παροχετεύουν τους υδρατμούς έξω από το σπίτι. Επίσης, οι αφυγραντήρες και τα κλιματιστικά αφαιρούν υγρασία από τον αέρα.
6) Χρησιμοποιήστε σωστά τις συσκευές που καίνε γκάζι. Μελετάτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης των συσκευών, συντηρείστε τις σωστά και ελέγχετέ τις για να βλέπετε αν λειτουργούν καλά. Στις συσκευές γκαζιού, η φλόγα πρέπει να είναι γαλάζια. Αν η κορυφή της φλόγας παραμένει κίτρινη, συνήθως αποτελεί ένδειξη ατελούς καύσης και αναγκαίας ρύθμισης.
7) Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας με φυτά. Τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικών χώρων όπως η αλόη, ο κισσός, ο κρίνος της ειρήνης κι η σεφλέρα απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού με ευχάριστο τρόπο. Δεσμεύουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες όπως είναι το βενζόλιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη, από τον αέρα.