7 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν νιώθετε ότι δεν είστε αρκετοί

7 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν νιώθετε ότι δεν είστε αρκετοί

Υπάρχουν φορές που νιώθουμε απαίσια με τον εαυτό μας και συνεχώς τον συγκρίνουμε με άλλους ανθρώπους, ασχέτως του πόσες φορές ακούμε από τους άλλους ότι μας εκτιμούν και μας θαυμάζουν.

Σε σχεδόν καθημερινή βάση, ψάχνουμε προσεκτικά για στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν είμαστε αρκετοί, ότι δεν αξίζουμε να αγαπιόμαστε ή ότι δεν ανταποκρινόμαστε στην πλήρη δυναμική μας.

Υπάρχει γενικά μεγάλη πίεση να ταιριάξουμε απόλυτα στην κουλτούρα μας. Νιώθουμε σαν κάτι να πηγαίνει λάθος αν, για παράδειγμα, είμαστε single μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, δεν έχουμε αρκετά υψηλό εισόδημα, δεν διαθέτουμε μεγάλο κοινωνικό κύκλο ή δεν ντυνόμαστε και φερόμαστε με έναν ορισμένο τρόπο. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Και εν μέσω όλης αυτής της πίεσης, φαίνεται να ξεχνάμε όλα τα εκπληκτικά, μοναδικά πράγματα για τον εαυτό μας. Ο νους μας κολλάει και επιτρέπουμε στον εσωτερικό μας κριτή να καταρρακώσει την αυτοεκτίμησή μας, μέχρι να μην έχουμε διάθεση να κάνουμε τίποτα.

Για πόσο όμως θα αυτοτιμωρούμαστε για υποτιθέμενα ελαττώματα και λάθη μας; Πόση σημασία έχουν τελικά όλα αυτά; Η εμφάνιση, οι κοινωνικές νόρμες. Μήπως θα έπρεπε επιτέλους να κάνουμε εκείνο το ταξίδι προς την αποδοχή του εαυτού μας, μήπως είναι η στιγμή να τον αγαπήσουμε, πριν περάσουν τα χρόνια και χάσουμε σημαντικές στιγμές, ευκαιρίες και συναισθήματα; Γιατί…

1. Οι άνθρωποι με τους οποίους συγκρίνεστε, συγκρίνονται επίσης με άλλους ανθρώπους

Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους ανθρώπους και σας διαβεβαιώνω ότι και εκείνοι κάνουν το ίδιο, αν και νομίζετε εσείς ότι τα έχουν όλα. Όταν κοιτάτε τους άλλους ανθρώπους μέσα από τον φακό της ενσυναίσθησης και της κατανόησης παρά μέσα από εκείνον τις κριτικής και της ζήλιας, θα μπορέσετε να τους δείτε έτσι όπως είναι – ως άνθρωποι. Πρόκειται για όμορφα ατελή ανθρώπινα όντα, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες καθολικές προκλήσεις.

2. Το μυαλό σας μπορεί να γίνει ένας πειστικός ψεύτης

Μην πιστεύετε ο,τι σκέφτεστε. Ο ίδιος ο νους σας μπορεί εύκολα να σας παραπλανήσει, δημιουργώντας σας άσχημα, αλλά αχρείαστα, συναισθήματα. Οι σκέψεις σας είναι απλά σκέψεις και είναι ανθυγιεινό και κουραστικό να δίνετε τόση εξουσία και δύναμη στις αρνητικές.

3. Έχετε περισσότερα «σωστά» στοιχεία παρά «λάθος»

Η έξυπνη κίνηση που χρειάζεται να κάνετε είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αντί να προσέχετε συνέχεια τα ελαττώματά σας, χρειάζεται να εστιάζετε στα τόσα καλά, θετικά στοιχεία που έχετε. Και ξεκινήστε από τα φαινομενικά απλούστερα, ότι είστε ζωντανοί, ότι αναπνέετε και ότι έχετε τη δυνατότητα να βαδίσετε σε νέα μονοπάτια, κάθε φορά που το επιλέγετε.

4. Χρειάζεστε την αγάπη περισσότερο, όταν νιώθετε ότι αξίζετε λιγότερο

Είναι δυσκολότερο να δεχτούμε την κατανόηση και την αγάπη των άλλων, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση θυμού, ντροπής, άγχους ή κατάθλιψης. Υιοθετώντας την παραπάνω αλήθεια όμως μπορούμε να αλλάξουμε οπτική και να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να λάβουμε σε τέτοιες στιγμές.

5. Χρειάζεται να αποδεχτείτε και να συμφιλιωθείτε με το «τώρα» πριν προσεγγίσετε και ικανοποιηθείτε από το «αργότερα»

Δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε ικανοποιημένοι από το μέλλον, αν δεν μπορέσουμε να αποδεχτούμε, αναγνωρίσουμε και εκτιμήσουμε το πού είμαστε τώρα. Αποδεχτείτε και συμφιλιωθείτε με το σημείο που βρίσκεστε τώρα και το ταξίδι σας προς κάτι νέο θα είναι πιο δυναμικό, πιο ικανοποιητικό.

6. Εστιάστε στην πρόοδο και όχι στην τελειότητα, στο πόσο μακριά έχετε φτάσει, παρά στο ποιες και πόσες ευκαιρίες έχετε χάσει

Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της αυτολύπησης είναι η βαθιά ανάγκη να κάνουμε τα πάντα τέλεια. Παλεύουμε για τελειότητα και επιτυχία και κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε, νιώθουμε όλο και περισσότερο ότι δεν αξίζουμε. Αυτό που δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε είναι ότι το γεγονός και μόνο ότι κυνηγάμε τους στόχους μας και είμαστε πρόθυμοι να βγούμε εκεί έξω, είναι από μόνα τους επιτεύγματα, ασχέτως του πόσες φορές αποτυγχάνουμε.

7. Μισώντας τον εαυτό σας δεν θα καταφέρετε απολύτως τίποτα

Όταν επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας πόσο αποτυχημένοι είστε, δεν θα γίνετε με κάποιο μαγικό τρόπο επιτυχημένοι. Όταν λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να ξεδιπλώσετε τη δυναμική σας, δεν θα ξεδιπλωθεί ξαφνικά από μόνη της. Ψιθυρίζοντας συνεχώς στον εαυτό σας ότι είστε ασήμαντοι, δεν θα σας κάνει ξαφνικά αξιαγάπητους και πιο σημαντικούς.

Μπορεί να σας φαίνεται εξοργιστικά απλό, αλλά ο μόνος τρόπος να αγαπήσετε τον εαυτό σας είναι να το κάνετε άνευ όρων, χωρίς περιορισμούς και ασχέτως του ποιοι είστε, που στέκεστε ή τι θέλετε. Είστε αρκετοί ακριβώς έτσι όπως είστε. Συνεχίστε να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα