7 σκληρές αλήθειες για τις σχέσεις που μπορεί να μην έχουμε αντιληφθεί

7 σκληρές αλήθειες για τις σχέσεις που μπορεί να μην έχουμε αντιληφθεί

Είναι εύκολο να πιστέψετε ότι η σχέση σας είναι διαφορετική από τις σχέσεις των άλλων. Αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο. Οι σχέσεις απαιτούν προσπάθεια για να συντηρηθούν και δεν θα είστε πάντα τέλεια και ευτυχισμένα με το/τη σύντροφό σας. Επίσης, ακόμα κι αν αγαπάτε πραγματικά και βαθιά ο ένας τον άλλο, αν έχετε θεμελιωδώς διαφορετικές αξίες, εμφανίζεται και η πιθανότητα χωρισμού.

Παρακάτω, αναφέρουμε ορισμένες από τις πιο μεγάλες (και μάλλον σκληρές) αλήθειες για τις σύγχρονες σχέσεις. Αν μπορέσετε να αντιληφθείτε και να κατανοήσετε αυτές τις κατά τ’ άλλα άβολες ιδέες, είναι πιθανότερο να έχετε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη σχέση.

Συνήθως μας προσελκύουν άνθρωποι με τους οποίους αργότερα μπορεί να προκληθούν έντονες προστριβές

Η Gretchen Rubin, ενώ έγραφε το βιβλίο της «The Four Tendencies», παρατήρησε ένα περίεργο φαινόμενο. Οι άνθρωποι που κατηγοριοποιούνταν ως «επαναστάτες» έκαναν συχνά σχέσεις με ανθρώπους που λειτουργούσαν περισσότερο σύμφωνα με τις κοινωνικές νόρμες.

Οι πρώτοι αντιστέκονται τόσο στις εσωτερικές, όσο και στις εξωτερικές προσδοκίες. Αν ρωτήσετε έναν επαναστάτη, το πιθανότερο είναι να αντισταθεί. Η δεύτερη κατηγορία εκπληρώνει περισσότερο τις εξωτερικές προσδοκίες, αλλά όχι πάντα τις εσωτερικές. Κι αυτές οι σχέσεις δημιουργούν προστριβές. Ωστόσο, αν βρουν από κοινού μοτίβα επίλυσης των συγκρούσεων, μπορούν να είναι ευτυχισμένοι μαζί.

Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει «ο ένας και μοναδικός» σύντροφος

Από τους χιλιάδες single εκεί έξω, πώς γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό άτομο για εσάς; Απάντηση: Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός. Υπάρχει όμως το ένα άτομο που επιλέγετε ότι μαζί του θέλετε να χτίσετε κάτι. Αλλά μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάστε και με άλλα άτομα. Απλά μόλις επιλέξουμε συνήθως κάποιον, δουλεύουμε για να ταιριάξουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα.

Το κακό timing μπορεί να αποτελέσει λόγο χωρισμού – ακόμα κι αν αγαπιέστε

Πολλές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής τους: Ενώ οι άνδρες θέλουν να νιώθουν ότι έχουν σταθερά επαγγελματικά και οικονομικά θεμέλια, για να κάνουν και μια σοβαρή σχέση, οι γυναίκες προτιμούν συχνά να δουλεύουν παράλληλα τόσο την προσωπική τους ζωή, όσο και την επαγγελματική τους.

Όταν λοιπόν, κάποιος σας πει ότι δεν «είναι έτοιμος» για μια σοβαρή σχέση, είναι πολύ πιθανό να το εννοεί, οπότε καλό θα είναι να σέβεστε τη δήλωσή του και να μη σπαταλάτε βεβαίως το δικό σας χρόνο.

Το πάθος μπορεί να φύγει και να επανέλθει σε μια σχέση

Εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορεί να μην βλέπετε τα τέλεια βεγγαλικά του πάθους να σκάνε πάνω από το κεφάλι σας, όπως στα πρώτα στάδια της σχέσης σας. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας αγχώνει. Η μείωση του πάθους σε μια σχέση είναι φυσιολογική και μπορείτε να επαναφέρετε τα επίπεδά του. Μια στρατηγική είναι να προγραμματίζετε το σεξ· ένα άλλο είναι να δοκιμάζετε κάποια νέα και συναρπαστική δραστηριότητα μαζί. Πάνω απ’ όλα, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί, όσο προσπαθείτε.

Είναι δύσκολο να πετύχει μια σχέση, αν έχετε διαφορετικές αξίες

Οι αξίες είναι διαφορετικές από τα ενδιαφέροντα. Αν σας αρέσει να πηγαίνετε στο γήπεδο, αλλά δεν αρέσει το ίδιο και στο/στη σύντροφό σας, μπορείτε προφανώς να βρείτε έναν φίλο που θα σας συνοδεύσει. Αλλά αν ενδιαφέρεστε να κερδίζετε περισσότερα χρήματα, αλλά το άλλο σας μισό ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει μια μεγάλη οικογένεια, τότε εκεί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

Είναι καλύτερο να κάνετε μια εκτενή συζήτηση για βασικές αξίες με το/τη σύντροφό σας, πριν παντρευτείτε ή αποφασίσετε να είστε μαζί σοβαρά. Μπορείτε σε αυτή να καλύψετε αξίες όσον αφορά στα παιδιά, στα χρήματα και στη θρησκεία, αλλά και σε άλλα σημαντικά ζητήματα για εσάς.

Ορισμένες φορές θα νιώθετε και δυστυχισμένοι στη σχέση σας

Η συνολική ευτυχία είναι δύσκολο να έρθει στη ζωή και ειδικά στις σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουμε συχνά λάθος αντιλήψεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ερωτικές σχέσεις. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα είναι μέσα στη ζωή και ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα βαρεθείτε, θα συγχυστείτε, θα θυμώσετε, ίσως και να δυσαρεστηθείτε. Όλα αυτά είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορεί να μην ταιριάζετε για πάντα

Να μια τρομακτική σκέψη: Ο άνθρωπος με τον οποίο είστε ευτυχισμένοι σήμερα μπορεί να μην είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα είστε ευτυχισμένοι για πάντα. Ακόμα κι αν επιτύχουμε το «απόλυτα ταιριαστό» σε μια σχέση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα παραμείνει ισχυρό και στο μέλλον.
Η πραγματική ερώτηση είναι αν σχεδιάζετε να προσπαθήσετε να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει, ασχέτως του πόσο θα αλλάξετε και οι δύο στην πορεία.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα