Στην Ελλάδα, μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Μεσογείου, αλλά και στην Κύπρο, το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν έλλειψη στη βιταμίνη D είναι πολύ υψηλό.
Σε έρευνα που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK (Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου) και κράτησε 5 χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι το 73,07%των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος που ελέγχθηκε, παρουσίαζαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάζονται ως αναρτημένη ανακοίνωση, στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Στο συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, για πρώτη φορά, θα εκδοθούν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, “Στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά- με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας”.
Ο κ. Μούσλεχ επισήμανε επίσης ότι, “είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (κυρίως τις πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά”.
Ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, παρουσιάζεται και το αποτέλεσμα έρευνας που εκπόνησε το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος-Διαβητολογικού Κέντρου της Α’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι το Νοέμβριο 2017, στα ΚΑΠΗ της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 130 άτομα ηλικίας 60-98 ετών, είχε ως θέμα τη «Διερεύνηση και συσχέτιση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης/αγχώδους διαταραχής σε ηλικιωμένα άτομα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, “Η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη εμφανίζονται συχνά στα ηλικιωμένα άτομα. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι παράγοντας που προάγει αυτές τις παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, χρειάζονται μελέτες αναπλήρωσης με βιταμίνη D, για να τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση της έλλειψης βιταμίνης D με κατάθλιψη/αγχώδη διαταραχή σε αυτή την ομάδα».