7 συμπεριφορές που μαρτυρούν δύναμη ψυχής

7 συμπεριφορές που μαρτυρούν δύναμη ψυχής

«Μην προσεύχεστε για μια εύκολη ζωή, προσευχηθείτε για τη δύναμη να υπομείνετε μια δύσκολη»

Bruce Lee

Ψυχική αντοχή: Η ικανότητα να διαχειριστούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές αποτελεσματικά. Ένα ψυχικά ανθεκτικό άτομο αντιμετωπίζει μια δυσκολία κοιτώντας τη στα μάτια• μεταμορφώνει τα αρνητικά συναισθήματα σε ένα καθαρό αριστούργημα.

Η ψυχική αντοχή μπορεί να μας κάνει ανίκητους στο δρόμο προς την επιτυχία. Φυσικά, απαιτεί τη θαρραλέα αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων, λίγο τόλμη και επιπλέον προσπάθεια. Όλα αυτά σημαίνουν πως για να την αποκτήσουμε χρειαζόμαστε εξάσκηση και επιμονή. Αν και δύσκολο, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι ξεχωρίζουν και τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα σας βοηθήσουν να τα αναγνωρίσετε.

1. Είναι αφοσιωμένοι και πειθαρχημένοι

Ένα ψυχικά ανθεκτικό άτομο έχει έναν σκοπό ζωής. Πιστεύει σε αυτόν με όλη του την καρδιά και το μυαλό. Όσοι έχουν ψυχική αντοχή είναι πρόθυμοι να δώσουν ενέργεια και χρόνο.

2. Μεταμορφώνουν τις αποτυχίες σε προσωπική ανάπτυξη

Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικά μάτια. Δεν γνωρίζουν απλά, αλλά και αποδέχονται μια αποτυχία ως μέρος της ζωής. Γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την πραγματική επιτυχία περνά από την αποδοχή των αποτυχιών. Οι αποτυχίες υπάρχουν για να μαθαίνουν, για να τις εκμεταλλεύονται στο μέγιστο ώστε να εξελιχθούν σε αυτό που θέλουν.

3. Δεν φοβούνται να λένε «όχι»

Ένα ψυχικά ανθεκτικό άτομο θέτει όρια ως προς το τι είναι αποδεκτό γι’ αυτό και τι όχι. Είναι υγιές να μάθουμε να λέμε «όχι» σε όσα απειλούν την ηρεμία του νου μας και οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι κάνουν ακριβώς αυτό. Αποφεύγουν μάλιστα φράσεις όπως «θα δούμε» και «δεν είμαι βέβαιος».

4. Βγαίνουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους

Ένα άτομο μα ψυχική αντοχή βγαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής του συχνά και απολαμβάνει την εξερεύνηση νέων «τόπων». Τολμά. Ρισκάρει γιατί γνωρίζει ότι είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής.

5. Δεν γκρινιάζουν

Δεν θα τους ακούσετε να παραπονιούνται συχνά. Και αυτό γιατί είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το στρες και την πίεση. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι δεν φοβούνται τον πόνο.

6. Περνούν χρόνο τόσο με την οικογένεια και τους φίλους τους, όσο και με τον εαυτό τους

Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι νοιάζονται για την οικογένεια και τους αγαπημένους τους• περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους, αλλά γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι και ο χρόνος μόνο με τον εαυτό τους.

7. Αποδέχονται ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη

Δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε ότι η ζωή δίνει σε κάποιους τριαντάφυλλα, ενώ σε άλλους μόνο τ’ αγκάθια. Όμως, όσοι έχουν αναπτύξει ψυχική αντοχή μαθαίνουν να αποδέχονται και να ζουν με αυτή την πραγματικότητα. Όταν η ζωή δεν είναι δίκαιη, ένα ψυχικά ανθεκτικό άτομο μαθαίνει να χορεύει στη βροχή. Η δυσκολία δεν είναι μόνιμη, θα περάσει κι αυτή.

Sandy White

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα