7 συμβουλές για εσωστρεφείς εφήβους που θέλουν να γίνουν ηγέτες

7 συμβουλές για εσωστρεφείς εφήβους που θέλουν να γίνουν ηγέτες

Σιωπηλά ισχυροί ηγέτες υπήρχαν σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας. Έτσι, και η δική σας ήρεμη δύναμη θα λάμψει, ακόμα και ανάμεσα στους πιο θορυβώδεις και ζωηρούς κύκλους.

Καθώς θα διαβάζετε τις παρακάτω συμβουλές, να έχετε στο νου σας τα λόγια του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: «Θάρρος είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς επάνω και να μιλήσεις. Θάρρος είναι επίσης αυτό που χρειάζεται για να καθίσεις κάτω και να ακούσεις».
Αναζητάς ηγετικό ρόλο;

Ιδού μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις με τον δικό σου τρόπο:

1.Χρησιμοποίησε τα δυνατά σου σημεία

Ο Ντέιβις ένιωθε τρομοκρατημένος όταν έπρεπε να μιλήσει μπροστά στους συμμαθητές του, αντί όμως να προσπαθήσει να φανεί ευχάριστος, κοινωνικός τύπος, εκείνος επικεντρώθηκε στους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους έβαζε υποψηφιότητα. Τελικά, οι συμμαθητές του εκτίμησαν το περιεχόμενο των ομιλιών του – και το θάρρος του – περισσότερο από τα χαμόγελα του αντιπάλου του.

2. Ακολούθησε το πάθος σου

Είναι αρκετά δύσκολο να είσαι αρχηγός, το να προσπαθήσεις όμως να το κάνεις υπηρετώντας έναν σκοπό ή έναν στόχο που δεν σημαίνει και πολλά για σένα είναι αδύνατον. Είτε πρόκειται για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό είτε για μια αθλητική ομάδα, αφουγκράσου το πάθος σου και άσε τους άλλους να δουν πόσο νοιάζεσαι.

3. Συνδέσου και άκου

Οι εσωστρεφείς είμαστε ειδικοί στο να δημιουργούμε βαθιές προσωπικές σχέσεις. Είμαστε σπουδαίοι ακροατές. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά μπορούν να σε μεταμορφώσουν σε σπουδαίο αρχηγό. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι νοιάζεσαι γι’αυτά που σκέφτονται και νιώθουν, είναι πιο πιθανό να σε ακολουθήσουν. Αν πιστεύεις ότι δεν διαπρέπεις στις μεγάλες ομάδες ή στο βήμα του ομιλητή, τότε χτίσε αργά και σταθερά τις συμμαχίες σου, κάνοντας μία ζεστή συζήτηση τη φορά.

4. Δώσε κίνητρα στους άλλους

Ο αυταρχικός κανόνας σπάνια λειτουργεί· σε κανέναν δεν αρέσει να τον διατάζουν. Οι γενναιόδωροι αρχηγοί βεβαιώνονται ότι οι άλλοι νιώθουν πως έχουν έναν σκοπό, δίνοντάς τους ρόλους-κλειδιά, ζητώντας τη γνώμη τους και πράττοντας σύμφωνα με αυτήν όταν έχει νόημα. Ως ακροατής και παρατηρητής, θα αντιληφθείς με μοναδικό τρόπο ποιοι ρόλοι ταιριάζουν στα μέλη της ομάδας σου.

5. Μη φοβάσαι πως δεν το αξίζεις

Το γεγονός ότι είσαι ήρεμος δεν σημαίνει ότι δεν είσαι δυνατός. Δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα σε ακολουθήσει. Η Λόρι πίστεψε ότι θα ήταν καλή αρχηγός, επιδίωξε να πάρει τη θέση του αρχηγού της ομάδας και απέδειξε στους προπονητές της ότι είχαν δίκιο που την επέλεξαν.

6. Βρες ένα πρότυπο

Όσες φορές και να σας διαβεβαιώσω πως αυτό που λέμε ήρεμος και δυνατός αρχηγός υπάρχει, προφανώς δεν θα σημαίνει και πολλά πράγματα για σας χωρίς ένα δικό σας χειροπιαστό παράδειγμα. Σκέψου ένα πρόσωπο στη ζωή σου – είτε κάποιον που γνωρίζεις προσωπικά είτε κάποιο διάσημο πρόσωπο που θαυμάζεις από μακριά – που είναι δυνατός αρχηγός και που έχει παρόμοια ιδιοσυγκρασία με τη δική σου. Έτσι, θα καταλάβεις ότι αυτό μπορεί πράγματι να γίνει – και μπορείς να προσπαθήσεις να «επικοινωνήσεις» νοερά με το άτομο αυτό όταν νιώθεις αβέβαιος για τον εαυτό σου.

7. Δώσε το παράδειγμα

Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές της ηγεσίας, και είναι εύκολο για τους σιωπηλούς εσωστρεφείς να την ακολουθήσουν. Δείχνοντας στους συμμαθητές σου, στους συναθλητές σου ή στους φίλους σου ότι είσαι αρκετά εργατικός και αφοσιωμένος σ’αυτό που κάνεις, μπορεί να εμπνεύσεις τους άλλους όσο και μια ξεσηκωτική ομιλία.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Susan Cain, Gregory Mone & Erica Moroz «Ήρεμη Δύναμη – Οι κρυφές ικανότητες των εσωστρεφών εφήβων» από τις εκδόσεις Key Books

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα