7 τρόποι με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά όταν ερωτευόμαστε

7 τρόποι με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά όταν ερωτευόμαστε

Ο έρωτας φέρνει πολλές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα. Κάνει τον οργανισμό μας να απελευθερώνει διάφορα είδη χημικών ουσιών που προκαλούν ισχυρά συναισθήματα για τους αγαπημένους μας. Υπάρχουν πολλές βιολογικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί σε ένα άτομο που είναι ερωτευμένο.

Ομολογουμένως, είναι το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο. Αλλά και δύσκολο να το αποκωδικοποιήσουμε. Γι’ αυτό, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις μέσα από τις οποίες το σώμα μας λέει ότι είμαστε ερωτευμένες. Γι’ αυτό, να μένετε σε εγρήγορση και να «διαβάζετε» τα σημάδια που σας το μαρτυρούν.

Νιώθουμε εθισμένοι

Ο έρωτας είναι ένας εθισμός και οι εραστές σαν ναρκωτικά. Εθιζόμαστε σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο όσο περισσότερο χρόνο περνάμε μαζί του. Ο έρωτας είναι ένας από τους ισχυρότερους εθισμούς στον κόσμο. Επηρεάζει τον οργανισμό μας με παρόμοιο τρόπο όπως και οι ναρκωτικές ουσίες. Νιώθουμε μια έντονη, ακατανίκητη έλξη και θέλουμε να βρισκόμαστε συνέχεια μαζί του.

Νιώθουμε «μεθυσμένοι» από ευτυχία

Ο έρωτας μας κάνει να νιώθουμε σαν μεθυσμένοι. Μειώνει το επίπεδο του άγχους μας, το φόβο και την αυτοσυγκράτηση. Όταν ερωτεύεστε, ξαφνικά τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ανεβαίνουν στα ύψη. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο έρωτας επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο όπως περίπου και το αλκοόλ. Επηρεάζει τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας με πολύ παρόμοιο τρόπο.

Οι κόρες των ματιών μας μεγαλώνουν

Όταν νιώθουμε έντονη έλξη για κάποιον, τότε οι κόρες των ματιών μας μεγαλώνουν. Όταν τον έχουμε μπροστά μας, μία ξαφνική απόκριση ενεργοποιείται σε διάφορες δομές του εγκεφάλου μας και οι κόρες των ματιών μας μεγαλώνουν.

Έχουμε ταχυκαρδία

Όταν είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιον, τότε κάθε συνάντηση με αυτό το άτομο, μας κάνει όλο και πιο αγχωμένους. Και όχι μόνο τότε, αλλά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ακόμα και στη σκέψη του αγαπημένου/ της αγαπημένης μας, ο νους μας αποσπάται από την πραγματικότητα και το σώμα μας αντιδρά σαν να βρίσκονται μπροστά μας. Και μέσα σε αυτές τις αντιδράσεις είναι και η ταχυκαρδία.

Δεν νιώθουμε πείνα

Όταν αρχίζουμε να συμπαθούμε κάποιον πολύ, τότε ο εγκέφαλός μας αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη του στρες, που ονομάζεται κορτιζόλη. Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του στομαχιού σας και δεν νιώθουμε καν πείνα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νευρικότητα και το άγχος.

Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει την ορμόνη της απόλαυσης

Όταν είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι με κάποιον, τότε ο εγκέφαλός μας αρχίζει να απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν να χαμογελάμε συνεχώς. Αυτή η κυριαρχία της χαράς, για την οποία ευθύνονται νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας σχετίζεται με την απόλαυση, την προσοχή και με άλλα είδη κινήτρων.

Γινόμαστε ντροπαλοί και ιδρώνουν οι παλάμες μας

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, νιώθουμε ντροπή και ιδρώνουν οι παλάμες μας χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό είναι αποτέλεσμα του άγχους και της νευρικότητας για το οποίο μιλούσαμε πριν. Και μάλιστα εμφανίζονται ακόμα και όταν το άτομο για το οποίο ενδιαφερόμαστε δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Elizabeth Williams

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα