Η Plaxedes Dilon μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μια παντελώς άγνωστη γιαγιά 71 ετών που αγόραζε και μεταπωλούσε ρούχα για να βγάζει το ψωμί της.
Σήμερα, είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη Ζιμπάμπουε και η φωτογραφία της έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Πώς έγινε αυτό;
Τον προηγούμενο μήνα, ο κυκλώνας Idai έπληξε τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν και 750 άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τη μανία της φύσης.
Στη Beira, μια παραθαλάσσια πόλη της Μοζαμβίκης, το 90% της πόλης καταστράφηκε και οι άνθρωποι παρέμεναν προσκολλημένοι στις στέγες των σπιτιών τους, περιμένοντας τα συνεργεία διάσωσης. Τα πτώματα επέπλεαν στους πλημμμυρισμένπς δρόμους.
Στη Ζιμπάμπουε, τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα.
Η γιαγιά Plaxedes άκουσε στο ραδιόφωνο για τις καταστροφές και την επόμενη μέρα το πρωί, ξεκίνησε να πάει στην εκκλησία του Presbyterian Hlighlands, στο Χαράρε, όπου εθελοντές, συντόνιζαν τις προσπάθειες ανακούφισης των χιλιάδων πληγέντων, για να δώσει μερικά από τα ρούχα που είχε αγοράσει την προηγούμενη, για να μεταπωλήσει.
Χρήματα, για να πάει με αυτοκίνητο δεν υπήρχαν και έτσι, η γιαγιά έκανε τη διαδρομή των 6 μιλίων, με τα πόδια.
Συγκινημένοι οι άνθρωποι της εκκλησίας και οι εθελοντές, δημοσίευσαν την φωτογραφία της γιαγιάς, με ένα σακί που ισορροπούσε στο κεφάλι της και περιείχε τη δική της πολύτιμη βοήθεια προς τους πληγέντες.
Τη φωτογραφία της γιαγιάς Plexedes είδαν πολλά δακρυσμένα από τη συγκίνηση μάτια σε όλο τον κόσμο. Την είδαν όμως και τα μάτια ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ζιμπάμπουε, του δισεκατομμυριούχου Strive Masiyiwa, ο οποίος, συγκλονισμένος από τη φωτογραφία της γιαγιάς που μετέφερε ρούχα αλλά και οικιακά αντικείμενα για τους πληγέντες, δήλωσε: «είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες πράξεις συμπόνιας που έχω δει ποτέ» και συνέχισε: «Όταν αυτό τελειώσει, θα την βρω και θα την καλέσω να έρθει να με βρει, αν είναι δυνατόν, για να προσευχηθούμε μαζί! Θα της κτίσω ένα σπίτι, οπουδήποτε θέλει, στη Ζιμπάμπουε! Θα έχει ηλιακή ενέργεια και τρεχούμενο νερό. Θα της δώσω επίσης, ένα μηνιαίο επίδομα 1.000 $ για να ζει».
Ο Masiyiwa ο οποίος ηγείται σε πολλές τοπικές και διεθνείς προσπάθειες που γίνονται προς ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων στην ανατολική και νότια Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η γενναιοδωρία της τον ενέπνευσε. Όσο για το ότι η γιαγιά μετακινήθηκε τόσο δρόμο με τα πόδια προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους της, ο Masiyiwa είπε: «Θαυμάζω τους ανθρώπους που μετακινούνται για να ενεργήσουν σε μια κρίση! Ο Θεός να σας ευλογεί εάν μετακινηθείτε για να δράσετε, όπως έκανε εκείνη. Δεν έχει να κάνει με το πόσα έχετε».