8 επιστημονικώς αποδεδειγμένοι τρόποι να μελετήσετε αποτελεσματικότερα

8 επιστημονικώς αποδεδειγμένοι τρόποι να μελετήσετε αποτελεσματικότερα

Η απεγνωσμένη ανάγκη να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ύλη στο χρόνο διαβάσματος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι κάτι με το οποίο όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε λιγότερο ή περισσότερο. Το πιθανότερο είναι, ακόμα και οι μαθητές/ φοιτητές που αριστεύουν στις εξετάσεις, και πάλι να αναζητούν κάποια έξυπνα tips, για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει τα ευκολότερα και εξυπνότερα σημεία για να τελειοποιήσουμε την τέχνη της μελέτης. Δοκιμάστε, λοιπόν, τα παρακάτω εργαλεία και παρατηρήστε ποια είναι αυτά που βελτιώνουν τις επιδόσεις σας:

Εμποδίστε την «καμπύλη της λήθης»

Οι επιστήμονες άρχισαν να εξερευνούν αυτό το μοναδικό ψυχολογικό φαινόμενο το 1885, αν και παραμένει μέχρι και σήμερα ένας σημαντικός παράγοντας στο θέμα της ανάγνωσης. Συγκεκριμένα, την πρώτη φορά που παρακολουθείτε μια διάλεξη ή διαβάζετε κάτι νέο, έχετε την ικανότητα να συγκρατείτε μέχρι και το 80% αυτών που μόλις μάθατε, αν ξαναδιαβάσετε ή ακούσετε το υλικό ξανά μέσα σε 24 ώρες.

Και επίσης, θα έχετε την ικανότητα μετά από μια εβδομάδα να συγκρατήσετε το 100% των ίδιων πληροφοριών με μόνο 5 λεπτά επανάληψη. Γενικά, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος διακοπτόμενης ανάγνωσης είναι το καλύτερο. Επιλέξτε να κάνετε, λοιπόν, γενικά επαναλήψεις κοντά στη μέρα που πρωτομάθατε και ήρθατε σε επαφή με το υλικό σας.

Μελετήστε όταν είστε κουρασμένοι και ξεκουραστείτε!

Αν και αυτό μπορεί στην αρχή να σας ακούγεται αντιπαραγωγικό, υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι γι’ αυτή την τρέλα: η ανάγνωση, όταν είστε κουρασμένοι λίγο πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στον εγκέφαλο να συγκρατήσει περισσότερες πληροφορίες και δεξιότητες, όπως κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ένα μουσικό όργανο.

Η διαδικασία εγκαθίδρυσης των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να θυμάστε τα περισσότερα από αυτά που διαβάσετε το προηγούμενο βράδυ. Ο ύπνος, λοιπόν, βοηθά.

Χρησιμοποιήστε την ενεργητική ανάκληση

Αυτή η αμφιλεγόμενη μέθοδος έξυπνης ανάγνωσης ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές ζήτημα το 2009, όταν ένας καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis δημοσίευσε ένα άρθρο στο Psychological Science, συμβουλεύοντας τους μαθητές να αφήσουν πίσω τις πρότερες υποτιθέμενες αποδοτικές συνήθειες ανάγνωσης και επανανάγνωσης εγχειριδίων, που εκείνος υποστήριζε, ότι οδηγούν τον κόσμο να πιστεύει ότι γνωρίζουν καλύτερα το υλικό απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα και αυτό επειδή βρίσκεται εκεί μπροστά τους (και έτσι δεν απαιτεί καμία απομνημόνευση).

Πρότεινε, αντιθέτως, οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν την ενεργητική ανάκληση: να κλείνουν το βιβλίο και να ανακαλούν όλα όσα θυμούνται, μέχρι να φτάσουν να τελειοποιήσουν την μακροχρόνια απομνημόνευση.

Προτιμήστε τα βιβλία

Τα τάμπλετ και άλλα μέσα e-learning αποτελούν εύκολα και άνετα μέσα ανάγνωσης, αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι όσον αφορά στη μελέτη για το πανεπιστήμιο ή το σχολείο, τα παραδοσιακά μέσα (το βιβλίο δηλαδή) παίρνουν το πάνω χέρι.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Leicester στην Αγγλία βρήκε ότι οι φοιτητές χρειάζονταν περισσότερες επαναλήψεις, για να μάθουν νέο υλικό, όταν διάβαζαν στην οθόνη ενός υπολογιστή, σε σύγκριση με εκείνους που διάβαζαν εκτυπωμένο υλικό.

Αλλάξτε σκηνικό

Αν και αυτό μπορεί να θεωρείται εύκολο για ορισμένους μαθητές ή φοιτητές, άλλοι μπορεί να ξεχνούν ότι μια τέτοια απλή συνήθεια όπως η ανανέωση του χρόνου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη μάθηση και στη συγκέντρωση.

Ο ψυχολόγος του UCLA Robert Bjork έχει αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές γνωστές και επιστημονικώς αποδεδειγμένες τεχνικές μελέτης που πολύ συχνά αγνοούνται, όπως η αλλαγή περιβάλλοντος. Μεταφερθείτε απλά σε ένα άλλο δωμάτιο ή βγείτε κάπου έξω, σε μια ήσυχη καφετέρια, πάρκο ή βιβλιοθήκη.

Μην προσπαθείτε να μάθετε πολλά

Μπορεί να είστε χαρούμενοι και ευχαριστημένοι που καταφέρατε να διαβάσετε και να μάθετε κάτι σήμερα, αλλά αυτή η αδρεναλίνη και ο ενθουσιασμός μπορεί να σας βάλουν σε πειρασμό να πιέσετε λίγο τα όριά σας και να καταφέρετε περισσότερα την ίδια μέρα.

Όμως, αυτό δεν είναι και τόσο σοφό, η παραδοσιακή θεωρία υποστηρίζει ότι το λίγο διάβασμα είναι και το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εγκέφαλό σας, ειδικά αν υπάρχει το θέμα του χρόνου, καθώς με το άγχος το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ξεχάσετε και όσα ήδη μάθατε.

Ακούστε μουσική

Όχι, δεν εννοούμε pop και dance μουσική, αλλά περισσότερο η κλασική είναι αυτή που θα φέρει αποτελέσματα, σύμφωνα με ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Stanford.

Αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια σιωπής ή μουσικής είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης, πολλοί υποστηρίζουν ότι ορισμένα είδη μουσικής, όπως οι κλασικοί συνθέτες του 18ου αιώνα για παράδειγμα, βοηθούν τους μαθητές να ενεργοποιήσουν δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην προσοχή και στη διαμόρφωση προβλέψεων.

Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Μπορεί να νομίζετε ότι με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια όσον αφορά στη μελέτη, αλλά μάλλον κάνετε λάθος. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε περισπασμούς και να μειώνετε την απόδοσή σας.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Connecticut το 2015 αποκάλυψε τι είναι τελικά το «multitasking»: χάσιμο χρόνου. Οπότε αφήστε το κινητό ή το φαγητό σας στην άκρη, όσο μελετάτε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα