Τώρα το χειμώνα, δύσκολα θα συναντήσει κανείς σπίτι, που να μην έχει τουλάχιστον ένα ασθενή με κάποια ίωση ή γρίπη. Και πώς άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, μεταφερόμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα παιδιά πάνε στο σχολείο, ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με συνανθρώπους, και τα μικρόβια και οι ιοί…..κάνουν πάρτι!
Και επειδή, το χειμώνα, ως άνθρωποι, δεν πέφτουμε σε χειμερία νάρκη ούτε και είναι δυνατόν κατά τους χειμερινούς μήνες, να σταματάμε όλες μας τις δραστηριότητες και να κλεινόμαστε στο σπίτι σε πλήρη απομόνωση, καλό είναι να ακολουθούμε τους 8 παρακάτω κανόνες υγιεινής, που θα συμβάλλουν στην προστασία τόσο τη δική μας όσο και των άλλων.
Καλό είναι επίσης, να μάθετε και στα παιδιά, από όταν είναι μικρά ακόμη, να τηρούν αυτούς τους απλούς κανόνες ώστε και τον εαυτό τους να προστατεύουν και να βοηθούν στον περιορισμό της διασποράς και μετάδοσης των μικροβίων.
1.Πλένετε σωστά και συχνά τα χέρια σας με απλό σαπούνι, και μόνο σε περίοδο έξαρσης κάποιας επιδημίας χρησιμοποιείτε αντισηπτικό υγρό.
2.Μην έρχεστε σε επαφή με ασθενείς. Αν φροντίζετε κάποιον δικό σας άνθρωπο, φορέστε μάσκα, ιδίως αν ανήκετε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου». Δεν είναι εύκολο ή ….τρυφερό, αλλά έτσι προστατεύετε και τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.
3.Παρά το κρύο, αερίζετε τακτικά τον χώρο σας και μην εμποδίζετε με κλειστές κουρτίνες και παράθυρα τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι. Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή/και αφυγραντήρα, καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο τους και καλείτε το συνεργείο συντήρησης στην αρχή της χειμερινής και της θερινής περιόδου.
4.Περιορίστε τους παράγοντες που ευνοούν την επιπλέον ανάπτυξη υγρασίας σε κλειστούς χωρους και, αν έχετε τζάκι καίτε μόνο κατάλληλα ξύλα και αφήνετε κάποιο παράθυρο ανοιχτό για εξαερισμό.
5.Αποφεύγετε πολυσύχναστους χώρους και τις πολλές χειραψίες – οι ιοί έχουν διάρκεια ζωής και στον αέρα. Αν εσείς είστε ο άρρωστος, προφυλάξτε τους γύρω σας, μένοντας στο σπίτι, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό.
6.Μην χρησιμοποιείτε αντικείμενα άλλων (π.χ μαχαιροπίρουνα, μπουκάλι με νερό κλπ.)
7.Καλύπτετε το στόμα σας και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, για να μη….στέλνετε τον ιό σας πάνω σε επιφάνειες ή ανθρώπους. Χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο και όχι μαντίλι, και αυτό μόνο μία φορά.
8.Αν δεν προλαβαίνετε το χαρτομάντιλο, τουλάχιστον βήχετε σωστά: Μολονότι η ευγένεια απαιτούσε να βήχουμε στην κλειστή παλάμη μας, τώρα πλέον βήχουμε μόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα, αφού έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουμε κάποιο μικρόβιο με την παλάμη μας παρά με το σημείο αυτό.