8 λόγοι που το διάβασμα είναι τόσο σημαντικό στη ζωή μας

8 λόγοι που το διάβασμα είναι τόσο σημαντικό στη ζωή μας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάγνωση είναι σημαντική, αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το λέμε και το επαναλαμβάνουμε συχνά; Εδώ αναφέρουμε 8 από τους πολλούς φυσικά λόγους που η ανάγνωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας (ειδικά για τους βιβλιόφιλους). Παρακάτω θα βρείτε και κάποιους που ήδη έχετε σκεφτεί και έχετε αντιληφθεί για τη δική σας αγαπημένη συνήθεια, αλλά θα ανακαλύψετε και νέους που θα ανανεώσουν την επιθυμία σας να βυθιστείτε περισσότερο στον κόσμο της ανάγνωσης.

1. Εξερεύνηση νέων πραγμάτων και ανακάλυψη θησαυρών

Μέσω της ανάγνωσης, εκτιθόμαστε σε νέα πράγματα, νέες πληροφορίες, νέους τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος και νέους τρόπους επίτευξης των ονείρων μας. Είναι τόσες οι ιστορίες, τόσο διαφορετικές οι ζωές των χαρακτήρων και των συγγραφέων που σίγουρα θα σας δώσουν ιδέες για νέα χόμπι ή νέους τρόπους προσέγγισης της προσωπικής σας ευτυχίας στο μέλλον. Η εξερεύνηση ξεκινά από την ανάγνωση και την κατανόηση.

2. Αυτοβελτίωση

Η ανάγνωση μας βοηθά στο ταξίδι διαμόρφωσης του αληθινού μας εαυτού, σωστά; Μέσα από την ανάγνωση, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τον κόσμο. Μέσω της ανάγνωσης, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ποια είναι τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, που μπορούμε να παθιαστούμε με αυτά, αλλά και πώς να προσχεδιάζουμε αποτελεσματικότερα πριν περάσουμε στη δράση. Ακόμα και πρακτικά μας βοηθά, όπως στο πώς να απομνημονεύουμε ή να θυμόμαστε καλύτερα και περισσότερο. Όλες αυτές οι βελτιώσεις αρχίζουν από την ανάγνωση και χτίζουν ένα πιο γερά δομημένο μονοπάτι για το μέλλον.

3. Βελτιώνει την κατανόηση

Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε όλες τις πλευρές ενός ζητήματος. Ας δώσουμε εδώ ένα παράδειγμα: μαθαίνουμε για τα φίδια και τις συνήθειές τους. Χρειάζεται να μάθουμε τα μέρη όπου συνήθως βρίσκονται ώστε να προσέχουμε να μείνουμε μακριά από αυτά. Ή ίσως μπορούμε να πάρουμε μια άλλη οδό, εκείνη της εμπειρίας: να πλησιάσουμε τον κροκόδειλο και να δούμε τι συμβαίνει. Τι προτιμάτε;
Η ανάγνωση επίσης μας βοηθά να αντιληφθούμε τους κανόνες που διέπουν τη ζωή, ώστε να προσαρμοστούμε και να εξελιχθούμε αποτελεσματικότερα μέσα στα όρια της κοινωνίας. Για να παίξουμε καλά το παιχνίδι, ακόμα και για να επιφέρουμε αλλαγές, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσουμε τους κανόνες του.

4. Σχεδιασμός πριν την πράξη

Πριν περάσουμε στη δράση, πού χρειάζεται να αναζητήσουμε βοήθεια και καθοδήγηση; Η ανάγνωση αποτελεί έναν βασικό τρόπο προσχεδιασμού. Στον σημερινό κόσμο, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις πράξεις μας, χρειάζεται να προετοιμαστούμε. Διαβάζουμε για το πώς να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, πώς να παίξουμε σκάκι, ποιο μέρος είναι καλύτερο για οικογενειακές διακοπές, ακόμα και τις οδηγίες χρήσεων μιας νέας συσκευής. Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο πριν λάβουμε δράση.

5. Αποκτάμε εμπειρίες μέσω άλλων χαρακτήρων

Όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, αποκτάμε πρόσβαση στη ζωή, την εμπειρία και τη γνώση των χαρακτήρων. Είναι σαν να κρυφοκοιτάμε μέσα από μια κλειδαρότρυπα και να βλέπουμε όλα τα λάθη, όλες τις επιλογές, όλες τις εμπειρίες ενός ανθρώπου. Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Στο τέλος ενός βιβλίου, καθώς γυρνάμε την τελευταία σελίδα, είναι σαν να έχουμε ζήσει μια επιπλέον ζωή. Μπορεί να πορευόμαστε στο δικό μας μονοπάτι, αλλά είναι σαν να έχουμε ήδη περπατήσει και σε εκατοντάδες άλλα.

6. Εργαλεία επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη ζωή μας και η γνώση της μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανάγνωσης. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά αποκτάμε δεξιότητες επικοινωνίας μέσω της ανάγνωσης και ασυνείδητα τις εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Και αυτό συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι μέσω των σελίδων ενός βιβλίου χτίζουμε γνώσεις για διάφορες προσωπικότητες και συμπεριφορές που υπάρχουν εκεί έξω με αποτέλεσμα να βρίσκουμε και τρόπους αντίδρασης σε αυτές. Με λίγα λόγια: η ανάγνωση μας συνδέει με τον κόσμο.

7. Καθαρίζει τον εγκέφαλό μας

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, σιωπούμε. Και αυτή η σιωπή είναι ευεργετική για τον εγκέφαλό μας. Όσο είμαστε σιωπηλοί, ψάχνουμε περισσότερο μέσα μας. Ο εγκέφαλός μας συγκεντρώνεται απόλυτα και καθαρίζει από άσχετες σκέψεις.

8. Θρέφει την φαντασία και τη δημιουργικότητα

Η ανάγνωση μάς αποκαλύπτει έναν κόσμο φαντασίας, δείχνοντάς μας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο σε αυτή τη ζωή. Εξερευνούμε μέρη που δεν μπορούμε αλλιώς να προσεγγίσουμε, κάνουμε ταξίδια στο χρόνο και μαθαίνουμε πώς οι διαφορετικές πράξεις οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό το τελευταίο όφελος μάς χαρίζει άλλη μια δεξιότητα εκτός από την επικοινωνία: την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα