“Δεν γεννιόμαστε γυναίκες. Γινόμαστε γυναίκες.”
Σιμόν Ντε Μποβουάρ
8 Μαρτίου 1857 Νέα Υόρκη. Εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους και τους εξευτελιστικούς μισθούς τους. Η αστυνομία διαλύει με τη βία τη διαδήλωση αλλά η σπίθα έχει ανάψει ήδη. Δυο χρόνια μετά, οι διαδηλώτριες εκείνες, οργανώνουν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνεχίζουν τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους, δείχνοντας το δρόμο στις γυναίκες όλου του κόσμου.
Ο εικοστός αιώνας βρίσκει την ανδροκρατούμενη δυτική κοινωνία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να παρακολουθεί με αμηχανία τις γυναίκες να διαδηλώνουν, ζητώντας ίσα δικαιώματα με τους άντρες, δικαίωμα ψήφου και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Με το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», 15.000 γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, απαιτώντας πλέον, λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1909, το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ γιορτάζει για πρώτη φορά την Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμή των αγώνων, εκείνων των γυναικών.
Ένα χρόνο μετά, το 1910, η Δεύτερη Διεθνής, ύστερα από πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Ζέτκιν, καθιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας και τον εορτασμό της.
Το 1977 ο ΟΗΕ θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου, να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια μέρα κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα στους άντρες, να εκφράσουν την αγάπη τους στις γυναίκες, με δώρα και λουλούδια.
Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα με έντονη πολιτική σημασία. Είναι μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότιμης θέσης των γυναικών στην κοινωνία και μνήμης των αγώνων που δόθηκαν από πλευράς τους, για την καθιέρωση αυτής της θέσης.
Στις μέρες μας, οι γυναίκες, σε πολλά μέρη του κόσμου, εξακολουθούν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους κάτω από πολύ αντίξοες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές συνθήκες. Αγωνίζονται για το δικαίωμά στην αυτοδιάθεσή τους, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία κλπ.
Σωματεία και ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, προβάλλοντας και κάνοντας γνωστά τα αιτήματά τους.
Η Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας θα πρέπει να είναι μια μέρα προβληματισμού και περισυλλογής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Ας σκεφτούμε τι είμαστε και ποιοι είμαστε και ας κτίσουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως φύλου, μια υγιή κοινωνία, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλοκατανόησης.