8 τρόποι να κερδίσετε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα

8 τρόποι να κερδίσετε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις, ώρες εργασίας και δουλειές σπιτιού. Μέσα σε όλα αυτά παλεύουμε να βρούμε λίγο χρόνο και για τον εαυτό μας. Και πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να παραπονιέται ότι οι ώρες της ημέρας δεν αρκούν, η ημέρα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Φυσικά, αυτό δεν γίνεται. Όμως αυτό που μπορείτε να καταφέρετε είναι να «φτιάξετε» εσείς περισσότερο χρόνο και να ολοκληρώνετε περισσότερες εργασίες με μεγαλύτερη άνεση.

8 τρόποι να κερδίσετε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα

1. Μια μικρή παύση και μια βαθιά αναπνοή

Είναι πραγματικά το πρώτο βήμα για να ηρεμήσετε όταν νιώθετε ότι έχετε «πελαγώσει». Ίσως πείτε «Μα δεν έχω χρόνο για να κάνω παύση! Και άλλωστε αυτή η συμβουλή είναι τόσο κλισέ». Κι όμως, είναι κλισέ για έναν σημαντικό λόγο.

Δοκιμάστε το και θα νιώσετε πραγματικά το χρόνο να επεκτείνεται λίγο. Και λίγες ακόμα βαθιές ανάσες μπορεί να τον επεκτείνουν λίγο ακόμα. Γι’ αυτό αφήστε για λίγο ό,τι κάνετε και επικεντρωθείτε στην αναπνοή.

2. Φτιάξτε μια λίστα

Αντί να προσπαθείτε να αποθηκεύετε όλα τα πράγματα στο μυαλό σας και να θυμώνετε όταν τα ξεχνάτε, φτιάξτε καλύτερα μια λίστα. Η λίστα απελευθερώνει τον εγκέφαλό σας από το άγχος να τα θυμάστε και να τα καταφέρετε όλα. Έχοντας καταγράψει τις υποχρεώσεις σας, μπορείτε να τις εξετάσετε μία προς μία.

3. Διαγράψτε και κάτι από τη λίστα σας

Εδώ διαγραφή δεν σημαίνει ολοκλήρωση. Εννοούμε ότι χρειάζεται να βάλετε προτεραιότητες και να δείτε ποια κομμάτια της ημέρας σας δεν νιώθετε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσετε οπωσδήποτε. Ή μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι είναι κάτι που δεν σας γεμίζει τόσο, οπότε μπορείτε κα να το παρακάμψετε ώστε να δώσετε βάση αλλού.

4. Συνδυασμός προσπαθειών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσεγγίσετε αυτή την τακτική. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε τα πράγματα έτσι ώστε όλες οι δραστηριότητές σας να μαζεύονται σε ορισμένες μέρες και να αφήνουν άλλες πιο χαλαρές. Επίσης, αν έχετε κανονίσει να συναντήσετε κάποιον για καφέ, κανονίστε και μια άλλη δουλειά εκεί κοντά και συνδυάστε τα.

5. Προγραμματίστε λιγότερα

Αν η απόγνωση γίνεται πολύ συχνή αίσθηση μέσα στην καθημερινότητά σας, ο μόνος τρόπος για να χαλαρώσετε είναι να κάνετε λιγότερα. Σκεφτείτε το κι αλλιώς: αν συνεχίσετε να κάνετε πολλά στρεσογόνα πράγματα μαζί, κάποια στιγμή θα φτάσετε στην υπερκόπωση και δεν θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν τίποτα.

6. Απαλείψτε τις τύψεις

Οι τύψεις δεν εξυπηρετούν κανέναν. Αν κάνετε κάτι επειδή νιώθετε τύψεις, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγάζετε τον καλύτερό σας εαυτό. Ακόμα κι αν έχετε γραφτεί σε κάτι και το έχετε μετανιώσει, αποδεχτείτε ότι δεν θέλετε πια πραγματικά να το κάνετε, αφήστε το και κερδίστε χρόνο σε άλλα σημαντικότερα.

7. Ζητήστε βοήθεια

Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Ζητήστε από φίλους, συναδέλφους ή μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθήσουν σε απλές καθημερινές εργασίες ώστε να κερδίσετε χρόνο από σημαντικές και δύσκολες. Αυτό σημαίνει φυσικά πως κι εσείς σε ανάλογη περίπτωση θα είστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι να βοηθήσετε.

8. Κοιμηθείτε επαρκώς

Σίγουρα σας φαίνεται αστείο να κοιμάστε περισσότερο ενώ δεν έχετε χρόνο να ολοκληρώσετε αυτά που θέλετε, αλλά όταν έχετε ξεκουραστεί αρκετά, θα έχετε και περισσότερη ενέργεια και όρεξη να εργαστείτε. Αν ειδικά είστε γονείς, θα ξέρετε πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος όποτε βρεθεί η ευκαιρία.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα