8 τρόποι να ζούμε και όχι μόνο να υπάρχουμε

8 τρόποι να ζούμε και όχι μόνο να υπάρχουμε

«Μη ρωτάς τι χρειάζεται ο κόσμος. Ρώτα τι σε κάνει να ζωντανεύεις και απλά κάντο. Επειδή αυτό που ο κόσμος χρειάζεται είναι ανθρώπους που είναι πραγματικά ζωντανοί» – Howard Thurman

Είναι τόσο εύκολο να αφεθούμε και να μείνουμε αδρανείς. Για μία ή δύο μέρες. Ή ακόμα και για εβδομάδες, για μήνες. Απλά βαλτώνουμε. Νιώθουμε πως λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο. Και μπορεί έως ένα βαθμό να νιώθουμε εντάξει με αυτό, αλλά παράλληλα μια αχνή φωνή μας ψιθυρίζει μέσα στο κεφάλι μας: «Ήρθε η ώρα να κάνεις μια αλλαγή» ή «Πότε θα αρχίσω να ζω πραγματικά;».

Στο παρόν άρθρο θα βρείτε κάποιους μικρότερους ή μεγαλύτερους τρόπους να το καταφέρετε.

1. Εκτιμήστε ό,τι έχετε

Όταν κολλάτε στον αυτόματο πιλότο, τότε είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να είστε ευγνώμονες για ό,τι έχετε πραγματικά. Τα βασικά που τόσοι άνθρωποι δεν έχουν, χρειάζεται να τα εκτιμάμε, να τα αγαπάμε και να νιώθουμε βαθιά τυχεροί που εμείς τα έχουμε.

2. Επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας

Όταν μειώνετε τους ρυθμούς σας, συνδέεστε σε βαθύτερο επίπεδο με ό,τι υπάρχει μέσα σας, αλλά και γύρω σας εκείνη τη στιγμή. Αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή γίνεται ζωντανότερο και δεν κρύβεται πίσω από αγχωτικές σκέψεις για το μέλλον ή το παρελθόν.

3. Αποσυνδεθείτε

Όταν είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, μπροστά από έναν υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, τότε είναι εύκολο να χάσουμε μια καλύτερη εναλλακτική για το πώς να ξοδέψουμε το χρόνο μας. Γι’ αυτό ελάτε λίγο ξανά στην πραγματική ζωή. Αποσυνδεθείτε από ηλεκτρονικές συσκευές, αφήστε σε ένα συρτάρι το κινητό σας.

4. Βρείτε ένα νέο πάθος

Μπορεί να έχετε κουραστεί ή βαρεθεί τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές σας και να χρειάζεστε μια αναζωογονητική αλλαγή. Και είναι βέβαιο πως έχετε να επιλέξετε ένα νέο ενδιαφέρον από μια τεράστια πισίνα δραστηριοτήτων και χόμπι. Εξερευνήστε τη λοιπόν.

5. Ταξιδέψτε

Αν νιώθετε πως σας ρουφά η καθημερινότητα, ίσως ήρθε η ώρα να πάρετε ένα διάλειμμα από αυτή. Δεν έχει σημασία μέχρι πού φτάνει το budget σας, ακόμα και μια μικρή εκδρομή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

6. Ασχοληθείτε με το σπίτι σας

Απλοποιήστε και αλλάξτε το περιβάλλον σας για να «ερεθίσετε» το νου σας, να τον προκαλέσετε να κατευθυνθεί προς έναν άλλο τρόπο σκέψης. Επιλέξτε ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σπιτιού σας και ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε, ό,τι είναι «φλύαρο».

7. Χρησιμοποιήστε ένα πρωινό «τελετουργικό»

Ξυπνήστε με την ησυχία σας. Δώστε χώρο στο νου σας να συλλογιστεί, μείνετε για λίγο σιωπηλοί, ήρεμοι και ύστερα ξεκινήστε τη μέρα σας. Αυτό θα σας χαρίσει καθαρότητα του νου και όρεξη να απολαύσετε την υπόλοιπη μέρα σας.

8. Αντιμετωπίστε έναν φόβο σας

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο μεγάλο άλμα. Αντιθέτως, αν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, κάντε ένα βήμα προς τα εμπρός. Ύστερα, άλλο ένα. Μπορεί να σας τρομάξει, αλλά παράλληλα θα σας ενθουσιάσει όταν νιώσετε πώς απελευθερωθήκατε επιτέλους από έναν φόβο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα