9 συμβουλές για να δημιουργήσετε την ιδανική πρώτη εντύπωση

9 συμβουλές για να δημιουργήσετε την ιδανική πρώτη εντύπωση

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι σαν «κεραυνοβόλος έρωτας» στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Εδώ σας δίνουμε τις Εννέα Χρυσές Αρχικές Κινήσεις:

1.Η είσοδός σας:

Όταν σας καλέσουν να μπείτε σε μια αίθουσα, προχωρήστε χωρίς δισταγμό. Μη σταθείτε στο κατώφλι σαν άτακτο μαθητούδι που περιμένει να δει τον διευθυντή. Οι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης αλλάζουν ταχύτητα και σέρνουν ελαφρά τα βήματά τους, όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο.
Περάστε την πόρτα δείχνοντας ότι έχετε έναν σκοπό και διατηρήστε την ίδια ταχύτητα.

2.Η προσέγγισή σας:

Περπατάτε με ζωντάνια. Οι άνθρωποι με επιρροή και εκείνοι που τραβούν την προσοχή περπατούν ζωηρά, με μέτρια ταχύτητα και με μέτριο διασκελισμό. Οι άνθρωποι που περπατούν αργά ή με μεγάλο διασκελισμό δίνουν την αίσθηση ότι έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους, ότι δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτό που κάνουν ή ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν.

3.Χειραψία:

Κρατάτε την παλάμη σας (ίσια κάθετα) και ανταποδώστε τη χειραψία με πίεση ίση με αυτή που δέχεστε. Αφήστε το άλλο άτομο να αποφασίσε πότε θα τραβήξει το χέρι του. Ποτέ μη χαιρετάτε αυτόν που βρίσκεται απέναντί σας πάνω από ένα γραφείο, καθώς αυτό μπορεί να του δώσει το «Πάνω Χέρι».

4.Το Χαμόγελό σας:

Βεβαιωθείτε ότι φαίνονται τα δόντια σας όταν χαμογελάτε, και χαμογελάστε με ολόκληρο το πρόσωπο· όχι μόνο με το στόμα.

5.Το Ανασήκωμα των Φρυδιών:

Αυτό είναι ένα πανάρχαιο σήμα αναγνώρισης και ο εγκέφαλος έχει προγραμματιστέι να το στέλνει και να το λαμβάνει. Απλώς σηκώστε τα φρύδια για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αναγνωρίζοντας έτσι τον άλλο.

Διαβάστε επίσης: 8 πράγματα που δεν κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

6.Όταν Μιλάτε:

Χρησιμοποιήστε το όνομα του άλλου ατόμου δύο φορές μέσα στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα και ποτέ μη μιλάτε για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τη φορά. Μιλάτε με ελαφρά αργότερο ρυθμό από τον δικό τους.

7.Όταν Κάθεστε:

Αν είστε αναγκασμένος να καθίσετε σε μια χαμηλή καρέκλα ακριβώς απέναντι από τον άλλο, γυρίστε σε γωνία 45 μοιρών προς αυτόν, ώστε να αποφύγετε να πιαστείτε σε θέση «επίπληξης». Αν δεν μπορείτε να γυρίσετε την καρέκλα σας σε γωνία, γυρίστε το σώμα σας.

8.Οι Χειρονομίες σας:

Οι άνθρωποι που νιώθουν άνετοι, ήρεμοι και έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους χρησιμοποιούν καθαρές, απλές, ηθελημένες κινήσεις. Τα άτομα ανώτερης κοινωνικής θέσης χρησιμοποιούν λιγότερες χειρονομίες από εκείνα που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική κλίμακα. Μην υψώνετε τα χέρια σας πιο ψηλά από το πηγούνι. Για να δημιουργήσετε ψυχοσυναισθηματική επαφή, καθρεφτίστε τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του άλλου ατόμου, όταν το κρίνετε κατάλληλο.

9.Η Έξοδός σας:

Όταν τελειώσετε, μαζέψτε ήρεμα και με προμελετημένες κινήσεις – όχι βιαστικά – τα πράγματά σας, ανταλλάξτε χειραψία αν γίνεται, γυρίστε και προχωρήστε προς την έξοδο.

Αν η πόρτα ήταν κλειστή όταν μπήκατε, κλείστε την πίσω σας φεύγοντας. Οι άνθρωποι σας κοιτούν από πίσω καθώς φεύγετε, γι΄αυτό, αν είστε άντρας, βεβαιωθείτε ότι το πίσω μέρος των παπουτσιών σας είναι καλογυαλισμένο.

Κρυφές κάμερες έχουν δείξει ότι, αν είστε γυναίκα, οι άλλοι παρατηρούν τα οπίσθιά σας καθώς αποχωρείτε – είτε σας αρέσει είτε όχι. Όταν φτάσετε στην πόρτα, γυρίστε αργά και χαμογελάστε. Είναι καλύτερο να θυμούνται το χαμογελαστό σας πρόσωπο, παρά τον πισινό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Alan & Barbara Pease «Χαρισματική Προσωπικότητα; Πανεύκολο!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα