9 αποδεδειγμένοι τρόποι για να βοηθήσετε τη λειτουργία των ματιών σας

9 αποδεδειγμένοι τρόποι για να βοηθήσετε την λειτουργία των ματιών σας

Μια βασική αρχή της ιατρικής, είναι ότι εάν δεν χρησιμοποιείτε ένα μυ τότε εκείνος γίνεται αδύναμος. Ακριβώς όπως με οποιοδήποτε άλλο μυ, πρέπει να εκπαιδεύσετε και τους μυς των ματιών σας για να τους κρατήσετε σε καλή λειτουργία.

Στη συνέχεια, θα σας αναφέρουμε εννέα αποδεδειγμένους τρόπους, έτσι ώστε να βοηθήσετε τη λειτουργία των ματιών σας:

1. Αποφύγετε να κουράζετε ιδιαίτερα τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κλείστε τα για λίγα λεπτά και απολαύστε την γαλήνη που σας προσφέρει αυτό, κάθε 2 με 3 ώρες.

2. Εδώ είναι 16 βασικές γνωστές ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξασκήσετε τα μάτια σας. Είναι καλό να τις κάνετε κάθε μέρα, στη σειρά που υποδεικνύεται.

3. Εάν φοράτε γυαλιά, μειώστε το χρόνο που τα φοράτε, εάν μπορείτε. Είναι καλό να τα βγάζετε πιο συχνά.

4. Κάνετε στα μάτια σας ένα μασάζ με τη βοήθεια απαλών κυκλικών κινήσεων. Κινηθείτε μέσω των σημείων 1 έως 6 όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Χρησιμοποιήστε τον παράμεσο και το δείκτη σας για να ασκήσετε τις πιέσεις στα μάτια σας. Πρέπει να αισθανθείτε μια μικρή πίεση, αλλά σίγουρα όχι πόνο όταν εκτελείτε τις ασκήσεις.

5. Όταν βγαίνετε έξω για έναν υπαίθριο περίπατο προσπαθήστε να στρέφετε την όραση σας σε μια μακρινή απόσταση συχνότερα, παρά να κοιτάτε τα πόδια σας ή ακριβώς μπροστά σας.

6. Πιείτε χυμό καρότων όσο το δυνατόν συχνότερα (κατά προτίμηση κάθε μέρα).

Εάν θέλετε να επιτύχετε το μέγιστο όφελος από αυτήν την πρακτική, προσθέστε 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο. Δεν θα χαλάσει τη γεύση, θα σας βοηθήσει όμως να απορροφήσετε τα θρεπτικά στοιχεία του χυμού πιο αποτελεσματικά.

7. Όταν τα μάτια σας αισθάνονται κουρασμένα, καθαρίστε τα με χλιαρό νερό.

8. Προσπαθήστε να μην κοιτάτε επίμονα την οθόνη ενός υπολογιστή, μιας τηλεόρασης, ή ενός κινητού, για τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.

9. Δοκιμάστε την ινδική άσκηση για τα μάτια, “Trataka”. Θα βοηθήσει τα μάτια σας και το μυαλό σας να μείνουν συγκεντρωμένα.

Η ινδική άσκηση “Trataka”:

Καθίστε απέναντι από ένα μικρό στάσιμο αντικείμενο, μέσα σε έναν ανοιχτό χώρο. (Ένα κερί, παραδείγματος χάριν). Στρέψτε τα μάτια σας και όλη τη προσοχή σας σε αυτό. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Πρέπει να στοχεύσετε στο να έχετε μια σταθερή, λεπτομερή εικόνα του αντικειμένου στο μυαλό, αλλά και στη μνήμη σας.

Έπειτα κλείστε τα μάτια σας και επικεντρώστε την προσοχή σας στο σημείο του κεφαλιού, μεταξύ των φρυδιών σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε την εικόνα του αντικειμένου στο κεφάλι σας, για όσο μπορείτε. Κάντε το αυτό, για περίπου 10 λεπτά.

Ο στόχος της άσκησης είναι να επιτευχθεί μια καθαρή εικόνα του αντικειμένου, προτού να κουραστούν τα μάτια σας.

Σχεδιασμός εικόνων από τη Natalia Kulakova για το brightside.me

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα