9 βήματα για να διατηρήσουμε την νεανικότητά μας

9 βήματα για να διατηρήσετε την νεανικότητά σας

Η γήρανση, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποφευχθεί. Υπάρχουν όμως κάποιες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αισθανόμαστε, να αναζωογονηθούμε και να πορευτούμε με αισιοδοξία, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων χρόνων της ζωής μας.

Παραμείνετε θετικοί

Η συναισθηματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία σας. Εάν παροτρύνετε τον εαυτό σας να κάνει πιο θετικές σκέψεις – ακόμα και αν είναι δύσκολο στην αρχή – μπορείτε να αλλάξετε πολλά, γύρω σας, που σχετίζονται με τον εαυτό σας. Μπορείτε να είστε πιο συμπονετικοί με τους γύρω σας, καταλαβαίνοντας ότι όλοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις, στη ζωή. Θα έχετε επίσης, αρκετή ενέργεια για να πετύχετε περισσότερα, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Επαναξιολογήστε τις σχέσεις σας

Κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό άγχος στη ζωή σας που οδηγεί στη γήρανση είναι να περιβάλλεστε από λάθος ανθρώπους. Μερικές φορές, περνούν πολλά χρόνια, μέχρι να καταλάβουμε πόσο τοξικές είναι μερικές σχέσεις μας.
Καθίστε αναπαυτικά και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε, τι ακριβώς σας προσφέρουν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σας. Αν διαπιστώσετε πως σας επηρεάζουν αρνητικά, δώστε ένα τέλος σε αυτή τη σχέση. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύετε με ανθρώπους που δεν σας κάνουν καλό.

Κάντε μια υγιεινή διατροφή

Η καλή σας υγεία αλλά και το πόσο νέοι φαίνεστε, προσδιορίζεται από αυτά που τρώτε. Αντικαταστήστε οτιδήποτε δεν είναι υγιεινό και προσθέστε υγιεινές τροφές στη διατροφή σας, που θα δώσουν στο σώμα σας πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα συναισθηματικά, να είστε νοητικά πιο διαυγείς και να αποτρέψετε διάφορες ασθένειες ενώ, παράλληλα, θα διατηρήσετε τα μαλλιά και το δέρμα σας, πιο νεανικά.

Βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας

Αν και κάποιες μέρες, ίσως, σας είναι πολύ δύσκολο να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας για να βγείτε να περπατήσετε, ωστόσο, αξίζει να αντισταθείτε στον πειρασμό. Θυμηθείτε ότι, το περπάτημα τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη διάθεσή σας, βοηθάει στο χάσιμο βάρους και σας κάνει πιο παραγωγικούς.

Κρατείστε το μυαλό σας σε φόρμα

Όπως συμβαίνει και με τους μυς, έτσι και το μυαλό πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά για να διατηρείται υγιές. Αντί να κάθεστε στον καναπέ και να μην κάνετε τίποτα, διαβάστε ένα βιβλίο ή μάθετε μια νέα δεξιότητα. Ακόμη και το να κάνετε μια συζήτηση με κάποιον, κρατάει το μυαλό σας πιο ενεργό. Με αυτό τον τρόπο, θα διατηρήσετε τη δύναμη του μυαλού σας και θα το κάνετε δημιουργικό και νεανικό.

Να είστε κοινωνικοί

Φροντίστε να περιβάλλεστε συχνά από ανθρώπους.  Παραμείνετε ενεργός και με ενδιαφέροντα, κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε και θα εξασφαλίσετε μια ευτυχισμένη ζωή.

Κοιμηθείτε καλά

Μπορεί μερικές φορές να είστε τόσο απασχολημένοι που να νομίζετε ότι δεν έχετε χρόνο για ύπνο, αλλά θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να κοιμάστε οπωσδήποτε, 7-8 ώρες τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα κύτταρά σας αναδομούνται και επισκευάζονται και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, παρά μόνο, όταν κοιμάστε.

Χαμηλώστε τα επίπεδα του στρες

Το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της γήρανσης. Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και χρόνια κόπωση, που και τα δύο, επηρεάζουν τη φυσική σας εμφάνιση και την κάνουν να φαίνεται γερασμένη. Μείνετε ήρεμοι και παραμείνετε θετικοί. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, κάντε ένα μπάνιο ή ό,τι άλλο σας βοηθάει για να χαλαρώσετε.

Εμπιστευτείτε το μέλλον σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμάστε αλλά όλα είναι προσωρινά. Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας, περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί κάτι καλύτερο. Αν είστε σε μια αποτυχημένη σχέση, σκεφτείτε ότι θα υπάρξει κάποιος καλύτερος που θα εμφανιστεί στη ζωή σας. Κρατείστε στο μυαλό σας ότι, το μέλλον σας θα είναι φωτεινό αν εσείς εστιάζετε σε φωτεινά πράγματα.

Ανεξάρτητα από το ποιο στάδιο ζωής βρίσκεστε, κάνοντας αυτές τις λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, θα διατηρήσετε τη νεανικότητά σας σε ψυχολογικό επίπεδο κατά πάσα πιθανότητα. Δοκιμάστε τις σταδιακά, αν σας φαίνονται πολλές για να τις εφαρμόσετε ταυτόχρονα.

Ελένη Νίκου

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα